Tulum, filmovi, glazba, hrana - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Tulum, filmovi, glazba, hrana

Tulum, filmovi, glazba, hrana

Festival jednog kadra predstavlja originalnu verziju 'Metropolisa', 'Tulum' osvaja nagrade, a Animafest nudi natječaje.

s.p. 15.10.2010 0 komentara

Tulum, filmovi, glazba, hrana

Peto izdanje One Take Film Festivala, međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru, održat će se od 18. do 20. studenog u Zagrebu, a posvećeno je prerano preminulom direktoru festivala, filmskom snimatelju Vedranu Šamanoviću. Osim glavnog, natjecateljskog programa, festival donosi bogati popratni program u kojemu će ove godine biti prikazano jedno od najvećih djela povijesti njemačke kinematografije, 'Metropolis' Fritza Langa. Taj film prikazat će se u obnovljenom, restauriranom i rekonstruiranom izdanju, s dodatnih 25 minuta materijala pronađenog prije dvije godine u Buenos Airesu. Ta verzija prikazana je na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Integralna redateljska verzija prvi je i zadnji put predstavljena na premijeri 1927., nakon čega je iz komercijalnih razloga, film drastično skraćen. Ovogodišnji One Take Film Festival održat će se u kinima Tuškanac, Europa i u Muzeju suvremene umjetnosti.

Kratkometražni 'Tulum' Dalibora Matanića nagrađen je na nekoliko stranih filmskim festivala. Na 15. međunarodnom filmskom festivalu u Orenseu (1. - 9. listopada 2010.) u Španjolskoj, dobio je specijalno priznanje žirija, a na 17. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma CapalbioCinema (7. - 10. listopada 2010.) u toskanskom gradiću Capalbiu, u Italiji, nagrađena je glumica Leona Paraminski. Film je dio serije od šest kratkih filmova čiji će se treći dio snimati u prosincu ove godine u Rijeci.

Svi ljubitelji kratkih filmova pozivaju se na 8. Gastro film fest koji će se održati u subotu, 16. listopada u Kinu Urania. Projekcije filmova snimljenih na temu jela i pića prikazivati će se s početkom u 18 sati, a prikazat će se 8 filmova po izboru direktora i izbornika festivala Branka Hrpke. Ulaz na projekcije je besplatan. Prosudbeni žiri je u sastavu: Branko Ištvančić (predsjednik), Irena Škorić i Siniša Franjić.


'Tulum', trailer.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF otvara jesenski dio filmske sezone zanimljivim gostovanjima - nakon Beograda, u listopadu će DORF-ove filmove moći pogledati posjetitelji u Banja Luci, Vukovaru, te Kragujevcu. Više informacija potražite na mrežnoj stranici DORF-a.

Animafest Zagreb 2011 posvećen dugometražnom animiranom filmu održat će se od 31. svibnja do 5. lipnja 2011. godine. Za natjecateljski program festivala prijaviti se mogu dugometražni animirani filmovi završeni u 2009., 2010. ili 2011. godini, u trajanju od 60 minuta ili duže. Rok za prijavu je 1. ožujka 2011.. Od 2. do 4. lipnja 2011. održat će se i 3. regionalni pitching forum, a rok za prijave je 15. ožujak 2011. Sve informacije o uvjetima natječaja i prijavnice možete potražiti na službenoj stranici Festivala.

Prvi dugometražni igrani film redatelja Tomislava Žaje 'Duh babe Ilonke' je na 120. sjednici Upravnog odbora Eurimagesa dobio novčanu potporu u visini od 180.000 eura. Potporu je dobilo ukupno 14 europskih koprodukcija, među kojima su i novi filmovi Jana Troella i Srdana Golubovića. Scenarij za film napisala je Irena Krčelić, a riječ je o filmu za djecu i odrasle koji portretira svakodnevni život jedne romske obitelji sagledan očima devetogodišnje djevojčice Manuše. Film je kombinacija komedije i fantazije s elementima mjuzikla. Jednu od važnijih uloga u filmu, babu Ilonku, tumači poznata makedonska pjevačica Esma Redžepova, a film kreće u snimanje početkom prosinca ove godine.

Na 26. međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi (8. - 17. listopada 2010.) u sklopu programa Otkrića bit će prikazan dugometražni omnibus 'Neke druge priče'. Film je dosad prikazan na 12 festivala i osvojio 4 nagrade, a u 3 mjeseca bit će prikazan na još 15 međunarodnih filmskih festivala. Jedna od producentica filma, Anita Juka, na festivalu u Varšavi sudjelovat će kao član tročlanog međunarodnog žirija za dokumentarnu selekciju.

Komentari

Nema komentara.