Zagreb i film vole se po 12. put! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zagreb i film vole se po 12. put!

Zagreb i film vole se po 12. put!

U glavnom programu ZFF-a bit će pobjednik venecijanskog Tjedna kritike 'Ničije dijete', a očekujte i 3 nova programa: Ponovno s nama, Prvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS.

s.p. 25.09.2014 0 komentara

Zagreb i film vole se po 12. put!

Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a popularni natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. U glavnom, osam popratnih i nekoliko posebnih programa, ovogodišnji ZFF predstavit će najzanimljivije debitantske filmove, recentne svjetske hitove i bezvremenske klasike. Treću godinu zaredom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija.

Cjelokupan festivalski program bit će predstavljen na konferenciji za novinare u prvoj polovini listopada, a zasad otkrivamo dva naslova iz natjecateljskog programa dugometražnog igranog filma i jedan iz dokumentarnog. Nije mala stvar kad jedan film s hrvatskim potpisom osvoji nagradu na jednom od tri najznačajnija svjetska filmska festivala, a hrvatska premijera filma Ničije dijete, trostrukog laureata venecijanskog Tjedna kritike u glavnom programu ZFF-a prilika je za proslavuna domaćem terenu. Debitantski film srpskog redatelja Vuka Ršumovića zadivljujuće je propitivanje odnosa civilizacije i divljaštva temeljeno na istinitoj priči o divljem dječaku iz Travnika koji je pronađen 1988. godine u planinama Bosne i Hercegovine. Film je nastao u koprodukciji Srbije i Hrvatske. Koproducentica je Ankica Jurić Tilić, a glazbu potpisuje dvojac iz 'Svadbasa', Pavo Miholjević i Jure Ferina.

Iz godine u godinu ZFF prikazuje filmove iz svih krajeva svijeta. I za 12. izdanje spremno je filmsko putovanje oko svijeta u osam dana, a kao posebnost ove godine izdvajamo prvo dugometražno ostvarenje iz Etiopije u glavnom programu. Drama Hrabra djevojka (Difret) u režiji Zeresenaya Meharija temelji se na istinitoj priči, a prati sudski postupak protiv 14-godišnje seoske djevojčice koja nehotice upuca svog otmičara i silovatelja. Problem je u tome što se prema tradicionalnim etiopskim običajima otmica nevjeste, tzv. telefa, smatra prihvaćenim načinom sklapanja braka, pa junakinji prijeti smrtna kazna. Ovaj film koji pronosi važnu poruku za djevojke i žene diljem svijeta osvojio je nagrade publike Festivala Sundance i programa Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.


'Ničije dijete', trailer.

Natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac Cesarova pečenjara u režiji Daríja Aguirrea. Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. Da bi stvar bila gora, a paradoks veći, ponuda Cesarove pečenjare obiluje mesnim specijalitetima, a Dario već dvanaest godina ne jede meso. Naizgled nemoguća misija koja započinje sitnim prepirkama oko nabavke salate, transformira se u dirljiv film o obiteljskim odnosima, bijegu od vlastitih korijena i odrastanju.

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija Velikih 5, zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji Dan LUX filma te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu. Stalan i iznimno popularan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS.

Stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca Moj prvi film donosi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua. Rad ovih danas globalno popularnih filmaša ZFF prati od svog prvog izdanja, a neki od njih su ZFF-ovi laureati. Jedno od ostvarenja u programu je film California Dreamin', debitantsko, a ujedno i posljednje ostvarenje prerano preminulog Cristiana Nemescua koji je na 1. izdanju ZFF-a 2003. godine nagrađen za svoj kratki film Priča iz bloka C. Program donosi i debitantski film Cristija Puiua Roba i lova (Stuff and Dough), koji je na 2. ZFF-u nagrađen za kratki film Kava i cigarete.

Uz spomenuti Bib PLUS, ovogodišnji Zagreb Film Festival ima još dva nova popratna programa. To je Prvi svjetski rat na filmu, izbor filmova Daniela Rafaelića kojim se obilježava stota godišnjica od početka tzv.Velikog rata te Ponovno s nama koji uključuje nove filmove nekih od najznačajnijih redatelja današnjice čiji su prvijenci prikazani na ZFF-u. Također izdvajamo bogat edukativni program Industrija te uobičajeno bogat festivalski popratni sadržaj. Festival će ove godine posjetiti i neki izuzetno važni gosti, a o tome i o programskim novitetima izvijestit ćemo u idućim objavama. Na stranici www.zagrebfilmfestival.com provjerite što donose programi Dan LUX filma, Bibijada i Prvi svjetski rat na filmu.

Komentari

Nema komentara.