5. ZgDox – zatvorske priče - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      5. ZgDox – zatvorske priče

5. ZgDox – zatvorske priče

Što sa sobom preko dana rade ruski klinci sami u 4 zida, češki robijaš Rene, te hrvatski zatvorenik u tupilu i natprosječni pritvorenik?

filmski.net 26.02.2009 0 komentara

5. ZgDox – zatvorske priče

Uz veliku pompu, Gradonačelnika i Predsjednika, počeo je i jubilarni, 5. ZagrebDox. Za filmofile je najvažnija samo jedna stvar – očekuje ih širok izbor dobrih filmova. Kao jedna od glavnih tema izdvojili su se filmovi vezani uz zatvor.

Nagradom Europske filmske akademije može se pohvaliti češki 'Rene', priča o istoimenom robijašu. Film se počeo snimati prije dva desetljeća, još za vrijeme komunizma, i prati dvadeset godina u životu mlade bitange koja ne želi raditi i cijeli život provodi u zatvoru dok redateljica kroz isječke pokazuje svijet koji se mijenja oko njega – baršunastu revoluciju, pristupanje Češke EU i sl.

Ta životna kronika jednog antijunaka je zanimljiva, ali ni mrvicu toliko potresna kao priča o ruskim dječacima-zatvorenicima, 'Sami u četiri zida'. Glavni junaci su uplašeni dječaci u kazneno-popravnom domu koje bi čovjek najradije zagrlio kada ih prvi put vidi, mada se onda zgrozi kada shvati da se dio njih nalazi tamo zbog – trostrukog ubojstva. Uglavnom je riječ o klincima iz siromašnih obitelji koji, ironijom sudbine, tek nakon zločina dobivaju ono što im roditelji nisu mogli priuštiti: kvalitetnu skrb, redovitu prehranu, odjeću i obrazovanje. Ovdje se uče disciplini i s vremenom shvaćamo da gledamo buduće vojnike – dječacima naviklim na poslušnost, vježbanje i državnu skrb ni ne preostaje druga perspektiva.


'Rene', r: Helena Trestíkova, trailer.

Za razliku od discipliniranih dječaka, protagonist hrvatskog filma 'Natprosječan' hvali se svojom neprilagođenošću. Junak filma je klošar koji tvrdi da je rekordnih 78 puta bio u pritvoru, mada se 'ne može sjetiti svih 78 razloga za pritvor'. Priznaje da je koristio razne prilike da 'pribavi sebi životna zadovoljstva' , a usprkos životu na ulici kaže da mu je 'svaki dan sretniji od prethodnog'. Ovaj ridikul bi lako mogao završiti i kao gost kod Malnara, a zanimljivo je i njegovo priznanje da nikad ne bi dao život za domovinu – 'Hrvatska može i bez mene i mog života'.

'Tupilo' /naslovna/ je rad Dražena Majića, hrvatskog novinara koji i sam ima iskustva s drogom, a rezultat njegovih radionica u zatvoru je ova priča o narkomanu i zatvoreniku zvanom Tinčo. Naslov filma ukazuje na 'tupilo' koje muči zatvorenike koji baš i ne pričaju sa svojim sustanarima, pa im se događa da zaboravljaju i govoriti. Baš kao i u puno ambicioznijem 'Što sa sobom preko dana', i u ovom filmu tragična nota miješa se s komičnom. Tako Tinčo otkriva kako u zatvoru ima 'perverznih, vulgarnih ljudi', a svoj seksualni život sažima u konstataciju: 'Imam ruku'.


'Sami u četiri zida', r: Alexandra Westmeier, trailer.

Treba naglasiti da na Festivalu ima još zatvorskih priča ('S druge strane zida', krajem tjedna još i 'Alahove nevjeste'), ali svečarski festival ima i jedan novitet – program HappyDox s filmovima u pozitivnoj vibri. Program je počeo s filmom 'Carmen upoznaje Borata'. Dokumentarac nas upoznaje s romskim selom Glad (u prijevodu: blato) koje je postalo poznato jer je u njemu Borat snimao svoje 'kazahstanske scene'.

Glavna junakinja je mlada djevojka koja sanja o boljoj budućnosti na Zapadu, no bogatstvo njezinog oca postat će pravo prokletstvo. Kada otac u ime sela digne tužbu protiv Borata jer je iskoristio seljane za svoj film i ismijao ih, svi ga sumnjiče da je već dobio novac od odštete. Film dobro prikazuje mentalitet male sredine, samo što povremeno nije jasno nije li i redateljica odlučila sprdati se s Romima koji povremeno i nalikuju likovima iz 'Borata'.

Uskoro se javljamo s recenzijama ostatka programa ZagrebDoxa, a dodatne informacije o festivalu potražite na službenoj stranici ovdje.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.