Požurite na posljednji Queer! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Požurite na posljednji Queer!

Požurite na posljednji Queer!

Festival Queer Zagreb se od svoje publike oprašta sa stilom - uz filmske hitove s Michaelom Fassbenderom i Juliette Binoche!

s.p. 21.04.2012 0 komentara

Požurite na posljednji Queer!

U ponedjeljak, 23. travnja se otvara posljednji Queer Zagreb festival koji će trajati sve do 30. travnja. Programski direktor Zvonimr Dobrović najavio je da će ovo biti posljednje izdanje Festivala. Naglasio je kako je tijekom deset godina ostvareno oko 130 gostovanja i 1500 inozemnih gostiju, te da je festival uspio povećati vidljivost seksualnih i rodnih manjina i 'mainstreamirati' pitanja različitosti i njenog prihvaćanja.

Međutim, istaknuo je i kako nisu uspjeli nametnuti program kao stvarnu javnu potrebu u kulturi, što se odražava i na financijskoj podršci: svaki festival dosad, pa i ovaj, košta 3 do 4 puta više od domaćih dotacija. Stoga se Festival u trenutnom odnosu snaga više ne može razvijati, pa je najavljena transformacija formata. Na posljednjem zagrebačkom Queeru prikazat će se 15 dugometražnih filmova i održat će se 10 međunarodnih gostovanja, izložba s brazilskim i hrvatskim umjetnicima i konferencija posvećenu Queeru na Balkanu, Kavkazu i arapskim zemljama.

Više o svim tim programima, kao i o cjelokupnom festivalu pročitajte u programskoj knjižici dostupnoj na ovom linku te na službenim stranicama festivala, a mi Vam nudimo opsežan raspored filmskih projekcija:

Filmski program Queer Zagreba:
Kino Europa, Varšavska 3

PONEDJELJAK, 23.04.

17:00 – 18:30 'Bratstvo', r. Nicolo Donato, Danska, 2009.
'Bratstvo' je priča o opasnoj ljubavi i potrazi za identitetom. Razočaranje koje ga prati dok napreduje njegova vojna karijera potiče Larsa (Thure Lindhart) na odlazak iz vojske te se priključuje neo-naci pokretu gdje upoznaje Jimmyja (David Dencik). Njih se dvojica nađu u ljubavnoj aferi, no u fašističkim krugovima zabranjena ljubav te vrste ne može proći nekažnjeno.

Ipak, prkoseći svim pravilima, ljubav i privlačnost među dva muškarca rastu i oni ne mogu odustati od svoje veze. 'Brotherhood' je prvi dugometražni uradak redatelja Nicola Donata, laureat filmskog festivala u Rimu 2009., te dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu filmskog festivala u Talinu 2009.
        
19:00 – 20:30 'Elles', r. Malgorzata Szumowska, Francuska, 2011.
Juliette Binoche igra Anne, novinarku francuskog izdanja časopisa Elle na zadatku istraživanja o prostituciji među studenticama koje na taj način financiraju školovanje. Iako djevojke koje pronalazi nisu oduševljene idejom medijske eksponiranosti, Anne uspijeva nagovoriti dvije na razgovor: provokativnu Aliciju (Joanna Kulig), ambicioznu studenticu ekonomije koja je napustila rodnu Poljsku zbog obrazovanja; i suptilnu Charlotte (Anais Demoustier) odlučnu da iza sebe ostavi provincijalne korijene.

Tamo gdje očekuje jad i očaj, Anne otkriva slobodu, ponos i snagu a kako njena profesionalna zainteresiranost za dvije snažne mlade žene postaje osobna, istovremeno polagano otkriva i preispituje vlastitu seksualnost.

21:00 – 22:30 'Trebao bi upoznati mog sina', r. Keith Hartman, SAD, 2008.
Mae (Joanne McGee) tipičan je prototip brižne no konzervativne majke s američkog Juga. Sa svojom sestrom Rose (Carol Goans) očajnički pokušava pronaći djevojku svom zgodnom sinu Brianu (Stewart Carrico). No, iz nekog razloga on nije nimalo zainteresiran za niti jednu od žena koje dovode na nedjeljne večere. Kada Mae slučajno načuje kako udavače komentiraju da je Brian gej, postaje im jasno zbog čega je Brian zapravo najuzrujaniji oko svađe sa svojim 'cimerom'.

Nakon perioda prihvaćanja, Mae i Rose preraspodjele svoje prioritete: Brianu će pronaći radije muža nego ženu. Naposljetku, najvažnije je da Brian bude sretan. No, kako će mu pronaći idealnog dečka ukoliko ne poznaju niti jednog gej muškarca? Ili možda ipak...

UTORAK, 24.04.

17:00 – 18:30 Selekcija kratkog LGBTIQ filma

19:00 – 20:30 'Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu', r. Madeline Olnek, USA, 2011.
Avanture i nevolje tri vanzemaljke s planeta Zots koje su poslane na Zemlju kako bi se riješile romantičnih emocija, inače toksičnih za atmosferu njihova planeta. Naređeno im je da si slome srca na Zemlji (gdje se to poprilično često događa) pa promiskuitetne, drske i samouvjerene Zylar i Barr, inače u vezi, stižu na planet s trećom, Zoinx, koja susreće Jane, nesvjesne kako je njena nova djevojka s drugog planeta.

U međuvremenu, dva vladina agenta prate Jane kako bi pronašli međuzvjezdani brod i dokazali postojanje života na drugim planetima. Odnos ovog bizarnog detektivskog para, od kojih je stariji karijerist a mlađi idealist, dodatno doprinose ovoj urnebesnom miksu romantičnih komedija na tragu Woodyja Allena te parodije B-produkcije.

21:00 – 22:30 'Sram', r. Steve McQueen, VB, 2011.
Iako se Brandon trudi sakriti privatnost od svog javnog imidža, ovisnost o seksu sve više manipulira njegovom životom. Kada u grad stigne njegova sestra Sissy i najavi neodređeno dugačak boravak u Brandonovu životu i životnom prostoru, ovisnost izmiče kontroli.

'Shame' u režiji Stevea McQueena, koji je već prethodno oduševio s političkom dramom 'Hunger', donosi ovu primamljivu analizu opsesija modernog čovjeka koja je glavnim glumcima Carey Mulligan i Michaelu Fassbenderu donijela niz nagrada, čineći tako prošlogodišnji crni biser u europskoj mainstream filmskoj produkciji.
     
SRIJEDA, 25.04.

17:00 – 18:30 'Sa svakim otkucajem srca', r. Alexandra Therese Keining, Švedska, 2011.
Mia (Ruth Vega Fernandez) i Frida (Liv Mjönes), obje u tridesetima, susreću se po prvi puta na proslavi zaruka svojih roditelja. Mijin otac Lasse uskoro će se vjenčati s Fridinom majkom Elizabeth čime će one postati polusestre. Mia, koja nije posjetila svog oca godinama, stiže s novim dečkom, Timom (Joakim Nätterqvist) za kojeg je zaručena, no što više vremena provodi s Fridom među njima se stvara snažna povezanost koja će okrenuti naopako živote svih oko njih s dramatičnim posljedicama.

Uz snažnu postavu, lijepe kadrove i intrigantan scenarij Alexandra Therese Keining predstavit će nam ljubavnu priču toliko udaljenu od holivudskih klišeja, a opet blisku gledateljima sasvim dovoljno da u nju vjeruju.

19:00 – 20:30 'Bili smo tu', r. David Weissman, SAD, 2011.
Jedan od najintrigantnijih prošlogodišnjih dokumentaraca, 'We Were Here' je prvi koji nudi duboki uvid u pojavu i posljedice pojave AIDS-a u San Franciscu prije trideset godina istražujući pri tom kakav je utjecaj imao na građane i kako su oni reagirali na stravičnu epidemiju, fokusirajući se na pet individualaca – od kojih su svi živjeli u San Franciscu prije epidemije.

Njihovi su se životi nepovratno promijenili u trenutku kada je voljeni grad od epiteta seksualno slobodnog dobio onaj 'epicentra kuge'. Iako smješten na jednu lokaciju, film nadilazi San Francisco i AIDS govoreći o ljudskim  kapacitetima da kao individualci doskočimo problemima te nevjerojatnoj snazi zajednice koja se bori, voli i suosjeća sa svojom gej braćom.

21:00 – 22:30 'Putem Gun Hilla', r. Rashaad Ernesto Green, SAD, 2011.
Enrique (Esai Morales) se nakon tri godine provedene u zatvoru vraća svojoj obitelji u Bronx gdje ga dočekuje žena Angela (Judy Reyes), potpuno otuđena od emocija koje je nekada prema njemu gajila i sin Michael (Harmony Santana) koji prolazi kroz proces preispitivanja svog rodnog identiteta; sada se izjašnjavajući kao djevojka Vanessa, što će dodatno poljuljati nekada čvrste obiteljske temelje.

U svom redateljskom debiju Rashaad Ernesto Green hvaljen je zbog vidljivog suosjećanja sa svojim likovima disfunkcionalne moderne obitelji čiji otac, svojevrsni otpadak društva, sve nade postavlja u svoju djecu. Film je hvaljen i zbog inovativnih scena odnosa transseksualne Hispanoamerikanke i Afroamerikanca, kao prikaza odnosa pripadnika dviju rasnih i rodnih identiteta kakvi se rijetko viđaju na velikom platnu.
 
ČETVRTAK, 26.04.

17:00 – 18:30 'Propast u L.A.-u', r. Casper Andreas, SAD, 2011.
Mladi, zgodni i ambiciozni Adam stiže iz New Yorka sa snom da uspije u L.A.-u, u čemu prati otkačenu prijateljicu Candy, koja vrijeme između audicija provodi u teretani, shoppingu ili potrazi za bogatim suprugom. Uz neslavni početak na nepodnošljivom poslu telefonista, već prvom infiltracijom u svijet produkcije Adam se nađe okružen s besramnim i autanim redateljima, ispranim starletama i ovisnicima o methu, gubeći pritom sebe u podzemlju gej pornografije i prostitucije.

Višestruko nagrađivani redatelj Casper Andreas svojim šestim dugometražnim filmom istražuje prijateljstvo, ljubavne afere i potrebu za slavom i uspjehom te koracima koje smo za njih spremni poduzeti. Slobodan, seksi i zabavan pogled što glumac može (i hoće!) učiniti da preživi u Hollywoodu.

19:00 – 20:30 'Ključne riječi', r. Slavica Parlov, Hrvatska, 2011.
Kroz pet različitih priča, pet različitih žena i pet sasvim drugačijih iskustava upoznajemo pripadnice trans zajednice Barcelone. Od prostitutki do radnice u lokalnoj praonici rublja preko prve trans političarke u španjolskom parlamentu proći ćemo kroz stadije spoznaje identiteta transseksualnih žena: konflikte koje prolaze same sa sobom i s drugima, društvenu marginalizaciju te nadu u bolju budućnost.

'Ključne riječi' film je hrvatske autorice Slavice Parlov, ujedno i premijera ovog dirljivog uratka koji će preispitati stavove spram drugačijosti, no i pokazati surove razlike u životima samih pripadnica trans zajednice koje se u istom gradu, pod istim zakonskim regulativama, suočavaju sa sasvim drugačijim problemima.

21:00 – 22:30 'Ostavi upaljena svijetla', r. Ira Sachs, SAD, 2011.
Godina je 1997., kada u New York stiže redatelj dokumentaraca Erik (Thure Lindhardt) i po prvi puta susreće Paula (Zachary Booth), zgodnog no klozetiranog odvjetnika u izdavaštvu. Ono što započinje kao emotivno i seksualno nabijeni prvi susret brzo postaje više od toga, veza koja se razvija. Kako dvojica muškaraca grade zajednički dom i život, svaki od njih se bori s vlastitim opsesijama i ovisnostima.

Kao film o seksu, prijateljstvu, intimnosti i ljubavi 'Keep the Lights On' dati će iskreni prikaz prirode međuljudskih odnosa našeg vremena. Temeljen na Sachsovoj stvarnoj vezi s Billom Cleggom, ovaj je memoar redateljeve vlastite borbe s ovisnošću dobio nagradu Teddy na ovogodišnjem Berlinaleu kao najbolje queer ostvarenje godine.
    
PETAK, 27.04.

17:00 – 18:30 'Nekoliko dana predaha', r. Amor Hakkar, Francuska, 2010.    
Troje ih je: dvojica muškaraca i žena. Oni su Hassan (Samir Guesmi) i Moshen (Amor Hakkar) i odabrali su ljubav i bijeg iz Irana kako bi živjeli slobodno. Ona, Yolande (Marina Vlady), već je u šezdesetima, živi sama u skromnom stančiću provincijalnog grada Saint-Claude. Što očekuje od života? Malo do ništa. Nakon vikenda izvan grada vlakom doputuje na postaju gdje joj se u kupeu pridružuju dva Iranca.

Iako Yolande vrlo brzo shvati kako su ilegalni imigranti, nudi im kratkotrajni ostanak u svom domu u Saint-Claudeu u zamjenu za ispomoć. Ovih nekoliko dana promijeniti će sudbine svo troje protagonista. Ponekad je najuvjerljiviji način prikaza drame minimalistički pristup koji polagano vrije emocije publike. 'A Few Days of Respite' je upravo takav film.

19:00 – 20:30 'Vikend', r. Andrew Haigh,VB, 2011.
Nakon pijanke sa svojim strejt prijateljima, Russell (Tom Cullen) odlazi u gej klub gdje pred samo zatvaranje susreće Glena (Chris New). Ono što je očekivano trebao biti samo seks na jednu noć postaje nešto drugo, nešto posebno. Taj vikend, u barovima i spavaćim sobama, ispunjen alkoholom i drogama, pričanjem priča i seksom, temelj je poznanstva ove dvojice muškaraca koji će, iako kratkotrajan, dugotrajno rezonirati ostatkom njihovih života.

'Vikend' je istovremeno iskrena i neapologetska ljubavna priča između dva muškarca, kao i film o univerzalnoj borbi za normalnim životom, potrazi za identitetom i važnosti strastvene predanosti kome u njemu. Po mnogim kritičarima, jedna od najboljih ne samo gej, već općenito ljubavnih drama u posljednjih nekoliko godina.

21:00 – 22:30 'Sa svakim otkucajem srca', r. Alexandra Therese Keining, Švedska, 2011.
REPRIZA
 
SUBOTA, 28.04.

17:00 – 18:30 'Putem Gun Hill Roada', r. Rashaad Ernesto Green, SAD, 2011.
REPRIZA

19:00 – 20:30 'Sram', r. Steve McQueen, GB, 2011.
REPRIZA

21:00 – 22:30 'Propast u LA-u', r. Casper Andreas, SAD, 2011.
REPRIZA

NEDJELJA, 29.04.

17:00 – 18:30 'Ostavi upaljena svijetla', r. Ira Sachs, SAD, 2011.
REPRIZA    
        
19:00 – 20:30 'Elles', r. Malgorzata Szumowska, Francuska, 2011.,
REPRIZA

21:00 – 22:30 'Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu', r. Madeline Olnek, SAD, 2011.
REPRIZA

PONEDJELJAK, 30.04.

17:00 – 18:30 'Bili smo tu', r. David Weissman, SAD, 2011.
REPRIZA

19:00 – 20:30 'Nekoliko dana predaha', r. Amor Hakkar, Francuska, 2010.    
REPRIZA

21:00 – 22:30 'Moj vražji brat', r. Sally El Hosaini, VB, 2011.
Kažu da je mrziti jednostavno a voljeti i razumjeti teško. Četrnaestogodišnji Mo (Fady Elsayed) usamljeni je i osjećajni adolescent kojeg loša navika pričanja ispraznih priča i zadirkivanja često dovodi u nevolje. Idolizira svog zgodnog starijeg brata, Rashida (James Floyd), karizmatičnog i poštovanog člana lokalne bande koji dilanjem uzdržava čitavu obitelj.

U želji da i sam bude viđen kao frajer, Mo se upliće u sumnjive poslove koji će pokrenuti lavinu nesretnih događaja te suočiti braću s unutarnjim demonima.  Sally El Hosaini se dokazuje kao odvažna i briljantna nova redateljica u svom debiju koji nas odvodi u autentičan svijet imigranata u Engleskoj svojom strastvenim prikazom sukoba religije i seksualnosti unutar imigrantskog arapskog geta.

Komentari

Nema komentara.