Raspjevani detektiv - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Raspjevani detektiv

Raspjevani detektiv

The Singing Detective (2003.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

109' komedija, drama, glazbeni

Režija:           Keith Gordon

Uloge: Robert Downey Jr., Robin Wright Penn, Mel Gibson, Adrien Brody, Katie Holmes

Scenario:        Dennis Potter

Producent/i:   Mel Gibson, Steven M. Haft, Bruce Davey, Steven Haft

Linkovi: imdb

Raspjevani detektiv

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

Christiana 06.02.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Tko pjeva - misli

Razuzdana majka, bujna mašta i visok IQ čine kombinaciju opasnu po mentalno, a ponekad i fizičko zdravlje. U mentalno i tjelesno raspadanje vodi pesimizam, u suprotnu stranu vodi optimizam. Koji smjer će prevagnuti?
Dan Dark, glavni lik ovog nevjerojatno oštroumnog filma, otišao je u oba smjera i iz oba uzeo najbolje.
"The Singing Detective" je prepun noirovskih klišeja, koje njegov glavni (anti)junak naprosto obožava. On je pisac koji godinama nije napisao ništa, stoga financijski ne stoji dobro. Zbog kronične kožne bolesti vezan je za bolnički krevet, a traume iz djetinjstva izbijaju na površinu. Za njega je život mračan, a njegov davno napisani noir roman "The Singing Detective" je (ironije li) jedini izvor svjetlosti. Međutim, ta slamka spasa počinje se ispreplitati sa stvarnošću, a Dan Dark postaje "Raspjevani detektiv".
Stručnjaci nas uvjeravaju da je čovjek koji od stvarnosti bježi u "svoj" svijet lud, ali ni na trenutak ne pomišljaju da neke možda upravo maštoviti svijet iz njihovih glava može spasiti od ludila i inih bolesti. Dan Dark je spašen, a on nije tek izmišljeni lik i ništa više - jer sve "izmišljeno" ima svoje korijene negdje u stvarnosti. Netko negdje sigurno sasvim zadovoljno živi balansirajući između stvarnosti i mašte, sarkastično (ili čak pjevajući) odgovara na neinteligentna pitanja i komentare "razumnih", intelektualno bivajući barem stepenicu iznad njih. A takav karakter zasad nitko ne može utjeloviti bolje od Roberta Downeya Jr.
Cjelokupna glumačka postava ovog filma je bez greške (Mel Gibson posebno oduševljava svojom pojavom), međutim, Downey Jr. je jednostavno bez konkurencije. Ego i alter-ego Dana Darka u nikom se drugom nisu mogli uspješnije spojiti. Robert Downey Jr. je duša "Raspjevanog detektiva".
Film ima duha, fenomenalne dijaloge, originalan je, istodobno duhovit i dirljiv... Međutim, neki nedefinirani faktor nedostaje. Možda je u pitanju neizbrušen stil, možda nije. A možda je najbolje da pustimo mašti na volju.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: