Gotovina, Borat i Osama na ZgDoxu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Gotovina, Borat i Osama na ZgDoxu

Gotovina, Borat i Osama na ZgDoxu

5. ZagrebDox predstavlja kontroverzne junake, a pored priča punih politike, socijale i tragedije uvodi i sretne dokumentarce - Happy Dox.

s.p. 03.02.2009 0 komentara

Gotovina, Borat i Osama na ZgDoxu

Krajem mjeseca u Zagrebu se održava najveći međunarodni festival dokumentaraca u regiji, 5. ZagrebDox (23.2.-1.3.2009.). U popularnom programu 'Kontroverzni Dox' bit će prikazan film o generalu Gotovini, 'Searching for the Storm'. Film se još dovršava, tako da će premijera biti ekskluzivna uz prisustvo redatelja Jacka Barica. 'Letter to Anna' preispituje ubojstvo ruske novinarke Anne Politikovskaje, a 'Secrecy' proniče u teorije zavjere.

Osim kontroverzi tu je i poseban program za dokumentarce sa happy endovima i duhovitim pristupom. Posve je jasno da će u njega biti uvršten film 'A Complete History of my Sexual Failures', kao i 'Where in the World is Osama Bin Laden', film Morgana Spurlocka ('Superveliki ja'), u kojem on traži Osamu Bin Ladena i razotkriva američku i bliskoistočnu politiku. Vidjet ćemo i umirovljenog Borata'Carmen Meets Borat' koji smo također već predstavili.


'A Complete History Of My Sexual Failures', urnebesni trailer.

U programu konkurencije je sve po starom - uglavnom pobjednici svjetskih festivala. S IDFA-e stiže 'Burma VJ', a s Europske filmske akademije nagrađeni 'Rene'. S netom završenog Sundancea stiže pobjednik 'Rough Aunties' britanske redateljice Kim Longinotto o skupini žena koje se u Južnoafričkoj Republici brinu o zapostavljenoj djeci, a 'Alone in Four Walls' o štićenicima-zatvorenicima ruskog dječjeg doma dobitnik je više od 10 međunarodnih nagrada, uključujući i onu na festivalu u Locarnu. Tu su i snažne biografske priče - 'Valentino' o velikom modnom dizajneru te 'Kassim, the Dream' o svjetskom boksačkom prvaku Kassimu Oumi.

Program 'Glazbeni globus' donosi muzičke dokumentarce: 'Patti Smith: Dream of Life' o svestranoj umjetnici i aktivistici, 'Roskilde' o najvećem muzičkom festivalu u Europi, te 'Part of the Weekend Never Dies' o bendu Soulwax.


Isječak iz 'Rough Aunties'.

I regionalna konkurencija obiluje vrsnim filmovima kao što je 'Testimony', priča o čovjeku koji nakon smrtonosne dijagnoze kreće u snimanje filma. Prikazat će se i dirljiv obiteljski portret 'The Flower Bridge' te 'Corridor 8', nagrađen u Berlinu. 'Kavijar konekšn' te 'Cash and Marry' su podršku za snimanje dobili upravo na ZagrebDoxovom pitching forumu, a sada su dio filmova u programu koji na humoran i realističan način daju sliku današnje jugoistočne Europe.

Novost je i program 'Socijal-kapitalizam' u kojem će se naći tragikomičan film ZagrebDoxove pobjednice Aline Rudnickaje 'Bitch Academy', o ženama koje u okruženju ruskog kapitalizma uče kako postati što bolje 'kučke'.


Kroničar hrvatske politike BijesPrvi u ovom kratkom dokumentarnom uratku konačno otkriva svoj identitet.

Tu je i retrospektiva suvremenog izraelskog filma, kao i autorska retrospektiva posvećena američkom istraživačkom novinaru koji je među prvima izvještavao iz Vijetnama, Afganistana i Kube. Čovjek koji je intervjuirao Castra i Saddama zove se Jon Alpert i u okviru festivala će održati dva masterclassa. Svoju retrospektivu imat će i član žirija Bogdan Žižić, ali i misteriozni BijesPrvi, legenda YouTubea (pardon - 'Jubitoa').

Sveukupno će se u tri SC-ova dvorane i Galeriji SC prikazati oko 150 filmova, od kojih 50 u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. 'Veliki pečat' dodjeljuje se filmovima u konkurenciji, a 'Mali pečat' autoru/ici do 30 godina starosti, s tim da će se ove godine dodijeliti i nagrada 'Movies That Matter' za film koji promiče ljudska prava. Ostatak informacija o programu potražite na službenoj stranici festivala, a mi obećajemo detaljne reportaže čim festival počne.

Komentari

Nema komentara.