Maria milosti puna - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Maria milosti puna

Maria milosti puna

Maria Full of Grace (2004.)

Fine Line Features / Discovery film i video

101' drama

Režija:           Joshua Marston

Uloge: Catalina Sandino Moreno, Yenny Paola Vega, Guilied Lopez, Patricia Rae, Orlando Tobon

Scenario:        Joshua Marston

Producent/i:   Paul S. Mezey

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Maria milosti puna

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
31
0.00

Debitantski je uradak redatelja Joshuu Marstona i njegovu glavnu glumicu Catalinu Sandino Moreno predstavio cijelome svijetu.

Najveći se dio svjetskih zaliha opijuma i kokaina proizvodi u Južnoj Americi i Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Aziji. Kako niti jedna od ovih sirovina ne raste u SADu, Kanadi ili Europi, konačni se produkt treba izvoziti konzumentima na tim tržištima.

*Osoba koja 'šverca' heroin tako da ga proguta, u jednoj turi može prenijeti 800g do 1.25 kg droge
* Kg heroina koji se dobije od opijuma vrijednog 4000$ na tržištu, recimo u New Yorku, može postići cijenu od 75 – 100 tisuća $
* 14 512 'drug mules' tj. švercera droge koji je gutaju pa kasnije 'ispljunu', uhvaćeno je na JFKu u razdoblju od nepune dvije godine ('02. i dio '03.)
* po posljednjim se statističkim izračunima radi o 40% ženskih 'mules' i 60% muških. Najmlađi(a) od njih imao(la) je 16 godina, a najstariji(a) 72 godine.
* 80% ruralnog stanovništva Kolumbije živi u potpunom siromaštvu

Za svoj se debitantski uradak redatelj Joshua Marston odlučio pozabaviti jednim od gorućih svjetskih problema – drogom – transportom i preprodajom, a sve to kroz složeni lik mlade Kolumbijke Marie Alvarez. Samu inspiraciju nije daleko tražio, odrastao je u njurorškom Brooklynu, domu mnogih južnoameričkih doseljenika, Kolumbijaca posebno, a oduvijek su mu pažnju zaokupljale druge kulture i njihov, imigrantski doživljaj Amerike.

Za potrebe prvijenca još je dublje zaronio u njihov svijet, pričao sa zatvorenicima, dočekivao potencijalne 'mules' u zračnim lukama, prisustvovao dugotrajnim ispitivanjim ekipe koja bi sletjela iz neke od 'južnih' država američkih, intervjuirao kirurga koji je spašavao 'pacijente' tj. otklanjao im paketiće droge iz tijela....

Marston nam predstavlja svoju junakinju - Mariu Alvarez, sedamnaestogodišnjakinju, vrlo kompleksnu osobu koja se našla u vrlo kompleksnoj situaciji. Maria je odrasla u malom selu sjeverno od Bogote zajedno s majkom, sestrom, nećakom i bakom. Zajedno s prijateljicom Blancom radila je na plantaži ruža i to cijeli dan, svaki dan - skidala im trnje. Kako je Maria prilično bistra i hrabra djevojka, jasno je da je takav život, zaglupljujući posao uz povremene vikend zabave na plaži i gomila nerazumijevanja u vlastitom domu, nimalo ne zadovoljava.

Nakon što je jednog dana iz revolta dala otkaz, u isto to vrijeme doznala da je ostala trudna s tadašnjim dečkom (što joj nije bio hit), odlazi u Bogotu raditi kao sobarica. No, putem sretne Franklina, mladog blagoglagoljivog stranca kojeg je upoznala na zabavi na plaži, koji joj nudi 'predivan posao koji će joj omogućiti da vidi svijeta i riješiti trenutne financijske brige'. Maria je bila u potpunosti upoznata značenjem riječi 'mule' i.... pristala je na 5 000$ vrijednu ponudu.

Zajedno s njom, u zrakoplovu su još dvije švercerice, njena prijateljica Bianca i Lucy, djevojka koju je upoznala u Bogoti i koja ju je naučila sitnim 'mule' trikovima. Situacija počinje velikom brzinom izmicati kontroli od trenutka kada Lucy pozli, najvjerovatnije uslijed pucanja paketića kokaina u njenom tijelu....

Film je dobitnik Dramatic Audience Award na Sundanceu  2004., dviju vrijednih nagrada na Berlin FFu (jedna od njih za glavnu žensku ulogu).