Tulse Luper - digitalni Odisej Petera Greenawaya - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tulse Luper - digitalni Odisej Petera Greenawaya

Tulse Luper - digitalni Odisej Petera Greenawaya

Nakon što je 2003. daljinskim upravljačem usmrtio kino i film, Peter Greenaway se posvetio povijesti i putovanjima svog virtualnog alter ega.

p.h. 23.10.2006 0 komentara

Tulse Luper - digitalni Odisej Petera Greenawaya

Osim što 'oslikava' Rembrandta, Peter Greenaway, britanski redatelj, slikar i 'artisto universalis', kako ga krstiše proučavatelji, ovih dana na Melbourne International Arts Festivalu predstavio je svoj multimedijalni projekt 'Tulse Luper'. Isti uključuje filmsku trilogiju 'Tulse Luper Suitcases (A personal history of uranium)', tv serijal, 92 DVD izdanja, knjige i igru 'Tulse Luper Journey'.

Tulse Luper je fiktivni lik kojeg je redatelj zamislio još u djetinjstvu, ime mu nadjenuo po omiljenoj kobinaciji riječi 'puls' i 'lupus' (lat, vuk), a sve skupa, otkrio je u jednom intervjuu za Salon.com, znači 'vuk na pulsu'. Greenaway je burni život svog junaka – dvadesetstoljetnog pikara: pisca, geologa i istraživača zapakirao u 92 kovčega (broj nije slučajan, to je atomski broj urana – 'najčišće supstance' po kojoj je trilogija i podnaslovljena), a zatim u filmovima raspakiravao svog junaka - i povijest 20. stoljeća - kovčeg po kovčeg.

The Moab Story

Prvi film, 'The Moab Story', premijerno prikazan na Cannesu 2003., prati Tulsea kao malog dječaka u Walesu, zatim kao tinejdžera u Utahu, SAD, gdje prijateljuje s naci mormonima, pa nešto kasnije u Antwerpenu, tik pred 2. svj. rat. Zajedno s drugim dijelom 'Vaux to the Sea', gdje Tulse radi i kao kino operater, što mu omogućava kontakt s dramskim junacima i filmskim događajima, i trećim 'From Sark to the Finish', trilogija pokriva razdoblje od 1928. do 1989, kad se Tulseu gubi svaki trag.

Greenawayev putnik svjedoči ključnim povijesnim događajima, kao što  je otkriće urana ili pad berlinskog zida, a većinu događaja, zbog svog neobičnog talenta da završi u zatvoru, dočekuje iza rešetaka, što čini njegov karakter proturječnim (putnik/zatvorenik). Digitalno 'ispeglanu' filmsku građu redatelj je isprepleo s povijesnom – primjerice snimkama iz 1. svj. rata, 3D digitalnim rekonstrukcijama mormonskih naselja u pustopoljinama pustinje Utah i sl.

Vaux to the Sea

Što je natjeralo redatelja da se okuša o multimedijskom franšiziranju svog projekta, objasnio je u svom eseju Cinema Militans Lecture iz 2003. u kojem je objasnio kako je kino umrlo 31.09.1983., onog dana kad je daljinski ušao u dnevne sobe. I film je medij u izumiranju, kaže: 'Diktatura glumca, kamere, kadra i teksta je do kraja iscrpila mogućnosti medija. No, nema razloga za oplakivanje, dodao je, digitalne tehnologije udahnut će mu novi život'. Eto zašto je Greenaway pipke svog Tulse Lupera pustio kroz nekoliko medija, a samu je filmsku trilogiju iskrižao nizom različitih filmskih tehnika, žanrova i estetika.

From Sark to the Finish

Ekipi sa Submarine Channela nije trebalo dugo da u filmovima i junaku 'Luper' franšize prepoznaju multimedijski potencijal, pa je nedugo nakon trilogije nastala i interaktivna video igrica u kojoj igrači rekonstriraju život fiktivnog putnika švrljajući po izmišljenim laboratorijima i kopajući po kovčezima koje je ovaj ostavljao za sobom. Na taj se način životni arhiv Greenawayeva junaka (i arhiv 20. stoljeća) puni novim mjestima i crticama, a najbolji igrači mogu osvojiti put oko svijeta u protuvrijednosti 3000 eura, te putni džeparac u iznosu od 1800 eura. Svih 92 kovčega mora biti pretreseno do 31.12. 2006.

Komentari

Nema komentara.