Sajam taštine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sajam taštine

Sajam taštine

Vanity Fair (2005.)

Focus Features / Discovery film i video

137' drama, romansa, povijesni

Režija:           Mira Nair

Uloge: Reese Whiterspoon, Gabriel Byrne, Jonathan Rhys-Meyers

Scenario:        Julian Fellowes

Producent/i:   Howard Cohen, Pippa Cross

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Sajam taštine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
13
0.00

Htjela me ili ne, svejedno je. Vjeruj mi, moja je želja jedina, da se vinem put visina, i da tamo gore visoko sagorim kao meteor.

Pa kaže, jednog dana saznat ćeš za sve učinjene gadosti.... Skriveni pripovjedač je ona — Reese Whiterspoon/ Becky Sharp siroče koje od najranije dobi čezne za društvenim uspjehom stavljajući si za cilj glamurozni prestiž, ne mareći za sredstva.

Film je još jedna u nizu adaptacija vrhunskih djela književnosti: William Makepeace Thackeray - 'Sajam taštine' koji je od trenutka izdavanja do danas nedvojbeno korespondirao s društvenom stvarnošću i kojeg su jednako zainteresirano čitali kritičari društva, kao i njegovi pretendenti. Isto će biti i s filmom, pogotovo ako se zamisle raskošna scenografija i kostimi s početka 19. st., a tek sva ona fina jela…

Radnja prati Becky od najranijih dana kad ostaje bez roditelja, preko školovanja, rada kao guvernanta, selidbe u London, tajne udaje, rata i svega ostalog, gdje ona bez obzira na situaciju, ima samo jednu namjeru, postati dio visokog društva.

Zapravo se i nema što preveć dodati poznatom i odličnom predlošku čiji naslov se već cijelo stoljeće koristi kao uopćena sintagma za komentiranje određenih prilika u određenim situacijama. Režiju odrađuje indijska redateljica poznata po nagrađivanim Monsunski vjenčanjima iz 2001. koja je domaći Bollywood zamijenila prosperitetnijim Hollywoodom. U filmu će zato neke scene smjestiti u samu Indiju koja je tad bila pod Britanskim kraljevstvom, ali i interpolirati neke indijske, kulturalne tekovine poput plesa, primjerice, u film.

Eto, ostaje još pitanje razvučenosti radnje i njene prilagodbe filmskom jeziku, koje kad riješite, javite.

i.č.