ZFF predstavlja novi program Ponovno s nama - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      ZFF predstavlja novi program Ponovno s nama

ZFF predstavlja novi program Ponovno s nama

Novi filmovi Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Taike Waititija, Antona Corbijna te Shlomija i Ronit Elkabetz!

s.p. 30.09.2014 0 komentara

ZFF predstavlja novi program Ponovno s nama

Prvi i drugi filmovi nadolazećih autora već 12. godinu zaredom zvijezde su ZFF-ovog glavnog programa. U natjecateljskom programu dosadašnjih festivalskih izdanja prikazani su dugometražni prvijenci autora koji su u međuvremenu postali planetarno popularni, a njihov rad ZFF s ponosom i dalje prati. Program 12. ZFF-a Ponovno s nama donosi nove filmove ZFF-ovih starih znanaca: Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna, Taike Waititija te Shlomija i Ronit Elkabetz.

Jedanaest je godina prošlo otkako su ZFF i Andrej Zvjagincev, tada malo poznat ruski TV redatelj i glumac s netom osvojenim venecijanskim Zlatnim lavom započeli svoje priče. ZFF je u međuvremenu postao značajno odredište na svjetskoj festivalskoj mapi, a Zvjagincev najveće ime suvremene ruske kinematografije. Njegovi filmovi Povratak (2003.) i Izgnanstvo (2007.) ZFF-ovi su laureati, u Zagrebu je prikazana i njegova nagrađivana drama Elena (2012.), a program Ponovno s nama ove godine uključuje njegov najnoviji film Levijatan. U središtu radnje je sukob Kolje, skromnog automehaničara sa sjevera Rusije, vlasnika atraktivnog posjeda na kojem se nalazi njegova obiteljska kuća, i Vadima, korumpiranog lokalnog moćnika koji baš na Koljinoj zemlji poželi izgraditi luksuzno zdanje. Scenarij filma koji potpisuju Andrej Zvjagincev i Oleg Negin nagrađen je ove godine na festivalu u Cannesu.

Program također donosi peto i prema mnogima najzrelije ostvarenje 25 godišnjeg kanadskog filmaša Xaviera Dolana. Kao i u svom poluautobiografskom prvijencu Ubio sam majku (2009.), nagrađenom na 7. ZFF-u, Dolan se u Mami vraća svojoj omiljenoj filmskoj temi – Edipovom kompleksu. Kanadska glumica i Dolanova muza Anne Dorval pojavljuje se u glavnoj ulozi borbene i seksi udovice te samohrane majke Diane. Noćna mora žene koja ionako teško spaja kraj s krajem počinje kad njezin agresivni sin Steve izađe iz institucije za mentalno oboljele, a briga o njemu padne na njezina leđa. Za film Mama, Dolan je osvojio nagradu žirija festivala u Cannesu, koju je podijelio s Jean-Lucom Godardom.


'Najtraženiji čovjek', trailer.

Novozelandski redatelj Taika Waititi poznat je po osebujnim komedijama Orao protiv morskog psa (2007.) i Boy (2010.) koje su prikazane na proteklim izdanjima ZFF-a, a Jemaina Clementa obožavaju ljubitelji superpopularnog komičnog showa Flight of Conchords. Njihov prvi zajednički scenarističko-redateljski poduhvat Kad padne mrak je horor-komedija o tri usamljena vampire koji žive u predgrađu Wellingtona. Nastojeći se uklopiti u moderno društvo, krvopije Viago, Deacon i Vladislav žele biti seksi, bave se tjelovježbom i hobijima koji uključuju pletenje te dosta otvoreno iskazuju emocije. Snimljen u formi lažnog dokumentarca, Kad padne mrak urnebesno je poigravanje filmskim stereotipima o neumrlima, i dobrodošla infuzija svježe krvi onemoćalom vampirskom žanru.

Nizozemskog fotografa i redatelja Antona Corbijna pobliže smo upoznali 2005., kad je njegov slavni prvijenac Kontrola osvojio nagradu publike na 5. Zagreb Film Festivalu. Ove godine u programu je Corbijnov treći igrani film, Najtraženiji čovjek. Napeta psihološka drama nastala prema romanu Johna le Carréa smještena je u svijet nakon 11. rujna u kojem globalni strah od terorizma ide na ruku interesima moćnih svjetskih lobija. U glavnoj ulozi njemačkog špijuna Gunthera Bachmanna briljira preminuli glumački genij Phillip Seymour Hoffman, kojemu je to ujedno posljednja velika uloga, a u ostalim ulogama pojavljuju se Willem Dafoe, Rachel McAdams, Robin Wright i Nina Hoss.

Redateljsko-scenaristički duo Ronit i Shlomi Elkabetz, autori pobjedničkog filma 2. ZFF-a, Oženiti se, vraćaju se ove godine s napetom sudskom dramom Proces Viviane Amsalem, izraelskim predstavnikom u utrci za Oscara. Radnja filma prati pet godina nastojanja Izraelke, Židovke da se razvede od svog problematičnog supruga. Naime, prema zakonima rabinatskog suda, brak se može okončati tek kad suprug izda gett, dozvolu da je žena dostupna drugim muškarcima. U naslovnoj ulozi pojavljuje se koredateljica, velika izraelska i francuska glumica Ronit Elkabetz koju kritičari uspoređuju s Annom Magnani.

Komentari

Nema komentara.