9. ZFF - abeceda filma   - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      9. ZFF - abeceda filma

9. ZFF - abeceda filma

Lani je pobijedio austrijski pljačkaš, a ove godine austrijski pedofil. Austrijska crna kronika vrlo je inspirativna, što li nas tek čeka 2012.?

filmski.net 24.10.2011 0 komentara

9. ZFF - abeceda filma

Iako bi mogao reći i da je sramota što 'Sramota' nije dobila nijednu nagradu, i ove godine je pobijedio vrlo dobar film. U drugom, završnom izvješću sa 9. Zagreb Film Festivala, osvrnut ću se na pobjednički austrijski 'Michael' i još par filmova, uključujući i one iz popratnog programa.

'Michael', r: Markus Schleinzer
Najbolji dugi film 9. ZFF-a je priča o austrijskom pedofilu koji je u podrumu držao zatočeno dijete i seksualno ga zlostavljao, a povremeno ga je vodio i na izlet. Ne, ovo nije priča o Nataschi Kampusch već o izmišljenom dječaku, ali je očito inspirirana istinitim slučajem, baš kao i 'Pljačkaš' u kojem je socijalnog radnika i žrtvu ubojstva glumio redatelj 'Michaela', Markus Schleinzer. Znakovito je da ovaj film nije dječakova priča nego je pravi 'dnevnik jednog pedofila', te stoga i nosi ime zločinca Michaela, a ne žrtve.


'Michael', trailer.

'Michael' je hladan, metodičan film o hladnom i metodičnom pedofilu, studija 'banalnosti zla' koje više nije oličeno u nacistima, nego se skriva u obitelji. Glavni junak je groteskni 'otac' koji zlostavlja 'sina', ali ujedno i brine da dječak gleda TV do 21, poklanja mu knjigu o Harryju Potteru te zajedno s njim pjeva božićne pjesme. Amerikanci bi od ovoga napravili patetičnu TV dramu ili film detekcije, a austrijski filmaš snimio je realističnu dramu prožetu crnim humorom, koju kritičari uspoređuju sa Solondzovom 'Srećom'. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi ovu priču o seksualnom manijaku režirao redatelj stilizirane 'Sramote', Steve McQueen.

'Najbolje namjere' ('Din dragoste cu cele mai bune intentii'), r: Adrian Sitaru
Možda je redatelj 'Najboljih namjera' i imao najbolje namjere, ali čini se da ovaj predstavnik 'rumunjskog novog vala' nije imao inspiracije. Riječ je o filmu dugih, statičnih kadrova, s kamerom koja je stalno uperena u glavnog junaka i bilježi njegove razgovore i putovanja, no bez upečatljivih likova ili dijaloga cijeli ovaj postupak nema puno smisla. Ukoliko filmaši nemaju para ni ideja za dojmljivi igrani film, zašto se srame snimati dokumentarne filmove u kojima bi vjerojatno bolje obradili temu rumunjskog zdravstva i slične angažirane teme?

'Krvna osveta' ('The Forgiveness of Blood'), r: Joshua Marston
Još jedan edukativan film o važnoj temi, priča o krvnoj osveti u Albaniji koju je Amerikanac Joshua Marston snimio uz pomoć albanskog koscenarista Andamiona Murataja. Zanimljivo je vidjeti kako se ovaj drevni običaj održava i u tranzicijskoj Albaniji, i to tako da izolirani dječak komunicira s vršnjacima snimajući videoporuke na mobitelu, a sestra prehranjuje obitelj prodavajući kruh i prošvercane cigarete iz Crne Gore.


'Abeceda ljubavi i seksa', trailer.

'Abeceda ljubavi i seksa' ('The ABC of Love and Sex: Australia Style'), r: John D. Lamond
Bilo je baš lijepo i prikladno što su se u prostoru bivšeg kina Lika (koje je sad preuređeno u arty Plesni centar) ponovno prikazivali filmovi porno tematike, pa makar i u sklopu popratnog programa Seksualne edukacije na filmu. Osim što je urnebesno smiješan kvazidokumentarac s eksplicitnim seksualnim scenama, film je i dobra kronika 70 -ih u kojima su se gejevi prikazivali kao 'tetkice', silovatelji su bili samo nepoznati muškarci s ulice, a pravi muškarci su nosili bradu i brkove.

'Pusher', r: Nicolas Winding Refn
U našim kinima upravo možete gledati krvavu, ali i poetičnu 'Vožnju' redatelja Nicolasa Windinga Refna. Na ZFF-u smo mogli vidjeti i njegov debitantski film, 'Pushera' koji je mladenački žestok i sirov, te pun crnog humora. Tragikomična priča o dileru koji se ne može izvući iz dugova mnoge će podsjetiti na radove Guya Ritchieja, a Refn je već u svom prvom radu pokazao da je ambiciozni autor koji se ne libi napraviti žanrovski film s otvorenim krajem.

U filmu debitira i mladi Mads Mikkelsen, a naši gledatelji su se najviše zabavljali gledajući hrvatskog glumca Zlatka Burića koji je osvojio Dansku ovom ulogom srpskog mafijaša koji sanja postati kuhar i proslaviti se korištenjem Vegete. Zanimljivo je da je upravo snimljen britanski remake u kojem opet glumi Burić, a u jednoj od uloga vidjet ćemo i manekenku Agyness Deyn.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.