Morgan Spurlock

07.11.1970 Parkersburg Morgan Spurlock

Scenarist, redatelj i producent rođen u Zapadnoj Virginiji. Njegova karijera dobila potpuno novi smjer nakon doca 'Super Size Me'.

Morgan_Spurlock

Tijekom dvanaest godina, koliko je prisutan u filmskoj industriji, sudjelovao je u više od šezdeset projekata. Većinom su to bile reklame i glazbeni spotovi, te poneka televizijska emisija. Radio je s obje strane kamere na televizijskim postajama kao što su MTV, NBC, FOX, TNT, VH-1 i izdavačima poput Sonyja i MCA Records.

1999. godine napisao je 'The Phoenix', dramu koja je osvojila dvije nagrade. Godinu kasnije jednako je prošla i njegova reklama za Sony pod naslovom 'Do You Dream in Sony'. Iste godine lansirao je hit seriju 'I Bet You Will' emitiranu na Internetu. 2002. godine serija je, kao prva u povijesti, prešla s Interneta na televiziju – kupio ju je MTV! Nakon što je s ekipom iz The Cona odradio 53 epizode, Spurlock je zarađeni novac odlučio uložiti u svoj prvi dugometražni projekt.

Sve u svemu, odličan životopis za nekoga tko traži posao u vizualnim medijima. No, ne i razlog za biografiju na ovim stranicama. Razlog je spomenuti projekt, dokumentarac 'Super Size Me' (na hrvatskom 'XXL ja') u kojem se snimao kako 30 dana jede isključivo u McDonald'su.

Film se svidio svima – publici, kritici, žirijima, a na Sundanceu Spurlock je proglašen najboljim redateljem što se dokumentaraca tiče. Nije se svidio jedino šefovima McDonald'sa, no nedugo nakon medijske buke koju je uzrokovao film u svoj su meni unijeli i jedan 'zdravi' obrok, koji je uključivao salatu i vodu! Neki od kritičara su film opisali kao 'Ludi za oružjem' brze prehrane, a kako mu se zarada u kinima mjeri milijunima (to je za dokumentarac prava rijetkost), nadamo se da će nas Spurlock uskoro razveseliti još ponekim filmom.