Halo? Gondry nije dostupan - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Halo? Gondry nije dostupan

Halo? Gondry nije dostupan

Michael Gondry iskalio je redateljski zanat na reklamama, ali nije dovoljno dobar za Motorolu koja je njegov spot za novi Razr jednostavno – otpilila.

z.m. 11.10.2007 0 komentara

Halo? Gondry nije dostupan

Komercijalna suradnja Michaela Gondrya i Motorole nije baš bila 'na obostrano zadovoljstvo', iako je redatelj 'Vječnog sjaja nepobjedivog uma' i najnovijeg 'Be kind, rewind' dosada snimio hrpu video spotova i reklama. Mnoge od njih su proglašene revolucionarnim – poput one za Smirnoff vodku u kojoj se prvi puta pojavila tehnika 'usporenog metka', kasnije obilato iskorištena u 'Matrixu'.

Gondry je za Motorolu napravio video projekt naslovljen 'Experience'. Na pripadajućem mu sajtu možete vidjeti kako je spot nastajao, pogledati kratki dokumentarac sa snimanja, fotke, produkcijske skice i intervju s redateljem. Gondry kaže da mu je kompanija od početka dala puno slobode tako da si je sam postavio ljestvicu vrlo visoko. (Čitajte: odriješili su kesu. Šuška se da je cijela produkcija stajala oko 800 tisuća dolara.) Specijalni efekti nisu rađeni kompjuterski, nego mehanički na setu pa je posao je bio vrlo zahtjevan jer su sve scene izgrađene u studiju.


Gondryeva reklama

Sve bi to bilo divno i krasno da se u pozadini ne krije još jedna tipična štorija o sukobu korporativnih interesa i umjetničke vizije. Sve je počelo ovoga proljeća kada je Gondry angažiran da napravi promotivni video za novi model telefona Razr2. Početna ideja bila je da radnja spota prati čovjeka koji premiješta zidove kako bi stvorio različite scene. U montaži je postalo jasno da se Gondryeva vizija (kako i sami vidite) poprilično razlikuje od prvotne ideje. Tvrtka je tražila da se spot pojednostavi, jer im je redateljeva verzija bila preartistička i prekomplicirana za široku publiku. No, to se nije dogodilo.. 

U srpnju su objavili da Gondryev spot neće emitirati u Aziji, nego da će se na tom tržištu predstaviti kampanjom koja naglašava ultratanki dizajn telefona. U početku bijaše samo Azija, a u konačnici – cijeli svijet. Gondryeva verzija ocijenjena je kao nekomercijalna. 'Sve nam se više činilo da se Gondryev spot ne može učinkovito emitirati u masovnim medijima, posebice na televiziji. Zamislite ga pored reklame za Burger King,' objasnila je Motorolina kreativna direktorica Elena Panizza.


Nova reklama

Ipak, cijelu priču o Gondryu i njegovoj vizualnoj poslastici uredno su stavili na svoje stranice, no ogradili su se naslovom – nazvali su je 'Gondryev san'. Istovremeno, na početnom, glavnom sajtu Motorole novi telefon reklamira futuristička robo-djevojka. Također, tu su i četiri mlada redatelja (čitaj: poslušna redatelja) čije promotivne uratke možete pogledati. A ako vam je drago, možete se i sami okušati u snimanju slične reklame. Ne želimo zabrazditi u opako reklamiranje pa zato vi vidite što se sve tamo nudi i procijenite što vam se više sviđa – Gondrijeva igrarija ili ova novotarija. 

Kako bilo, redatelj se ne da smesti i nastavlja u svom snovitom stilu. Ovih dana najavio je da će zajedno sa svojim sinom Paulom snimiti animirani film o njihovom odnosu: 'Pretočiti ćemo našu vezu u futurističku priču o diktatoru i pobunjeniku. On je diktator.' Film će se raditi prema Paulovim skicama pa je posve izvjesno da tinejdžer Gondry ima glavnu riječ. Kako to i inače biva s tinejdžerima.  

Komentari

Nema komentara.