Pušenje samo u pratnji roditelja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pušenje samo u pratnji roditelja

Pušenje samo u pratnji roditelja

Trima zlima po kojima se ocjenjuje prihvatljivost filmova za dobne skupine gledatelja, moglo bi se uskoro pridružiti i četvrto. Seks, nasilje, psovke i - cigarete.

filmski.net 21.02.2007 0 komentara

Pušenje samo u pratnji roditelja

Ako niste znali, svi filmovi koji misle biti distribuirani u Americi prvo moraju proći kroz šake Motion Picture Association of America (MPAA), a koja svoj rating sustav godinama bazira na količini seksa, nasilja i psovki u pojedinom filmu. Ovisno o tome koliko čega film sadrži, MPAA mu daje jednu od trenutno vrijedećih klasifikacija:

G  (General Audiences), koja označava da je film prihvatljiv za sve i svakoga,  PG (Parental guidance suggested), dobijaju filmovi u kojima neke scene nisu prikladne za djecu pa se roditeljima preporučuje da im tu i tamo pokriju oči; PG-13 (Parents strongly cautioned)  označava filmove koji nisu za mlađe od 13 godina, R (Restricted) koji znači da film mlađi od 17 mogu gledati samo u pratnji roditelja ili staratelja, te NC-17 za filmove koji su zabranjeni svim mlađima od 17.

Sustav  je od svog ustoličenja 1968. predmet velikih diskusija, a među njegovim najvećim protivnicima je i legendarni filmski kritičar Roger Ebert koji tvrdi da MPAA previše pažnje troši na skrivanje seksa od maloljetnika, dok im istovremeno pre oči pušta masovne količine najgrubljeg nasilja.
 
Ovih je pak dana u Americi pokrenuta velika kampanja cilj dodatno pooštriti spomenuti sustav, i to tako da se ubuduće svi filmovi u kojima netko puši dobiju klasifikciju – R, tj. da se zabrane mlađima od 17. Kampanju je pokrenula njujorška tinejdžerska organizacija Reality Check, a koja kako joj službeni site kaže, ima za cilj 'razotrkriti trikove, laži i manipulacije kojima se služi duhanska industrija'.

Kampanju, koja se između ostalog oglašava i u Variety magazinu /naslovna/, temelje na studiji ‘Social Climate Survey of Tobacco Control', koja je pokazala da 81% odraslih Ameriknaca misli kako su šanse da djeca propuše veće ako pušenje vide na filmu, a čak 70% ih je podržalo uvođenje R klasifikacije, što je 12% više nego u istom istraživanju lani.

Hollywood zasad još nije reagirao  i ne zna se kad će, no zato jest ZagrebDox koji u svojoj konspirativnoj selekciji na dan otvorenja prikazuje film o konspiraciji u nikotinskoj industriji 'Tobacco Conspiracy' francuske redateljice Nadie Colllot.

Pa vi vidite...

 

 

Komentari

Nema komentara.