Alternativni SFeraKon - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Alternativni SFeraKon

Alternativni SFeraKon

Alternativa dosadnom vikendu je zabavni SFeraKon na kojem možete uživati u alternativnim stvarnostima, reviji kratkog SF filma, steampunk komediji i događanjima posvećenim 'Igri prijestolja'!

s.p. 14.05.2014 0 komentara

Alternativni SFeraKon

SFeraKon 2014, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi ove će godine, od 16. do 18. svibnja, zaviti Fakultet elektrotehnike i računarstvu u Zagrebu alternativnim stvarnostima. Kao i svake godine, FER će okupirati preko tisuću ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova koji će imati priliku provesti vikend slušajući raznovrsna i zabavna predavanja, sudjelujući na zanimljivim  radionicama i pokazujući zavidno znanje u kvizovima i igraonicama.

Počasni gost ovogodišnjeg SferaKona je britanski pisac znanstvene fantastike Chris Beckett, diplomirani socijalni radnik, psiholog i anglist koji piše o nesretnim, disfunkcionalnim, a ponekad i nasilnim te incestuoznim obiteljima. Za roman 'Dark Eden' 2012. godine dobio je prestižnu žanrovsku nagradu Arthur C. Clarke. 'Volim slobodu koja mi dozvoljava da izmišljam stvari i igram se s idejama. Kada već izmišljaš likove, zašto ne izmisliti i novi svijet? To je ono što mi odgovara,' kaže Beckett o pisanju SF-a.

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 17. Svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih. Na natječaj je iz Hrvatske pristiglo preko 1600 radova.

Tema alternativne stvarnosti koja je znanstvenoj fantastici i srodnim žanrovima draga od samih početaka, danas je nešto što znanstvenici ozbiljno istražuju. SFeraKon, koji tradicionalno spaja zabavu, znanost i zezanciju tako će ove godine one malo mlađe posjetitelje podsjetiti na sve što su o paralelnim svjetovima i alternativnoj povijesti pisali SF klasici, novinar Tomislav Hrastovčak će pričati o filmskim alternativnim svjetovima, pisac Marko Fančović o ratovima kao ishodištu drugačije povijesti, a fizičar Dario Hrupec o paralelnim svjetovima koje dopušta fizika. Naravno, u  preko 25 predavanja, koja donosi SFeraKon 2014 bit će riječi o nizu zanimljvih tema, od young adult fantasy radova preko biblioterapije, vila i magijskog realizma do Vina, piva i inog u SF-u.

Nas najviše zanima filmski progam koji donosi Reviju kratkog SF filma u kojoj će se prikazati 15 filmova mladih, nepoznatih, ali izvrsnih filmaša koji su tek započeli svoj autorski rad, no već su privlače pažnju. Neki su već pokupili su oveći broj nagrada na raznim natjecanjima i festivalima, a jedan od njih, odličan 'Abe' autora Roba McLellana, otkupila je produkcijska kuća MGM ne bi li snimila dugometražni film temeljen na temama iz filma.

Uz zabavne tematske kvizove, igre - ove se godine vraća SFeraKon Survivor! - sajam i aukcije knjiga, ove godine na programu su čak tri spisateljske radionice. Prvu drži počasni gost SFeraKona, Chris Beckett, drugu dobitnica SFERE, Milena Benini, koja je ujedno i predsjednica žirija natječaja za kratku SF priču Večernjakovog iQ magazina. Treću, o stvaranju uvjerljivih svjetova, održat će Nikolas Lloyd, posebni predavač koji će osim radionice, predstaviti i svoju steampunk komediju, film 'The Adventures of Stoke Mandeville, Astronaut and Gentleman'. Igraonica će kao i uvijek, biti dupkom puna, bit će igara za svačiji ukusu, a predstavit će se i demonstrirati jedan sasvim novi, hrvatski LARP nastao prema fantasy trilogiji 'Zmije Nikonimora' Sanje Lovrenčić

Maškarada je dio SferaKonske tradicije, a ovogodišnji cosplay ima još više kategorja, među kojima je i posebna tematska – 'Igra prijestolja' ('Game of the Thrones'), osim više zabave tu će biti i više nagrada.

Detaljni pregled programa SFeraKona možete pogledati na http://sferakon.org/, detalje filmskog programa potražite na http://sferakon.org/program-2014/filmski-program/, a satnicu svih događanja potražite na http://sferakon.org/satnica/

Komentari

Nema komentara.