Bjork, Burton, Mostra! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bjork, Burton, Mostra!

Bjork, Burton, Mostra!

Venecijanski se šou istrošio do pola. U poluretrospektivi nudimo: Björk ponovo na velikom ekranu, izviždana domaća produkcija, Burtonov 'Corpse Bride' i još svašta.

m.n. 07.09.2005 0 komentara

Bjork, Burton, Mostra!

Iako se venecijanskom fimovanju već bliži veliki finale (10. rujna), s naše se perspektive cijeli event doima poprilično miran, bez nekih prevelikih highlighta ili bilo kakvih ekscesa. Nu, ako se prvo bacimo na najsaftnije podatke – europski filmovi su, unatoč brojnim jaucima da ih je ove godine premalo, definitivno zakazali.

Talijanski je naslov 'The Days of Abandonment' Roberta Faenze naprosto pokopan – brojna se publika smijala na neočekivanim mjestima (radnja prati ženu koja se potpuno pogubi nakon što je ostavi muž), a oteo se ponekima i koji zvižduk i prodoran: boooo!

U ponedjeljak je prikazan i 'The Proof' u režiji Johna Maddena, naslov u kojem su svoje snage odmjerili Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal i Anthony Hopkins. Veću je pažnju od radnje koja se bavi matematičkim genijem ipak požnjela činjenica da je Gwynie zbog raznih tehničkih poteškoća sa zrakoplovom ostala u New Yorku, što joj je, afkors, slomilo srce. Publici se obratila preko video linka, ističući koliko da mora biti izbirljiva u ulogama, a Sir Hopkins je pritom blagoglagoljio o njezinoj izvedbi te je nazvao splektakularnom i ravnom Jodie Foster.

The Proof

Komad crvenog tepiha pripao je i Susan Sarandon koja je osim svog filma (gdje opet glumi udovicu) 'Elizabethtown' (pribrojimo joj još Kirsten Dunst i Orlanda Blooma) izreklamirala i talijanske novinare, izjavivši na konferenciji da oni uvijek postavljaju najduža i najinteligentnija pitanja, za razliku od američkih novinara koji samo žele znati s kim spava.

Posebnu je pažnju brojne publike ipak odnijela jučerašnja projekcija filma Johna Turturra;'Romance and Cigarettes' u kojem se također pojavljuje Sarandonova, što zbog činjenice da je riječ o mjuziklu, što zbog Jamesa Gandolfinija i znatiželje kako će se snaći u novoj ulozi.

Rezultat je, prema Hollywood Reporteru, ipak razočaravajući – preglasan i tužnjikav, a uspoređuju ga čak i s karaoke noćnom morom. S druge strane, Tim Burton je imao dovoljno razloga za slavlje, iako se 'Corpse Bride' ne natječe za Zlatnog lava. Na predprojekciji za kritičare i press film je primljen uz ovacije, a Reuters navodi da je desetogodišnji trud očit u svemu, od tehničkih zahvata i inovacija pa do glazbe.

Corpse Bride

Za šećer smo ostavili Björk koja je predstavila prve plodove suradnje s konceptualnim umjetnikom Matthewom Barneyem, s kojim je inače u vezi. Eksperimentalni 'Drawing Restraint 9' (naslovna) snimljen je u Nagasaki Bayu, na japanskom brodu, a tematizira pretvaranje ljudi (uloge su ponijeli pjevačica i redatelj) u kitove. Projekt je rezultat Barneyevog dugogodišnjeg rada (na tome drvi od 1987. godine!), te ideje da se zbog otpora mišići sve više i više razvijaju i rastu, sve do hipertrofije. Ukoliko vas zanima još o tome, a mi vam toplo preporučujemo – klik!

Legendarna Islanđanka potpisuje i soundtrack, a sama uloga predstavlja svojevrsno kršenje obećanja koje je dala nakon traume zvane Lars von Trier – nakon filma 'Dancer in the Dark' se zaklinjala da više neće glumiti. Zanimljivo je da se Björk nije uplitala u vizualni identitet filma, iako je na konferenciji priznala da je njezin utjecaj mogao biti nesvjestan.

Komentari

Nema komentara.