Robert Downey Jr.

04.04.1965 New York, New York, SAD Robert John Downey Jr.

Vlasnik karijere pune izvrsnih uloga, ali i problema s drogom i zakonom. On sam kaže: 'Što su veći ulozi to sam ja sretniji i bolji.'

Robert_Downey Jr.

Rođen je 1965. godine u New Yorku. Otac mu se bavio snimanjem underground filmova ('Putney Swope'), a majka Elsie pisanjem i glumom te mu je ona usadila interes prema filmu i glumi. Mali Robert je odgajan poprilično liberalno, gotovo boemski, a u njihovom stanu su se često okupljale osebujne umjetničke ličnosti s kojima je on volio razgovarati. Svoje prve uloge odigrao je u očevim 'Pound' (1970) i 'Greaser’s Palace' (1972). U prvom je bio psić koji čeka da ga netko usvoji i odvede iz štenare, a drugi je vestern u kojem Bog njegovom liku prereže grlo. Iako hiperaktivan, već tada je pokazivao izniman glumački talenat pa su ga roditelji nekoliko godina za redom slali u umjetničku školu Stagedoor Manor.

Kada je imao trinaest godina, roditelji mu se razvode, a otac odlazi u Californiu, a slijedi ga i Junior. Pojavio se u očevoj teen komediji 'Mad Magazine Presents: Up the Academy' (1980) te je nastavio sa školovanjem, ali odustaje od toga i vraća se u New York gdje živi sa sestrom. Glumio je u nekoliko off-Broadwayskih predstava, a zarađivao je konobarenjem. Tada opet odlazi u Los Angeles i snima obiteljsku dramu 'Firstborn' te na setu upoznaje Sarah Jessicu Parker u koju se ludo zaljubljuje te se vraća s njom u New York i nakon nekoliko tjedana seli u njen stan.

Sporedna uloga u 'Čudnovata znanost' (1985) omogućila mu je nastup u popularnoj američkoj televizijskoj seriji 'Saturday Night Live'. Svoju prvu glavnu ulogu Downey je dobio u filmu 'The Pick-Up Artist' (1987), a u 'Less Than Zero' bio je Julian, ovisnik o kokainu. Kao Julian je bio jako uvjerljiv, a da nije imao problema s interpretacijom govori i činjenica da je već bio na svom prvom odvikavanju kada je film ugledao svjetlo dana. Robert je kasnije rekao da ga je otac uveo u svijet droge kada mu je ponudio joint s osam godina, a svoju ovisnost ovako komentira: 'To je kao da držiš napunjen pištolj u ustima, a meni se jako sviđa okus metala.'

Iako je svojim dosadašnjim ulogama stvorio solidnu reputaciju, nitko nije očekivao da će baš njemu biti dodjeljena glavna uloga u biografskom filmu 'Chaplin' (1992). Film nije baš bio previše uspješan na box-officeu, ali je Robertova izvedba bila hvaljena na sve strane te mu je donjela i prve nominacije za Zlatni globus i Oskara. U to vrijeme, nakon sedam godina, prekida s Jessicom Parker zbog problema s drogom i ženi se s glumicom Deborah Falconer. Tada ga Robert Altman angažira u svome filmu 'Kratki rezovi', a nakon tog iskustva za Juniora kaže: 'On je najbolji glumac u Americi. Ne poznam niti jednog boljeg.' Zbilja impresivno, a nakon toga su uslijedili filmovi 'Rođeni ubojice' (1994) i 'Home for the Hollydays' (1995), gdje je po mnogima ostvario jednu od svojih najboljih uloga.

Do sada, Downey je stekao velik broj odanih obožavatelja te kolega i filmskih kritičara koji su poštivali i cijenili njegov rad. Svi su oni znali da ovaj nevjerovatno kreativan glumac ima problema s drogom, ali ništa ih nije moglo pripremiti na ono što se dogodilo 1996. godine. Rutinsko zaustavljanje policije pretvorilo se u pravu noćnu moru za Downeya – u njegovom automobilu pronađena je droga i nabijen pištolj, a on je poslan na liječenje te je bio osuđen na tri godine uvjetne kazne. Tada ga ostavlja žena, a nakon što nije ispoštovao uvjetnu kaznu, odvode ga u zatvor. Izlazi uz jamčevinu, a Altman mu daje šansu u svom trileru 'The Gingerbread Man' (1988), a snimio je i dramu 'Zlatni dečki' (2000) s Michaelom Douglasom.

Nakon toga odlazi na odsluženje zatvorske kazne te provodi 180 dana u ćuzi, a po izlasku nailazi na oprost i potporu kolega i fanova. Prihvaća ulogu u poznatoj tv seriji 'Ally McBeal' te se sa svojim šarmom i humorom savršeno uklopa u cijelu priču. Kaže: 'Bilo je tako lijepo ući u lažnu sudnicu gdje ti nitko ništa ne može. Odmah sam sjeo na sudačku stolicu. Lijep pogled.' No, krajem 2001. opet biva uhićen zbog droge i oružja što izaziva bijes producenata te ga otpuštaju (a njegov lik je trebao oženiti Ally u posljednjoj epizodi serije), a zakon ga opet šalje na liječenje i stavlja na uvjetnu kaznu.

Ipak, ovaj put se vraća bistre glave, a kada su ga pitali kako se uspio riješiti ovisnosti, ni on sam nije znao odgovor. U biznis ga vraća njegov stari frend Mel Gibson kada mu sređuje ulogu u 'Raspjevanom detektivu' (2003), a na snimanju horor trilera 'Gotika' (2003) upoznaje svoju buduću ženu, producenticu Susan Levin. Uskoro izdaje i svoj prvi album, 'The Futurist' – kombinaciju jazza i popa, na kojem Downey svira klavir i pjeva. Vijest njegovom povratku se brzo proširila te dobija mnoge uloge – povijesnu dramu 'Laku noć. I sretno.' (2005), akcijsku komediju 'Cmok cmok bang bang' (2005) i biografsku dramu 'Svijet Diane Arbus' (2006).

2008. godinu, nakon 'Zodijaka' (2007), započeo je dosta mirno ulogom školskog ravnatelja u komediji 'Charlie Bartlett'. Nakon toga briljirao je u ulozi otkačenog glumca u urnebesnoj komediji 'Tropic Thunder' gdje Downey glumi uz Bena Stillera, Toma Cruisea, Jacka Blacka, Matthewa McConaugheyja i još mnoge druge poznate glumce, a zatim je slijedila ozbiljna biografska drama 'The Solist'.

Iako su akcijski junaci obično mlađi glumci, zanimljivo je da se Downey u zadnje vrijeme profilirao kao akcijski glumac, i to baš u vrijeme kada mu se bliži 50. godina života. Snimio je dva nastavka u ulozi Sherlocka Holmesa ('Sherlock Holmes' i 'Sherlock Holmes 2: Igra sjena') koji je u modernoj verziji pravi superjunak, a preuzeo je i mitsku ulogu pravog superjunaka, Tonyja Starka - Iron Mana. Snimio je dva uspješna filma o Iron Manu ('Iron Man' i 'Iron Man 2'), priprema i treći film iz tog serijala, a u superjunačkoj kompilaciji 'Osvetnici' opet je uspješno odigrao istu ulogu. Čini se da se nekad problematični glumac lako snašao u ulozi playboya koji ipak gaji plemenite ideale, samo što to ne smije pokazivati.

Za kraj možemo zaključiti da je Downey vlasnik jedne od najuzbudljivijh filmskih karijera, iako sam tvrdi: 'Ja znam jako malo o glumi. Imam sreće da sam nevjerovatno nadaren.'