Njemačka priča o Židovu Süssu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Njemačka priča o Židovu Süssu

Njemačka priča o Židovu Süssu

U Njemačkoj je premijerno prikazan film o snimanju nacističkog djela 'Židov Süss' koje je i danas u bunkeru zbog svog jakog antisemitizma.

s.p. 27.09.2010 0 komentara

Njemačka priča o Židovu Süssu

Nakon premijere na Berlinaleu, u njemačkim kinima počeo se prikazivati 'Židov Süss - film bez savjesti' austrijskog redatelja Oscara Roehlera. Riječ je o biografskom filmu o austrijskom glumcu Ferdinandu Marianu koji je glumio naslovni lik Židova u zloglasnom antisemitskom filmu 'Židov Süss' Veita Harlana. Harlan je bio veliki hedonist i ženskaroš koji je iz oportunizma pristao glumiti u filmu i postao velika zvijezda.

 


'Židov Süss - film bez savjesti' (2010.), trailer.

'Židov Süss' snimljen je 1940. i smatra se jednim od najpopularnijih djela nacističke propagande, prije završetka rata vidjelo ga je oko 20 milijuna Nijemaca i brojni stanovnici okupirane Europe, uključujući i NDH. I dok je u vrijeme Trećeg Reicha film bio slavljen i s uspjeh prikazivan na festivalu u Veneciji, nakon rata film je stavljen u bunker i njegovo javno prikazivanje strogo je kontrolirano.

 

 


'Židov Süss' (1940.), početak.


'Židov Süss - film bez savjesti' rađen je kao svojevrsni 'film o snimanju' 'Židova Süssa', no kritičari mu zamjeraju da se nije previše držao povijesnih činjenica, te da film nema čvrst stav o glavnom junaku. Redatelju Roehleru zamjeraju i apsurdne erotske scene, no od redatelja filma 'Suck My Dick' se možda i moglo očekivati da će prikazati i oralni seks - s ministrom propagande Josephom Goebbelsom! No, film je dobio i pohvale zbog toga što se nije sveo na jednostavnu antinacističku propagandu, već detaljno pokazuje kako ljudi surađuju sa zločinačkim režimima iz najobičnijih interesa.

 

Komentari

Nema komentara.