Depp kupuje zadnje dane E. A. Poea? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Depp kupuje zadnje dane E. A. Poea?

Depp kupuje zadnje dane E. A. Poea?

Debitantski scenarij Granta Bouchera o zadnjih 5 dana u životu najvećeg književnog majstora crnjaka i misterije zapalio je kritičare, a i maštu Johnnya Deppa.

p.h. 20.02.2007 0 komentara

Depp kupuje zadnje dane E. A. Poea?

Krajem prošle godine, u javnost je procurila informacija kako je u pripremi neimenovani 'Poe projekt' u režiji Clivea Barkera. Govorilo se o obiteljskom/dječjem filmu, čija priča kojeg prati grupicu tinejdžera dok pokušavaju otkriti misteriju zadnjih nekoliko tjedana života američkog pjesnika, pisca, dramatičara, kritičara i esejista, jednog od začetnika žanra misterije i kriminalističke fikcije Edgara Allana Poea (1809.- 1849.). Materijala za filmsku priču svakako ima jer Poeova je smrt do dana današnjeg obavijena velom tajni, a među potencijalnim razlozima navodi se alkohol, droga, kolera, bjesnoća i samoubojstvo.

Ovih je dana pak objavljena recenzija novog scenarija naslovljenog 'Forevermore' koji se također bavi smrću E. A. Poea. Scenarij je debitantski tekst Granta Bouchera, bivšeg majstora vizualnih efekata ('Dogma', 'Titanic'), a koncentrira se na zadnjih nekoliko dana Poeovog života. Naime, Poe je nekoliko dana, nakon što su ga pokupili s baltimorske ulice ležao u bolnici Washington College, a zatim umro. Boucher je iskoristio tih 5 dana u kojima se piscu pred očima raspliće cijeli život, sjećanja, priče, snovi i noćne more, a on se, između stanja lucidnosti i bunila, bori i s neprijateljem 'The Shadowom'.

Michael Vaal s IESB-a je recenzirao scenarij, i čini se da je Boucherov podvig pun pogodak. 'Rijetkost je da se u biografijama uspijeva postići cjeloviti efekt, obično se iste koncentriraju oko jednog značajnog događaja, ili pak oko niza događaja poredanih kronološki, a Boucher je uspio ujediniti obe komponente', kaže recenzent. Osim toga, priču o piscu iz 19. stoljeća započinje citatom pjesme Jacka Kerouacka, njegovog kolege iz 20. stoljeća, najvažnijeg pisca i začetnika beat pokreta – Jacka Kerouacka. Ingeniozno, piše Vaal, a ostatak recenzije pročitajte ovdje.

Boucherov scenarij nije naručen, već ga je isti napisao samostalno, bez studija i poslodavca. Dijalog je napisan u rimovanim stihovima, a  neke su scene direktna uprizorenja Poeovih priča. Tekst je navodno dospio u ruke Johnnya Deppa koji ne samo da je zainteresiran za film, već i veliki ljubitelj Poeova lika i djela, kao i njegov matični redatelj Tim Burton, najveći Poeov sljedbenik među redateljima. Čekamo...

Komentari

Nema komentara.