Oslobođen Polanski! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oslobođen Polanski!

Oslobođen Polanski!

Švicarske vlasti odbile su američki zahtjev za izručenje i pustile redatelja Polanskog iz kućnog pritvora.

s.p. 13.07.2010 0 komentara

Oslobođen Polanski!

Roman Polanski više ne mora brinuti - završila je 'trakavica' oko izručenja i on je sada slobodan čovjek. Švicarska ministrica pravosuđa Eveline Widmer-Schlumpf objavila je na jučerašnjoj presici u Bernu da Polanski neće biti izručen SAD-u, te mu je ukinut kućni pritvor i može slobodno putovati. Razlog puštanja Polanskog je greška u američkom zahtjevu za izručenjem - Amerikanci su odbili dostaviti dokumentaciju sa saslušanja na američkom sudu u siječnju 2010. Tada se raspravljalo o prvom suđenju i vremenu koje je Polanski već proveo u zatvoru, pa Švicarci nisu mogli sa sigurnošću ustvrditi je li optuženi redatelj već odslužio svoju kaznu.

Naime, Polanski je u kolovozu 1977. priznao krivnju za seks s maloljetnicom, odslužio 42 dana na psihijatrijskom razmatranju u zatvoru i nagodio se s tužiteljstvom, ali je pobjegao iz SAD-a u veljači 1978. jer se bojao da sudac neće poštivati nagodbu prema kojoj bi Polanski dobio minimalnu kaznu. Nakon toga Polanski je živio u Europi i uspješno izbjegavao američke zahtjeve za izručenjem, ali je 26. rujna uhićen kada je putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zürichu. Nakon par mjeseci u pritvoru, sudac ga je pustio da boravi u kućnom pritvoru u Gstaadu i čeka odluku o izručenju.

Sada Polanski može slobodno otputovati u Francusku koja ga neće izručiti SAD-u, a glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako je '13-godišnja djevojčica drogirana i silovana', te će američka vlada nastaviti tražiti Polanskog jer ovaj slučaj 'šalje važnu poruku o tome kako se djevojke i žene tretiraju širom svijeta'. S druge strane, francuski ministar vanskih poslova Bernard Kouchner izjavio je da je 'presretan', a s njim će se vjerojatno složiti i mnogi filmaši koji su potpisivali peticije za Polanskog.

Komentari

Nema komentara.