Motovun u srpnju voli Listopad - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Motovun u srpnju voli Listopad

Motovun u srpnju voli Listopad

Uz biskupski blagoslov phytonovca Terryja Jonesa zatvoreno je ovogodišnje brdo filmova na Motovun Film Festivalu.

filmski.net 31.07.2010 0 komentara

Motovun u srpnju voli Listopad

Glavni žiri koji odlučio je o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa - 'Listopad' redatelja Diega i Daniela Vege za emocionalnu sugestivnu sliku ljudskih odnosa i gorkosti života izloženu čistim filmskim jezikom, pojasnio je žiri svoju odluku.

Posebno priznanje dodjeljeno je filmu 'Četiri lica' Michelangela Frammartina koji je dobio i nagradu FIPRESCI. To je film koji se događa u krajoliku vrlo sličnom motovunskom i koji nam na snažan način otkriva da je postojanje nešto više od pukog trajanja života pojedinca, službeno je objašnjenje žirija.


'Listopad', trailer s engleskim titlovima

Program Motovun online ove je godine postao offline pošto se više ne prikazuje putem interneta već isključivo na festivalu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Ivice Zubaka najbolji film u programu koji uključuje kratke filmove u trajanju do 15 minuta je film 'Jaja' Chrisa Niemeyera. Niemeyer je osobno preuzeo nagradu obrativši se predsjedniku Ivi Josipoviću: 'U Hrvatskoj sam upoznao jedino Motovun, ali mogu vam reći da ste predsjednik jedne divne zemlje!'

Nagrada Bauer novitet je ovogodišnjeg festivala, a dodjeljuje se najboljem filmu iz sedam kinematografija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Nakon selekcije u tri faze odabrani film su 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića.

Terry Jones - novi motovunski Maverick

Posljednje priznanje koje je dodjeljeno je Motovun Maverick. Prvi dobitnik ove nagrade bio je Ken Russel 2008. godine. Drugi Maverick otišao je u ruke velškog komičara, glumca, redatelja, povjesničara i komentatora Terryja Jonesa. Nazivaju ga srcem cijele operacije Montya Phytona, a autor je jedne od najpoznatijih rečenica koju izgovara Brianova majka u filmu 'Brianov život': 'He's not the Messiah, he is a very naughty boy!' Terry Jones izišao je na pozornicu u biskupskom odijelu i blagoslovio publiku i predsjednika Josipovića.

Uslijedila je tradicionalna motovunska zdravica, a Igor Mirković zatvorio je festival poručivši da slijedeće godine ne prepuštamo festival slučaju već pripremamo njegovo četrnaesto izdanje!

Komentari

Nema komentara.