5. ZgDox – politika za kraj - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      5. ZgDox – politika za kraj

5. ZgDox – politika za kraj

Reportaža iz Burme zaslužila nagradu, Morgan Spurlock tražio Osamu po svijetu a naš Dević nalazio Hrvate – po Bleiburgu i Kumrovcu.

s.p. 01.03.2009 0 komentara

5. ZgDox – politika za kraj

Ovogodišnji ZagrebDox podijelio je svoje nagrade, a u završnom dijelu Festivala prikazani su i filmovi s političkim temama oko kojih se podijele – mišljenja ljudi. 'Dijagnoza S.B.H.' bavi se još jednim od brojnih otvorenih problema u Bosni – jezičnim pitanjem. Osim jednog jezikoslovca koji raspravlja o tome kako 'materinji jezik smiruje dušu', glavni protagonisti priče su srpski, bošnjački i hrvatski rokeri i reperi koji raspravljaju o tome da li im je bolje pjevati na engleskom ili domaćem jeziku, ma kako se zvao. Najbolji sažetak je izjava jednog mladog muzičara koji priznaje da na engleskom može pjevati 'back in a black with a sack', ali mu je malo teže sročiti rimu kao 'ja sam svoju sreću bacio u vreću da bih je potopio u kreču'.

Jedan od velikih pobjednika ZagrebDoxa je s razlogom film 'Burmanski videoreporteri-izvještaji iz zatvorene zemlje' /naslovna/. Dok medije osvajaju stupidni reality showovi, ovaj film pokazuje da skrivene kamere koje prate stvarnost mogu biti itekako zanimljive. Protagonisti filma potajice su snimali teror burmanske vojne hunte, a dokumentirali su i veličanstvene demonstracije koje svakog tko ih gleda ispuni ponosom i vjerom u ljudski duh.


'Burmanski videoreporteri-izvještaji iz zatvorene zemlje', r: Anders Østergaard, trailer.

Petar Krelja je u 'Drugom Dubrovniku' otkrio Dubrovnik o kojem se malo zna. Taj grad nije samo svijet glamura i stranih turista, nego i mjesto u kojem kao beskućnici živi ljude raznolikog porijekla - ne samo ovisnici i bolesnici, nego i udovice i ratni veterani. Film koji ima sve preduvjete rasnog dokumentarca – potresne ljudske priče, egzotičnu lokaciju i iskusnog dokumentarista.

Publika se u programu HappyDox strašno zabavljala uz komediju 'Kompletna povijest mojih seksualnih neuspjeha', a najviše je ispunila dvoranu kada se prikazovao politički dokumentarac 'U potrazi za Olujom'. No, kao jedan od najboljih hitova Festivala istakao se 'Gdje je, do vraga, Osama Bin Laden?' koji je kombinacija ta dva žanra – politička komedija.


'Gdje je, do vraga, Osama Bin Laden?', r: Morgan Spurlock, trailer.

U stilu Michaela Moorea, Morgan Spurlock zabavno prikazuje ozbiljnu temu – rast islamističkog terorizma kojeg simbolizira Osama Bin Laden. Spurlock u biti ne traži Osamu, nego odgovore na uzroke svih tih sukoba, pa putuje svijetom i razgovara sa vojnicima, seljacima i ekspertima. Kod nas je prevedena i njegova knjiga u kojoj ima više podataka i analiza, no film zato ima puno više slikovitih detalja. Film obiluju ludim animacijama (Osama kao McHammer) i zeza se na račun američke politike, ali i na račun samog Spurlocka koji prije same potrage mora proći tečaj preživljavanja i proučiti 'Islam za neznalice'.

A hrvatskim sukobima i ratnim naslijeđem bavi se 'Sretna zemlja' Gorana Devića. Stari partizani i ustaše i njihovi mladi simpatizeri odlaze u hodočašće – jedni u Bleiburg, drugi u Kumrovec. I na jednoj i drugoj strani starci šeću u svojim prastarim uniformama i svađaju se oko organizacije puta. Desničarsko putovanje organizira autoritarni tip koji im pruža i ideološko odgoj ('Bacajte smeće u vrećice, Hrvati su kulturan narod, nisu s Istoka'), a ljevičari su slabije organizirani, no njihova penzionerska ponosno putuje na proslavu pod parolom 'Mladost je radost'.

Toliko o filmovima sa ZagrebDoxa, a nadamo se da će neki od njih biti prikazani na televiziji – barem tamo prikazuje sve vezano uz politiku...

Komentari

Nema komentara.