Nicolas Cage

07.01.1964 Long Beach, California, SAD Nicholas Kim Coppola

'Ako želiš biti dobar glumac, moraš se ponašati kao kriminalac – biti spreman prekršiti pravila i uvijek tražiti novi izazov,' kaže on.

Nicolas_Cage

Karizmatični glumac umornih očiju rođen kao Nicholas Kim Coppola, nećak slavnog Francisa Forda Coppole, oduvijek je svoje prezime smatrao teretom. I sam kaže 'morao sam ga promijeniti kako bi se na svojstven način oslobodio i dokazao kako sam mogu uspjeti u Hollywoodu'. Pošto je veliki obožavatelj stripova (za njih kaže da su današnji ekvivalent mitologije) nije ni čudo da je za svoje scensko ime inspiraciju potražio upravo u tom svijetu. Ugledao se na jednog od Marvelovih crtanih junaka, Power mana (Luke Cage), i tako je nastao Nicolas Cage.

Nije imao lako djetinjstvo. Živio je u Long Beachu, u Californiji, sa ocem i majkom koja je nerijetko bila hospitalizirana zbog teških depresija. Česte obiteljske krize su na kraju završile razvodom roditelja te ga je to, uz adolescentsku krizu, dovelo do osjećaja nesigurnosti i nepripadanja. Iako se odličio na studij glume, odustaje od školovanja i sa svojih sedamnaest godina zapošljava se kao prodavač kokica u kinu Fairfax. Razočaran, misli da je to najviše što će postići u filmskoj industriji, ali tada u pomoć priskače dobri ujak Coppola.

1983. godine započinje njegova filmska karijera. Dobio je ulogu u ujakovom filmu 'Rumble Fish' te je opravdao povjerenje. Ispostavilo se da posjeduje određeni glumački talenat, no komentari na račun imena ipak nisu prestajali. Tada mijenja ime i odlazi na audiciju za 'Valley Girl' i dobija glavnu ulogu. Glumio je problematičnog punk rokera te ga je s tom ulogom zaradio svoju prvu filmsku plaću (5000 dolara) i postavio temelje svoje holivudske karijere.

Nakon toga, 1984. godine, glumio je zajedno sa dobrim prijateljem Matthewom Modineom ('Full Metal Jacket') u 'Birdyju' – ratnoj drami Alana Parkera koja govori o tome kako je Vijetnamski rat utjecao na američke vojnike. Toliko se uživio u lik da si je čak izbio zub kako bi bio vjerodostojniji. Zatim su usliijedile uloge u 'Peggy Sue Got Married' (1986.) i u 'Moonstrucku' (1987.). U potonjem je ukrstio glumački talenat sa Cher i može se reći da je to bio njegov prvi pravi hit na američkom box-officeu.

Cage tvrdi 'Hollywood nije znao da li sam glumac, luđak, ili jedan od čudnih likova koje sam glumio. Moj imidž bio je pomalo neobičan, drukčiji i divlji.' Ta njegova neobičnost i karakterističan tip humora ističe se u filmovima 'Raising Arisona' (1987.) i 'Wild at Heart' (1990.). Prepoznatljivost i gotovo pa kultni status osigurao si je ulogom u komedij 'Vampire's Kiss' gdje je pojeo živog žohara. To mu nije prvi put da je učinio nešto neobično i suludo na snimanju, a poznato je da voli i improvizirati, što često ide na živce ostatku filmske ekipe s kojom radi.

Nastavlja s ulogama u komedijama pa tako prihvaća angažman u filmu Andrewa Bergmana 'Medeni mjesec u Las Vegasu' (1992.) gdje se uz njega pojavljuje i Sarah Jessica Parker. Tada prihvaća ulogu u ljubavnoj drami Mikea Figgisa 'Leaving Las Vegas' gdje nastupa kao pisac alkoholičar koji se sprema počiniti samoubojstvo. Njegova izvedba opisana je kao nevjerovatno suptilna i kompleksna te je u svoj lik unio simpatični humor i toplinu. Ta mu je uloga donijela i Oskara za najbolju mušku ulogu 1995.

Osvojivši Oskara, Cage je odlučio promjeniti svoj imidž te se pretvorio u akcijskog junaka i s tri akcijska blockbustera osigurao si mjesto među velikanima kao što su Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone i Harrison Ford. Seriju je započeo 1996. akcijskim trilerom 'The Rock' gdje je glumio zbunjenog FBI-evog agenta koji uz pomoć jedinog čovjeka koji je ikada pobjegao iz Alcatraza (Sean Connery) spašava milijune nevinih života. Zatim je glumio u 'Con Airu' (1997.) i iste godine u 'Face Offu' gdje se s Johnom Travoltom upušta u napetu igru živaca, strpljenja i identiteta.

Nakon toga odmara se malo od akcijskih filmova i glumi u ljubavnoj priči 'City of Angels' (1998.) da bi se iste godine posvetio napetim trilerima kao što su  'Snake Eyes', morbidni (ali legendarni) '8mm' (1999.) Joela Schumachera i 'Između života i smrti' (1999.) Martina Scorsesea. 2000-te je imao jedan veliki hit 'nestali u 60 sekundi' gdje je glumila i Angelina Jolie, a nakon toga mu se zaredalo nekoliko filmova koji nisu dobro prošli kako kod kritike tako i kod publike. To su 'Family Man' (2000.), 'Mandolina kapetana Corellija' (2001.) i 'Windtalkers' (2002.).

Veliki povratak doživio je s humorističnom dramom 'Adaptacija' Spikea Jonzea, gdje je glumio stvarnu ličnost – scenarista Charlieja Kaufmana (i njegovog imaginarnog brata blizanca) koji se muči s adaptiranjem jednog bestsellera u filmski scenarij. 2002. godine ta mu je uloga priskrbila drugu nominaciju za Oskara, a iste godine se po prvi puta okušao i kao režiser ('Sonny') no taj film nije baš dobro prošao kod kritičara.

2004. godine prihvaća ulogu Bena Gatesa u velikom filmskom hitu 'Nacionalno blago' gdje se upušta u uzbudljivu avanturu i lov na blago. Sljedeće godine bio je Yuri Orlov u 'Gospodaru rata' gdje nastupa kao trgovac oružjem koji putuje diljem svijeta i bježi od svojih vanjskih i unutarnjih problema. Film je podijelio javnost, ali svi su se složili da je njegova gluma bila odlična. Bio je hvaljen i u humorističnoj drami 'Prognostičar' (2005.), a mnoga (američka) srca je osvojio s dramom 'World Trade Center' 2006. godine. Iste godine glumio je i u remakeu slavnog 'Čovjeka od pruća' iz 1973. godine gdje utjelovljuje policajca koji istražuje slučaj nestale osobe.

2007. godina bila je vrlo uspješna za Cagea. Iako nisu bili dobro prihvaćeni kod kritičara, izgleda da će oba filma u kojima je glumio ostvariti jako dobar rezultat na kinoblagajnama. U 'Ghost Rideru' ga se može vidjeti kao kostur koji vozi motor i skuplja duše grešnika, a u svom posljednjem filmu, 'Nacionalno blago: Knjiga tajni', vraća se na poznati teren i ponovno kreće u nezaboravnu avanturu lova na blago.

U bračne vode uplovljavao je čak tri puta. Prvi put  s Patriciom Arquette, drugi put s Lisom Marie Presley, a sadašnja žena zove se Alice. S njome ima i sina Kal-ela rođenog 2005. koji će se, kad naraste, moći igrati s njegovim prvim sinom Westonom Coppolom Cageom, koji je plod njegove romanse s Kristinom Fulton.