Zamislite, Britanci vole svog Kralja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zamislite, Britanci vole svog Kralja

Zamislite, Britanci vole svog Kralja

Britanska filmska akademija očekivano je nagradila 'Kraljev govor', ali nagrada najboljem redatelju ipak je otišla Davidu Fincheru za 'Društvenu mrežu'.

s.p. 14.02.2011 0 komentara

Zamislite, Britanci vole svog Kralja

Kao i ostatak filmskog svijeta, i Britanska akademija filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA) proglasila je 'Kraljev govor' za najbolji film protekle godine i dodijelila mu 7 nagrada. Osim za najbolji film, 'Kraljev govor' je dobio i nagrade za najbolji domaći film, originalni scenarij i glazbu, a naprosto je poharao i glumačke nominacije. 'Crni labud' je od 12 nominacija uspio osvojiti samo onu za najbolju glumicu (Natalie Portman), a 'Kralju' su otišle ostale glumačke nagrade.

Colin Firth je preuzeo kipić kao nagradu za najboljeg glumca, a pošto je prošle godine osvojio nagradu za 'Samca', našalio se da 'voli dolaziti ovdje'. Kao sporedni glumac nagrađen je Firthov glumački partner Geoffrey Rush koji se nije pojavio na dodjeli, ali je zato došla najbolja sporedna glumica Helena Bonham Carter koja se požalila da je već navikla gubiti, te je izjavila 'da bi se trebala zahvaliti kraljevskoj obitelji koja je učinila čuda za moju karijeru'.


Colin Firth zahvaljuje na još jednog nagradi BAFTA-e.

Dojmljivu zahvalu izrekao je i scenarist 'Kraljevog govora' David Seidler koji je i sam imao problema s mucanjem, baš kao i junak njegovog filma, pa je naglasio da je 'za mucavca predivna stvar kada te čuju'. Ipak, nisu sve nagrade otišle 'Kralju', malo iznenađenje je nagrada za najboljeg redatelja koja je otišla Davidu Fincheru za 'Društvenu mrežu', a taj film osvojio je nagrade BAFTA-e i za najbolji adaptirani scenarij i najbolju montažu.

Za najboljeg britanskog autora-debitanta proglašen je redatelj komedije 'Four Lions' Chris Morris, najbolji direktor fotografije je ugledni Roger Deakins ('Čovjek zvan Hrabrost'), a najbolji strani film ispao je 'Muškarci koji mrze žene'. 'Priča o igračkama 3' proglašena je za najbolji animirani film, a 'Početak' je dobio tri tehničke nagrade - za zvuk, scenografiju i specijalne efekte, s tim da je glumac iz filma Tom Hardy dobio i nagradu publike.

Inače, nagrada za životno djelo otišla je glumcu Christopheru Leeju kojeg od 2001. trebate oslovljavati sa 'Sir Christopher Lee', pa zato možemo reći da je nedjeljna večer zaista protekla u znaku - aristokracije!

Komentari

Nema komentara.