Švediranje - što to znači? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Švediranje - što to znači?

Švediranje - što to znači?

Avangardni Michel Gondry promovira svoj novi projekt motivirajući ljude da na brzo snimanje filma. Šifra: vječni sjaj nepobjedivog marketinga.

s.p. 04.01.2008 0 komentara

Švediranje - što to znači?

Michel Gondry proslavio se snimanjem glazbenih spotova i reklama, pa nije ni čudo da se dobro kuži u promociju. Uoči premijere njegovog najnovijeg filma 'Be Kind Rewind', krenula je žestoka reklamna kampanja - konvencionalnim i invetivnim metodama.

Surađuje s njujorškom SoHo galerijom koja je za potrebe reklame/radionice preuređena u videoteku iz filma, tj. 'studio za sweding' iliti 'studio za švediranje'. Švediranje je naziv za ono što likovi 'Be kinda..' rade s filmovima - ponovno stvaraju djelo uz pomoć svega iskoristivog što im je dostupno. Naime, kada Jack Black slučajno megnetizira i obriše VHS-ice iz videoteke u kojoj radi njegov frend (Mos Def) njih dvoje odluče ponovno snimiti sve te filmove ('Robocop', 'Ghostbusters') i u njima odglumiti sve uloge. I eto zapleta za komediju u Gondryjevom stilu, s puno stilskog šarenila.

Budite ljubazni, premotajte...

Riječ 'sweding' u standardnom engleskom jeziku ne znači ništa, ali već se obilato koristi na Internetu. Francuz Gondry, za čiji engleski kažu da je nalik govoru inspektora Clouseaua, tako je inovativno intervenirao i u jezik, kao što to čini i s brojnim umjetničkim formama. Zato ga i zovu postmodernističkim redateljem.

U svakom slučaju, to 'švediranje' više nije ograničeno samo na radnju filma - i art publika ima priliku ostvariti svoje ideje. Svaki posjetitelj može ušetati na radionicu u galeriji, uzeti kameru i snimiti svoj kratki film, bez nepotrebne montaže i postprodukcije. 'Studio' se otvara 24. siječnja, dan prije američke premijere, a raditi će cijeli mjesec. Svi filmovi napravljeni u galeriji-videoteci mogu se odmah pogledati, pa i iznajmiti – baš kao u pravoj videoteci!

Osim što je htio napraviti puno kreativniju promociju filma od onih uobičajenih, Gondry je želio i komentirati konzumerističku kulturu. Zato je odbio je reklamnu suradnju s lancem videoteka Blockbuster - njegov film govori o maloj videoteci koju istiskuje velika korporacija, pa nije htio samom sebi proturječiti. Trenutačno se Gondry fura na znanost pa piše priču o neobičnom dječjom izumu - voda koja stvara glazbu dok je se pije(?!). Film će se zvati 'The Return of the Ice Kings', a redatelj već ima na umu maštovitu scenu u kojoj klinci vide ni manje ni više nego - kraj vremena.

Uuuups!

Baš kao što likovi iz 'Be Kind rewind' švediraju klasike, tako i vi na promotivnoj stranici filma možete švedirati svoj film tj. ubaciti se u neki postojeći - recimo staviti svoju sliku na poster filma 'Glup i gluplji'. Zezamo se, naravno, a vi se možete i dobro zezati s ostalim gadgetima - u uvodu sajta saznajete da ste baš izbrisali cijeli Internet, pa ćete ga morati švedirati ispočetka! Čini se veeelik posao, ali nema frke - autori vam nude materijala za izradu, pa možete koristiti Google pretraživač i pregledavati posebne sadržaje. Tu su navodno i linkovi na 20 dodatnih web-stranica, sa švediranim vijestima, prognozom i igricama... 

Ah, da - i Filmski.net je prije imao 1.167.953.743 recenzija i komentara korisnika, ali sve se nekako izbrisalo. Ah, što nam ostaje nego pouzdati se u naše čitatelje - počnite i Vi stavljati svoje recenzije filmova pa možda osvojite i nagradu...

Komentari

Nema komentara.