Superveliki ja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Superveliki ja

Superveliki ja

Super Size Me (2004)

Columbia / Discovery film i video

100' dokumentarni

Režija:           Morgan Spurlock

Uloge: Morgan Spurlock, Bridget Bennett, dr. Lisa Ganjhu, Don Gorske, dr. Daryl Isaacs, Alexandra Jamieson, dr. Stephen Siegel

Scenario:        Morgan Spurlock

Producent/i:   J.R. Morley, Dave Pederson, Morgan Spurlock, Heather M. Winters

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Superveliki ja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.76
25
0.00

Debitantski uradak Morgana Spurlocka u kojem je zabilježio 30 dana svog života tijekom kojih je jeo isključivo u McDonald'su i postao debela, bolesna svinja.

Tijekom svoje dijete, Spurlock se pretvorio u debelu nezdravu svinju – u roku od samo mjesec dana dobio je 12 kila, a liječnici su bili šokirani brzinom kojom mu tijelo propada. Uz to, jetra mu nije uspijevala razgraditi sve otrove, kolesterol mu se popeo sa 165 na 230, libido mu je gotovo nestao, patio je glavobolje, depresije, povraćao kroz vrata automobila.

Osim što je u sebe natrpavao hamburgere, čizburgere, shakeove i ostatak McShitovog masnog repertoara, Spurlock je obišao dvadesetak gradova diljem SAD-a, intervjuirajući slučajne prolaznike, medicinske stručnjake i ljude koji lobiraju u korist industrije brze hrane. Naravno, redovito je odlazio na liječničke preglede kako bi slika o pogubnim učincima takvog načina prehrane bila što jasnija.

Nakon tri tjedna Spurlock je bio blizu odustajanja. Usred noći se probudio, u grudima je osjećaqo jaku bol i nije mogao disati. Tri liječnika koja su ga kontrolirala su usporedili njegovu jetru s paštetom i savjetovali mu da prestane – jer nisu znali što mu se može dogoditi. To u svakom slučaju nije savjet koji bi na njegovom mjestu htjeli čuti, pogotovo stoga što su doktori na početku eksperimenta tvrdili da je sve što mu se može dogoditi debljanje i povećana razina kolesterola.

Logično je postaviti pitanje zašto bi čovjek želio sebi učiniti tako nešto? A logičan je i naširoko poznat i odgovor – Amerikanci su predebeli i unatoč tome još uvijek gladni brze hrane. Ideja mu je pala napamet dok je nakon obiteljskog prežderavanja na Dan zahvanosti ležao na kauču i gledao televiziju. Na vijestima je vidio dvije djevojke koje tuže McDonald's jer ih je 'učinio predebelima'.

Spurlockov cilj bio je snimiti film koji će ljude natjerati na razmišljanje o jako bitnim životnim temama – načinu života i prehrambenim navikama. I u tome je zasigurno uspio, jer ljudi kad izađu iz kina počinju shvaćati da treba paziti što jedu, da trebaju više vježbati, da moraju biti uzor svojoj djeci. I više kuhati kod kuće. Možda i nehotice, Spurlock je uspio izbaciti 'Super Size' meni iz McDonald'sa. Naravno, njihova služba za odnose s javnošću negira da je ta odluka povezana s filmom. Iako su se na nju odlučili smo dva mjeseca nakon premijere filma.