Nikad ne reci nikad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nikad ne reci nikad

Nikad ne reci nikad

Never Say Never Again (1983.)

MGM / Continental film

134' akcija, avantura, triler

Režija:           Irvin Kershner

Uloge: Sean Connery, Kim Basinger, Klaus Maria Brandauer, Max Von Sydow, Barbara Carrera

Scenario:        Lorenzo Semple Jr.

Producent/i:   Kevin McClory

Linkovi: imdb

Nikad ne reci nikad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
8
0.00

Connery se nakon 22 godine izbivanje vraća 007 svijetu u svojevrsnom remakeu Thunderballa. Na suprotnoj strani je dobra stara SPECTRE zločinačka organizacija.

Nakon što je uz pomoć spretnosti, šarma i Q-ovog arsenala pobio sve neprijatelje svjetskog mira Bond je dobio nož u rebra. Šefica M zaključuje da je vrijeme za pauzu te svog najboljeg 00 agenta šalje na odmor. Bondovo ljenčarenje je, naravno, kratkoga vijeka. Prekida ga Largo, zli mastermind i drugi čovjek zloglasne SPECTRE zločninačke organizacija.

Agenti SPECTRE-a pod komandom agenta br. 1 Ernesta Blofelda ubacuju se u američku vojnu bazu u Velikoj Britaniji te kradu dva superrazorna, nuklearna projektila. Ucjenjuju NATO za golemu sumu dolara prijeteći da će ih lansirati na gusto naseljene prostore. NATO se za pomoć obraća tajnoj službi Njezina Veličanstva. Bondova misija je jasna - vratiti projektile i pobiti Blofelda i Larga.

Na 'krivoj' strani je ubojita, atraktivna femme fatale Fatima Blush (Barbara Carera), no i Bond ima svojih aduta. Zahvaljujući neodoljivom šarmu uspjeva osvojiti Largovu djevojku Dominu Petachi (Kim Basinger).

'Nikad ne reci nikad' je odmetnički Bond koji se u kinima pojavio iste godine kad i Octopussy sa Rogerom Mooreom. Korijeni ove zavrzlame sežu sve do 1960. godine kada su Bondov otac Ian Fleming i Kevin McCory radili na scenariju koji nikad nije iskorišten. Fleming je nedugo zatim napisao Thunderball nakon čega ga je McClory optužio za plagijat. Ishod dugotrajne pravne bitke donio je McCloryju pravo na ekranizaciju vlastite verzije Thunderballa, neovisne o franšizi u Broccoli-Saltzman vlasništvu.

Iako je film izašao pod etiketom MGM-a (studio je vlasnik prva na Bonda) nikada nije dobio tretman kao ostali filmovi. MGM ga je oduvijek smatrao crnom ovcom u obitelji što je lako zaključiti prema DVD tretmanu. Na disku ćete, osim filma, pronaći jedino još trailer. Šteta.