Ime ruže - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ime ruže

Ime ruže

Name of the Rose (1986.)

Twentieth Century Fox / ISSA film i video

130' drama, triler, misterija

Režija:           Jean-Jacques Annaud

Uloge: Sean Connery, F. Murray Abraham, Michael Lonsdale, Christian Slater

Scenario:        Umberto Eco, Andrew Birkin, Gérard Brach, Howard Franklin, Alain Godard

Producent/i:   Jonathan Taplin

Linkovi: imdb

Ime ruže

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.20
40
0.00

Nakon misteriozne smrti u Benediktinskom samostanu je pokrenuta istraga u koju se uključuje i inkvizicija uvjerena kako je riječ o djelu samoga Vraga.

Nakon smrti pod nerazjašnjenim okolnosima u Benediktinskom samostanu 1327. redovnici su uvjereni da je riječ o nagovještaju apokalipse. Samostan bi trebao ugostiti vijeće Franjevaca koji misle da bi se trebalo rješiti svih materjalnih vrijednosti. William od Baskervilla (Sean Connery), bivši inkvizitor, sada priznati franjevački svećenik pozvan je kako bi utvrdio okolnosti misteriozne smrti.

Kako njegova istraga napreduje dolazi do novih bizarnih ubojstava, a tu je i inkvizicija na čelu sa ekscentričnim Bernardom Guijem, (F. Murray Abraham) koja se nastoji uključiti u istragu. Kad već svi počinju vjerovati da je riječ o Vragu, a Williamu prijeti lomača zbog krivovjerja, on nastoji upotrijebiti zdrav razum ne bi li rasjvetlio slučaj i spasio vlastiti život u čemu mu pomaže mladi Adso od Melka (Christian Slater).

Film je baziran na istoimenom bestselleru talijanskog autora Umberta Eca. Ovo je prvi Conneryjev film nakon kratkog povratka Bondu ('Never Say Never Again') 1983. godine. Ovdje ga gledamo u ulozi srednjevjekovnog Sherlocka Holmsa dok ulogu Dr. Watsona preuzima mlađahni Christian Slater.