Francois Ozon

15.11.1967 Pariz, Francuska Francois Ozon

Ozon bez kojega možemo preživjeti ali ne i pisati retke o novijoj povijesti francuske kinematografije.

Francois_Ozon

Ozon se vrlo rano počeo interesirati za filmsku industriju. Studirao je na prestižnoj francuskoj nacionalnoj školi FEMIS (La Femis) gdje je snimio mnogo kratkih filmova koji su prikazivani na francuskoj TV, ali i na internacionalnim filmskim festivalima.
 
1996. nagrađen je na Locarno Film Festivalu za 'Summer Dress', kratki film o mladom homoseksualcu koji je na ljetovanju sa svojim dečkom. Sljedeće godine taj film je izašao u SAD-u, zajedno s mračnim i psihološkim 'See the Sea' (1961) koji ga je predstavio kao novi veliki talent.
 
Njegov prvi dugometražni film, crna komedija 'Sitcom' (1998), prikazana je na festivalu u Cannesu. Okarakterizirala ga je kao snimatelja kratkih filmova pa nije prihvaćena s naročitom pažnjom. Sljedeći film, 'Les Amants Criminels' (1999), bio je daleko uspješniji. Film je dobio izvrsne kritike i uspoređivali su ga sa sličnim ostvarenjima poput 'Natural Born Killers' ili 'Bonnie and Clyde'.

Adaptacija drame 'Water Drops on Burning Rocks' (2002) je dobila nagradu Teddy za najbolji Gay & Lesbian Film na Berlin International Film Festivalu. Iako su europske kritike bile prepune pohvala, američke nisu dijelile isto mišljnje pa je njegov rad okarakteriziran kao nezadovoljavajući. Svejedno je Ozon i dalje nosio titulu obećavajućeg talenta francuske filmske industrije.

Njegov sljedeći dugometražni film je drama 'Under the Sand' (2001), sa Charlotte Rampling u glavnoj ulozi, nominirana za najbolji film i najboljeg redatelja na Cesar Awards 2002. Pljesak je pokazao da je Ozon sazrio u odličnog redatelja.

Za mjuzikl '8 Women' (2002) okupio je sve glumačke zvijezde u Francuskoj: Fanny Ardant, Emmanuelle Beart, Danielle Darrieux, Cathering Denuve, Isabelle Huppert, Virgine Ledoyen, Firmine Richard i Ludivine Sagnier.

Posljednje Ozonovo ostvarenje, mistična drama 'Swiming pool', s Charlotte Rampling i Ludivine Sagnier, protkana finim humorom, prikazuje priču o dva različita karaktera, jedan hladan i konzervativan, a drugi mlad i razvratan.