5x2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      5x2

5x2

5x2 (2003.)

Celluloïd Dreams / UCD

90' drama, romansa

Režija:           Francois Ozon

Uloge: Valeria Bruni-Tedeschi, Stephane Freiss, Geraldine Pailhas, Francoise Fabian, Michael Lonsdale

Scenario:        Francois Ozon, Emmanuèle Bernheim

Producent/i:   Olivier Delbosc

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

5x2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
11
0.00

Petica iz naslova označava broj epizoda, a dvojka je rezervirana za Marion i Gillesa.

Ime Francoisa Ozona onima malo izraženije gladi za evropskim filmom signalizira da je na pomolu neki eksperiment jer mladi se Francuz nikada nije zadovoljavao jednostavno ispričanom pričom. Koji bi put uspio u svom naumu, koji i ne bi.

Jednadžba ovog filma ukratko bi se mogla svesti na pet priča tj. epizoda iz života mladoga para u svojim tridesetima ispričanima od kraja prema početku, dakle – natraške, što je, moram primjetiti, omiljena metoda nekih nadobudnih i 'vrlo sam cool' filmaša.

Ozon počinje ravno u glavu – epizoda jedan – mjesto radnje Pariz, Marion i Gilles upravo su se razveli, a dok se potpisi na brakorazvodnim papirima još uvijek suše, u obližnjem hotelu par se praska 'zadnji put'. Uslijed pomanjkanja kisika u mozgu, još nesuvisao nakon orgazma, on nudi njoj još jedan pokušaj. Hladnije glave (sigurno je fejkala pa nije imala problema s opskrbom kisikom) ona odlazi - zauvijek.

Ostale epizode pružit će nam malo voajerskog zadovoljstva i otkriti nam koliko su se puta prevarili i kada: on nju na orgiji pred njom samom, ona njega na sam dan vjenčanja s potpunim neznancem, otkrit će nam da je on u stanju biti i još veći gad od nje, ali i prvi im susret u nekom talijanskom ljetovalištu.... no, ipak nam neće otkriti koji je stvarni razlog zbog kojeg im brak nije uspio.