Uđite u svijet bajki! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Uđite u svijet bajki!

Uđite u svijet bajki!

Nekad su filmske bajke bile samo za djecu i ljubitelje crtića, a s vremenom su postale kompleksne priče u kojima ima i politike i pedofilije!

s.p. 08.04.2012 0 komentara

Uđite u svijet bajki!

Nedavno ste mogli vidjeti modernu 'Crvenkapicu', sada možete gledati novu 'Snjeguljicu' , a uskoro u kina dolazi 'Snjeguljica i lovac'! Bajke su očito uvijek popularne, pa zato nudimo nekoliko primjera filmskih bajki i bajkovitih filmova:

1. 'Snjeguljica i sedam patuljaka' (1937.)
Prvi dugometražni crtić Walta Disneyja danas je klasik, no Disney je u vrijeme snimanja morao dići hipoteku da bi financirao film. Na kraju su i film i Disney postigli uspjeh - kao iz bajke!

2. 'Čarobnjak iz Oza' (1939.)

Judy Garland, šarene boje u Technicoloru, odlična glazba ('Over the Rainbow') i neobični likovi nisu od ovog filma napravili hit u vrijeme premijere, ali s vremenom je postao klasik za sve generacije.

3. 'Suspiria' (1977.)
Ovaj horor Darija Argenta nudi puno klanja, ali sve je smješteno u svijet bajki u kojem vladaju vještice, labirinti i duboke šume. Evo posla za filmske kritičare koji vole psihoanalizu...

4. 'Ladyhawke' (1985.)
Fantasy klasik o ukletim ljubavnicima nudi predivnu fotografiju Vittorija Storara, karizmatične glumce (Michelle Pfeiffer i Rutger Hauer) i sigurnu režiju Richarda Donnera.

5. 'Sanjiva dolina' (1999.)

Američku bajku o Bezglavom Jahaču ekranizirao je majstor gotskih priča, Tim Burton, i napravio genijalnu smjesu horora, krimića, avanture i komedije.

6. 'Panov labirint' (2006.)
Što može učiniti djevojčica u svijetu u kojem vladaju rat i fašizam? Jedini izlaz je bijeg - u svijet bajki...

7. 'Gorki slatkiš' (2005.)
U modernoj verziji Crvenkapica ne čeka da ju spasi Lovac već sama pronalazi i kažnjava zlog Vuka - pedofila.

Izvor: Total Film

Komentari

Nema komentara.