Svog TV-a gospodar! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Svog TV-a gospodar!

Svog TV-a gospodar!

Muž bi gledao Ligu prvaka, žena reality show a djeca MTV. Postoji i bolje rješenje od kupnje 3. televizora.

s.p. 04.05.2006 0 komentara

Svog TV-a gospodar!

Još prije par desetljeća bilo je tako jednostavno i tako predvidljivo. Obitelj bi uvečer sjedala pred ekran televizora, djeca bi čekala da počnu crtić u 19.15, zatim bi u 19.30 roditelji iščekivali nove vijesti u Dnevniku, a u 20 h cijela obitelj bi dočekala holivudski film ili seriju poput 'Dinastije' ili 'Boljeg života'. Razvoj satelitske i kabelske televizije te pojava komercijalnih televizija samo su proširili izbor na daljinskom ali rutina čekanja je ostala ista. Dolazak videorekordera nije puno toga izmijenio, on je služio uglavnom za filmove iz videoteke i snimanja serija dok si na odmoru. Čak i oni koji su redovito koristili video rekorder za snimanje omiljenih programa i suprotstavljali se 'dežuranju' uz TV nisu nikad bili sigurni da će snimiti pravu stvar, strepilo se od redovite najave u TV vodiču: 'HTV zadržava pravo izmjene programa'.

Ipak, dolazi vrijeme u kojem će kontrola TV postaja nad gledateljima sve više popuštati. Više se ne gleda samo TV već se sve više skidaju filmovi i serije s neta a kompanije su se dosjetile starog pravila: 'Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se'. Stoga producentske kuće umjesto samo na TV-u sve više programa šire online, na iPode, mobitele i laptope. Mali formati i brzi pregled sadržaja mijenjaju i formu, surfanje internetom je naučilo gledatelje bržem mijenjanju programa. U modi su kratke forme i onaj tko ih voli naći će puno zabave za sebe.

VOD izbornik

Na siteu YouTube (znakovitog slogana: 'Broadcast Yourself') tako možete naći šaljive reklame, glazbene spotove, trailere, snimke nesreći i ostale nezgode (ne nužno i one smrtonosne – najpopularnija su ispadanja sisa iz haljina). Ne treba vam više ni televizija da bi na njoj čekali vijesti, ovdje imate priliku vidjeti i snimke s mjesta događaja, nemontirane ali i necenzurirane. Možete i sami uploadati materijale, priključiti se grupama istomišljenika te zajedno stvarati i gledati sadržaje koje vas zanimaju. Ima tu svega, od ljubitelja animacije i ekologa pa do pobornika rata u Iraku koji se pale na snimke raketiranja i bombardiranja?! Oni 'konzervativniji' koji su navikli na klasične forme poput igranih filmova i serija imaju priliku korištenja VOD (Video-on-Demand) usluge, koja omogućava da gledatelj gleda ono što želi onda kad želi, bez ovisnosti o tv shemi i njenim izmjenama. Naručiš program koji te zanima, on ti se downloada a ti samo sjediš i gledaš.

U vremenu kada ljudi više nemaju vremena ni za sebe a TV se drži upaljen samo da obitelj ne mora razgovarati, samo je pitanje dana kada će ova usluga zamijeniti klasičnu televiziju. Više različitih sadržaja na internetskom TV-u ne znači nužno i veću kvalitetu ali će zato gledatelji imati veći izbor i više slobode a industrija zabave je tako prisiljena da više pažnje obrati na profilaciju gledatelja i da se bori za klijentelu različitih ukusa.

Komentari

Nema komentara.