Život je more - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Život je more

Život je more

Mar Adentro, The Sea Inside (2004.)

Fine Line Features / Blitz film i video

125' drama, biografski

Režija:           Alejandro Amenabar

Uloge: Javier Bardem, Belen Rueda, Lola Duenas, Mabel Rivera, Cellso Bugallo, Clara Segura, Joan Dalmau

Scenario:        Alejandro Amenabar, Mateo Gil

Producent/i:   Alejandro Amenabar, Fernando Bovaria, Emiliano Otegui

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Život je more

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.65
49
0.00

Alejandro Amenabar opet je u svom štimungu – teškim pitanjem eutanazije i smisla života duboko uznemiruje gledatelja, nimalo mu ne olakšavajući.

Ako nikad niste razmišljali o životu kvadriplegičara i ostalih paraliziranih, ovaj film je vaša savršena prilika. U ozračju socijalno osviještenih tema i moralne problematike koja prosječnom građaninu baš i nije u fokusu, Amenabar nam nudi potresan film snimljen po istinitoj priči, spreman da vas žulja još danima nakon gledanja. Sve što o invaliditetu ili pak ljudima o posebnim potrebama niste znali, bez obzira na vaše formalno obrazovanje ili svjetonazor, prema svim kritikama sudeći, ovaj će vas put kosnuti duboko. Španjolci iznova pucaju ravno u glavu!

Riječ je, kako rekosmo o istinitoj životnoj priči tetraplegičara Ramona Sampedra (briljatna izvedba Javiera Bardema, slažu se kritičari), Španjolca koji se tridesetak godina borio za pravo na dostojanstvenu smrt. Nekoć veliki putnik i ženskar Sampedro svoje terminalno stanje duguje nesreći tijekom ronjenja.

Film istražuje njegov odnos s dvije žene: odvjetnicom Juliom (Belen Rueda) koja ga apsolutno podržava u naumljenom, te kućepomoćnicom Rosom (Lola Duenas) koja ga nastoji uvjeriti da je život, usprkos svemu, ipak vrijedan življenja. Inspirirane njegovom ljubavlju, ove dvije protagonistice svojom energijom uspijevaju postići ono što su ranije smatrale nedostižnim. Unatoč žarkoj želji za smrću, Sampedro uči druge da pronađu svoj smisao i vrijednosti – iako se nije mogao pomaknuti, svojim je duhom nepovratno dirao mnoge…

Moralne i pravne dileme gledatelju se nameću putem sjajne glume i informativnih vinjeta, a posebno je zanimljiva činjenica da redatelj ne nameće nikakve stavove niti predrasude, dopuštajući svakom karakteru da se potpuno izrazi, navodi IMDB. Iako su filmu upućene kritike da paralizirane ljude potiče na samoubojstvo, iz Sampedrinih ustiju dolaze riječi da je ovo njegova osobna bitka i njegov izbor, a nipošto poticaj za mase. Emotivni je doživljaj dodatno naglašen istančanom fotografijom i eksplozijom boja, baš u genuine espanol stilu, dok posebne pohvale idu make –up dizajnu Jo Allen koja se pobrinula za Bardemovo ekspres starenje.

Zasladit ćemo na kraju s osvrtom na razne nagrade i nominacije – film je u Veneciji dobio Grand Prix, a Bardem je proglašen najboljim glumcem festivala. Nije mu pobjegla ni nominacija za Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, što je već nagovijestio Zlatni Globus za najbolji strani film, a sve je to potvrdila i Španjolska filmska akademija, nagradivši ekipu s čak četrnaest nagrada. Treba vam još nešto? Ipak ne :)