De-Lovely - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      De-Lovely

De-Lovely

De-Lovely (2004.)

MGM / Continental film

125' drama, glazbeni, romansa

Režija:           Irwin Winkler

Uloge: Kevin Kline, Ashley Judd, Jonathan Pryce, Keith Allen, Angie Hill

Scenario:        Jay Cocks

Producent/i:   Rob Cowan, Charles Winkler, Irwin Winkler

Linkovi: imdb

De-Lovely

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Karizmatični glazbenik Cole Porter u poznoj se dobi osvrće na vlastiti život mjuziklom u kojem su važni likovi i događaji prikazani kao kazališna predstava.

Film je strukturiran kao kazališna predstava iz glave kompozitora Portera (Kevin Kline). Iako se njegovo ime u današnje vrijeme nezasluženo rijetko spominje Porteru se ne može osporiti status jedne od najkarizmatičnijih i najzanimljivijih ličnosti prve polovice prošlog stoljeća. Riječ je o šarmatnoj osobi zaljubljenoj u život, bezbrižnom glazbeniku koji se tek pod stare dane suočio sa ozbiljnim životnim problemima.

Sa Porterom se po prvi puta susrećemo u Parizu. Sedamdesetogidišnji je glazbenik upravo prisustvovao predstavi o svom životu. Nakon toga selimo se u Porterove dvadesete godine. Budući veliki glazbenik pripadnik je bogate obitelji što u potpunosti iskorištava živeći punim životom. Svoj veliki talent iskazuje na klaviru koji mu osigurava status koji u današnjem drušvu imaju nogometaši. Jedna od njegovih obožavateljica je i Linda Lee (Ashley Judd), razvedena djevojka kojom se Cole ubrzo ženi.

Njihova se veze ne može svrstati u kategoriju stereotipnih brakova, naprotiv. Coleu su, naime, na prvome mjestu muškarci koje prefirira više od vlastite žene. Linda, koju je prvi suprug zlostavljao, u brak ušla upoznata s tom činjenicom no iako između njih postoji neosporna privlačnost ona od njega ne očekuje tu vrstu povezanosti. Nakon pada s konja Cole ostaje palariziran što kod njega stvara veliku frustraciju. To je tek početak Coleova 'otvaranja' u poznijoj životnoj dobi što je dodatno potaknuto Lindinom teškom bolešću.

Režiser Irwin Winkler slavi Porterov život kroz glazbu istraživajući njegovo životno putovanje i potragu za ljubavi u čemu mu se pridružuju neke od vodećih pop zvijezda današnjice, poput Elvisa Costella, Robin Williams i Alanis Morissette koji izvode njegove pjesme, među njima i hitove 'Night and Day', 'Still of the Night', 'De-lovely'.