Nacionalno blago - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nacionalno blago

Nacionalno blago

National Treasure (2004.)

Touchstone Pictures / Continental film

100' akcija, avantura, povijesni

Režija:           Jon Turteltaub

Uloge: Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha, Sean Bean, Jon Voight, Harvey Keitel, Christopher Plummer, David Dayan Fisher

Scenario:        Jim Kouf, Cormac Wibberle, Marianne Wibberley

Producent/i:   Oren Aviv, Jerry Bruckenheimer, Chad Oman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Nacionalno blago

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
62
0.00

Nije ovo blockbuster prljavi koji vam želi dići što više love. Nije! Ovo je jedan pošten i pristojan family friendly film. Ma kad vam kažemo :)

Opet jedan nabudženi grupnjak. Da li je to loše, odlučite sami – nekad nema ničeg boljeg nego otići u kino i mozak jednostavno pustiti na pašu. Zasmetati vas može jedino megalomanija, pregršt busanja u prsa američka, svijet će propast sheme i one još gore – spasit ću ga sam.

Umjesto religijske kataklizme, zabrijao Jon Turteltaub malo na rodoljublje. Ameriku ovaj put spašava Benjamin Franklin Gates (Nicholas Cage) iz obitelji tragača za blagom koji je u potrazi za plijenom koje je sakrilo tajno društvo otaca koji su osnovali SAD. Tragovi na novčanici dolara dovode ga do mjesta gdje nitko ne bi tražio, mape na poleđini Deklaracije o nezavisnosti. Da bi razriješio misteriju, Gates će se morati boriti s vremenom, ukrasti, sukobiti se s vlastima (kukičati nogama i jesti zubima) te otkriti najveću tajnu američkog naroda.

Zanimljivo je da sugestija da nešto piše na poleđini Deklaracije i nije toliko sumanuta – ne zna se tko je i kada napisao – 'Originalna Deklaracija nezavisnosti datira iz 4.7.1776'. Da se ne bi izgubila! Navedimo još činjenicu da je samo u Americi film zaradio nekoliko puta trocifreni broj milijuna $ iako su kritike vrlo loše (kude ga zbog nasilja, duljine, loše glume i prenapuhanosti).

Brk je omastio i Nicholas Cage koji već godinama pokušava nešto zaraditi; analitičari procijenjuju da mu je to najunosniji film u karijeri.

m.n.