Aleksandar Veliki - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki

Alexander (2004.)

Warner Bros / Blitz film i video

173' avantura, biografski, povijesni

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Colin Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto, Val Kilmer

Scenario:        Christopher Kyle, Oliver Stone

Producent/i:   Thomas Schuehly, Iain Smith, Moritz Borman, Jon Kilik, Oliver Stone

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Aleksandar Veliki

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.11
158
0.00

Kritičar77 18.06.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Nit' tu nit' tam

Raskošna produkcija, odlična kostimografija, no nedovoljno razrađen scenarij. Stoneova režija također je slab adut filma, u nekim segmentima izgubi ritam. Farrellova gluma je ispod njegovog nivoa, kao da se nije ni potrudio oko lika, a ostali glumci kao da se ne snalaze u dijalozima. Sve u svemu: dosta loš opis života Velikog Aleksandra.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

moonwalker 12.09.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Razočaravajuće

Slabi film za toliki potrošeni novac. U usporedbi sa filmom "Troja" je za cijelu klasu lošiji. Ocjena 3.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

cnovak1 21.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Obavezan film.

Film je odličan,bez preseravanja.Odlična gluma svih glumaca.To je film koji se može pogledati više puta,taman kad ga malo zaboraviš.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 30.10.2008 Ocjena recenzije : 2.33

Aleksandar Veliki ipak

Stvarno sam se načitao svakakvih komenatara, nekih dobrih i uvjerljivih a nekih smješnih.
Mislim da su neki očekivali konstantne borbe i priče tek toliko da popuni scenarij. Oliver Stone je proučavao grčku kulturu i civilizaciju još od sredine 80-ih i naravno da je onda film radio po svojim principima i zamislima. Htio je prenijeti na platno Aleksandrov 'život i djelo' a ne samo Aleksandrovo haranje i osvajanje. Mnogi znaju o Aleksandru samo da je bio osvajač pa su tako i očekivali film prepun spektakla. Ovo je film o životu Aleksandru i povjesna činjenica jest da je bio homoseksualac što je bilo normalno u ono vrijeme i to je detalj koji nije mogao biti izostavljen jer film je u biti unutrašnji prikaz Aleksandova života ne samo vojnog i osvajačkog djelovanja. Neki su se požalili da je film predug,ja mislim da je film dosta kratak, kraći od Hrabrog Srca ili Ben-Hura. Uglavnom, nepisano pravilo je da povijesni filmovi imaju epsko trajanje, što svaki ozbiljni filmofil zna.
Režija filma je odlična, borbe su takoer dobro napravljenje, scene iz zraka ostavljaju bez daha. Dobro je što je Stone prikazao samo dvije glavne borbe -jer bi u protivnom izgubio mjesta za stvaranje priče o pozadini njegova života.
Prigovor ide Collinu Farellu koji nikako ne pristaje za Aleksandra i kvari opći dojam, smeta mi sva ta šminka na ulogama, blještava odječa i kazališna gluma nekih uloga - Angelina se je u ovome filmu najviše približila svom pravom životu kakva zaista i jest. Hopkins se odlično uklapa i ima taj ton glasa koji odlično pristaje nekakvome drevnome filozofu. Filmu treba dati šansu i gledati ga čistoga uma.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Micah 21.01.2008 Ocjena recenzije : 1.0

aleksa

jadno, jadno, jadno

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

eciprijanovic 13.01.2008 Ocjena recenzije : 1.0

dovoljno realističan

Film je zanimljiv u svakom trenutku,scenarij i glumačka ekipa izvrsni.Naravno uvijek može bolje.Ipak ne zaslužuje 5.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

captain 04.01.2008 Ocjena recenzije : 1.5

Bitno je samo jedno - Angelina

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ena_023 06.10.2007 Ocjena recenzije : 2.0

Lorena

Film mi je zakon,a Colin je prezgodan u ulozi Aleksandra Velikog.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

BOBI 02.11.2006 Ocjena recenzije : 2.33

Zguženi heroj

Oliver Stoneu je jako malo falilo da prikaže Aleksandra kako za vrijeme bitke hoda raširenih nogu stenjući od boli. Film popravlja jedino ona scena sa slonom gdje je odlična muzika, a kad tu scenu pogledate osječate se kao na godišnjem. Ovaj film je zlo!
ocjena filma: 2

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

BOBI 02.11.2006 Ocjena recenzije : 0.0

Zguženi heroj

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Red dust 30.07.2006 Ocjena recenzije : 2.0

Jadno!

Naslov sve govori.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Topper Harley 16.07.2006 Ocjena recenzije : 5.0

blizu katastrofe

Kada sam prvi puta gledao trailere za ovaj film, zaista mi se učinilo da bi možda mogao i biti dobar. Pogotovo ona scena kad se propnu konj i slon. Ali film je ispao očajno loš, čak u prvi mah nisam obraćao pažnju na kritike, ali kada sam ga odgledao, koje razočarenje. Počevši od samog lika Aleksandra, koji je u filmu takva mlitava pojava da sam stekao dojam da bi imao enormnih problema da upravlja manjim stadom ovaca a kamoli tek velikom vojskom u namjeri da osvoji pola svijeta. Bitke su konfuzija kakve već dugo nisam vidio. Čak su u određenim trenutcima prikazivanja njegovih vojnika na ekranu ispisivalo da li se radi o makedonskom centru ili boku...i na kraju svega, ništa mi više ipak nije bilo jasno. Borba je puna kadrova koji se isuviše brzo izmjenjuju tako da se ponovno malo što uspijeva vidjeti kako spada. Zatim toliko pompe oko homoseksualizma, a na kraju toga bilo u zanemarivoj mjeri. Angelina Jolie priča naglaskom nekakve prostitutke koja je došla sa područja bivšeg SSSR-a, šta je to kao trebalo učiniti njezinu ulogu realnijom?? Pa ionako svi engleski pričaju. Jedino mi se malo svidio dio kad su došli u Indiju, i to kad su išli kroz džunglu, te donekle mi je dobra ona bitka sa slonovima (u kojoj ponovno ne kužim što se događa, a još manje da Aleksandar tu nekakvu taktiku provodi u djelo). U trenutku kad pogođen padne sa konja, ekran se zacrveni (??!) i neko vrijeme je takve boje, pošto sam gledao na računalu, pomislio sam da nešto ne valja sa dvd-om. Potom film je daaaleko predugačak, a dijalozi koji čine dobar dio filma su dosadni za krepat, a stekne se dojam kao da su ti dijalozi trebali predstavljati nešto vrlo pametno. Muzika je loša i dosadna, potpuni promašaj. Najviše ne razumijem na što su utošili taj silni budžet???!

Ocjena: -2

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

aeon flux 01.05.2006 Ocjena recenzije : 2.0

možda sam više očekivala, mogao je biti i bolji!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tarzus 01.03.2006 Ocjena recenzije : 2.67

Film je o.k.

Pozitivno - Colin Farrell, odlično je shvatio ulogu Aleksandra, tko od nas što ovuda piskaramo je ikada držao govor pred 5000-ča ljudi? 2500? 500?... 50? Razmišljati u Aleksandrovim dimenzijama je za nas nemoguče, jedino znam da čovjek mora poludjeti kad tad i to u filmu dolazi vrlo dobro do izražaja, jer tip više ni sam nezna tko je, što želi itd...
Najbolja scena, borba sa slonovima u Indiji, ne razumijem kritičare te borbe, pa to je kaos, ludost, bit ili ne biti u svakoj sekundi !?!? pa kaj je trebalo napraviti neku generalnu kartu i polako objašnjavati svaki potez ... koje poteze, upravo to je štos jer je plan totalno propao a onda dolazi inprovizacija i ta Aleksandrova genijalna ludost, totalni kaos ... Oliver je to super izveo, meni osobno je bilo dovoljno pogledati te dvije bitke, zar bi još više krvi htjeli???
Negativno - Angelina Jolie kao na platnu tako i u stvarnom životu, kurva, jedino to može glumiti, svaki daljnji komentar je suvišan. Priče oko seksualnoj naklonjenosti Aleksandra su nepotrebne, smetaju, Aleksandar je legenda, jednostavno ne zanima me s kim se ....o
Val Kilmer - u pogrešnom filmu- totalni flop.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bojana888 04.01.2006 Ocjena recenzije : 4.0

Aleksandar Veliki

Film daleko ispod svih mojih ocekivanja. Ako je Aleksandar Veliki imalo slicio Farrellu onda mi nije jasno kako je uspeo bilo sta da osvoji, osim ljubavi svojih bliznih. Gluma potpuno neuverljiva, rezija dosta dobra, fotografija odlicna, prikaz borbe iznenadjujuce dosan, a muzika neprimetna. Najgore od svega je to sto Aleksandar u ovom filmu nije velik, ni covek, ni ratnik, ni vladar, vec je prikazan kao najgori edipovac i nesiguran ljubavnik. Tako da bi se film mogao zvati "Aleksandrovi jadi".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lcool 24.10.2005 Ocjena recenzije : 2.0

Dobar povijesni film

Mozda bi bilo bolje reci osrednji, ali nije tako los... sasvim dobar sadrzaj koji ce nas drzati skoro 3 sata uz TV. Ono sto je uzas jest DVD izdanje u pocetku zvuk je koma, slika tu i tamo izbaci one kvadratice kao na nekom jako losem DivX filmu. Uzas. reklame(ne mozes preskociti) no sto drugo ocekivati od Blitz-a. DVD ocjena 1.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lars von trier fan 29.07.2005 Ocjena recenzije : 2.6

VELIKI FILM

Ne želim previše filozofirati, a osim toga, sve je već rečeno u prijašnjim recenzijama i zato će moja recenzija biti kratka. Aleksandar Veliki je odličan film koji jako uspješno prikazuje Aleksandra kao vojskovođu, a i kao čovjeka koji se bori sa svojim životnim problemima. Colin Farrell je sjajan i jako uvjerljiv. Angelina Jolie je vrlo dobra, premda se ona po glumačkim sposobnostima ne može mjeriti sa veličinama kao što su Nicole Kidman ili Julianne Moore. Jered Leto, Anthony Hopkins i Rosario Dawson su jako dobri u svojim ulogama. Oliver Stone slojevito i vrlo uspješno režira ovaj povijesni spektakl. Scene borbe nisu baš impresivne, ali to nije Stoneova specijalnost. Ukratko, Aleksandar Veliki je odličan film uz koji vam neće biti dosadno, bez obzira što traje gotovo 3 sata.

Ocjena filma: 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sara_hribar 03.07.2005 Ocjena recenzije : 3.0

ovo je definitivno najstrašniji holivudski spektakl ikada.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dazdevnjak 18.06.2005 Ocjena recenzije : 2.5

nema karizme

Moram priznati da sam ocekivao puno vise. Jednostavno mi Colin Farrell ne lezi kao Aleksandar Veliki. Nikako mu nije uspjelo da ostavri njegovu karizmu. Rezija je odlicna.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

smogovac 17.06.2005 Ocjena recenzije : 0.0

bljak

dugo sam očekivao ovaj film,ali jao meni...pa treba to izdržati gledati,em mi se gadi,em je predug,dosadan.Tražim stalno neku stvar da mogu reči da je dobar,ali ne nalazim je,angelina mi je ok, ali ljudi moji zbog usana,guze, a ne zbog glume koja u ovom filmu nije ništa posebno...žalim svake kn koje sam dao da ga pogledam.što više para priskrbe za film,to je film gori,stone je radio film za sebe ne za nas,ali isto tako je onda mogao ostaviti snimljene materijale doma na stolu a ne u kina dati!i tu ga netko sa ben-hurom uspoređuje po recenzijama,svakakvih ljudi...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: