Što nastane kad Trainspotting sretne Amelie? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Što nastane kad Trainspotting sretne Amelie?

Što nastane kad Trainspotting sretne Amelie?

Danny Boyle snimio je toplu komediju 'Millions' koja obećava pogoditi pokoju emo žičicu te razlijepiti osmijeh na lica svih gledatelja.

m.n. 25.10.2004 0 komentara

Što nastane kad Trainspotting sretne Amelie?

Ove subote je u sklopu London Film Festivala prikazan novi film Dannyja Boylea, niskobudžetna komedija ispripovijedana iz pozicije djeteta, 'Millions'. Boyle i djeca prema onome što smo do sada znali o ljubitelju čudaka i narkića ('Trainspotting', '28 dana kasnije') nisu išli zajedno. Niti u istoj rečenici. Ključno je - do sada!

Film je sentimentalna priča o svecima i čudima koje doživljavaju dva brata, sedmogodišnji Damian (Alexander Etel ) i devetogodišnji Anthony (Lewis McGibbon), koji nakon majčine smrti pronalaze torbu punu love koja doslovno pada s neba. U avanturi koja slijedi, braća sakriju šuške od oca, te je odlučuju uložiti, iako im je glavni problem što Britanci prelaze na euro za samo sedam dana.

Mlađi, naivniji i dobrodušniji klinac vjeruje da je novac sam božji dar, smatra ga čistim znakom božjeg postojanja i želi ga iskoristiti da pomogne siromašnima. Tokom filma njemu se ukazuju sveci čije priče koristi kao lajtmotiv za svoja djela dok stariji brat poput pravog kapitalista razmišlja o inflaciji, vlasništvu i ulaganjima.

Napušenu časnu sestru svrstat ćemo u Boyleov trademark

Kritičari osim što kažu da je to najveći i najobuhvatniji film o svecima koje je filmsko platno doživjelo, smatraju da je ispričana slatka, ali ne i patetična priča u kojoj je vrlo lako uživati. Osim simpatičnih, posve prirodnih glumaca, ističu fenomenalne digitalne efekte i oštre kutove snimanja koji su svijet odraslih tretirali kao ogromno igralište, a ovaj film učinili estetskom poslasticom.

Svoju svjetsku premijeru ovaj topli i šarmantni uradak doživio je sredinom rujna na Toronto Film Festivalu, a posebno je dirljiva priča da su dvojica još mlađahnih glavnih junaka nakon ovacija publike zaplakala. Boyle je film opisao kao priču u kojoj 'Trainspotting sreće Amelie'. U redovnu distribuciju moderna bajka kreće početkom 12. mjeseca. Moramo priznati da nakon ovoliko lijepih riječi - jedva čekamo!

trailer

Komentari

Nema komentara.