Ashley Judd

19.04.1968 Granada Hills, California, USA Ashley Tyler Ciminella

Lijepa je glumica ostvarila dosta zapaženih uloga u svojoj karijeri, no niti jedna od njih nije je katapultirala u kastu prvoklasnih hollywoodskih talenata.

Ashley_Judd

Rođena je u Los Angelesu, a djetinjstvo joj se najbolje može opisati kao neobično. Njezina samohrana majka, Naomi, radila je razne poslove, bili su siromašni i stalno su se selili, tako da je mala Ashley promijenila 12 škola u 13 godina. Cijelo to vrijeme zabavljala se čitajući i pretvarajući se u naraznovrsnije likove dok su njezina majka i sestra, Wynonna, pjevale country pjesme. To će im se isplatiti i postat će jako popularne, pa će moći priuštiti Ashley školovanje, završila je francuski jezik na fakultetu u Kentuckyju.
Sestra ju je ohrabrila na audiciju i u prvom pokušaju  je osvojila i agenta i ulogu u TV seriji 'Star Trek: The Next Generation', 1987. Zadržala se na televiziji još neko vrijeme u show 'Sisters' (1991 - 1994). Na velikom ekranu je debitirala 1992. manjom ulogom u filmu 'Kuffy'. Tada je trebala dobiti veću ulogu, ali ju je odbila zbog scene u kojoj se morala skinuti s objašnjenjem da je njezina majka previše radila da bi se ona skinula u prvom filmu.

Uloga kojom se nametnula široj publici bila je Victora Nuneza u drami 'Ruby in Paradise' (1993) kjom je osvojila priznanje publike i kritičara, a nakon filma 'Smoke' (1995), gdje portretira trudnu narkomanku i kćerku Harveya Keitela, pojavila se u filmu 'Heat' (1995) uz Ala Pacina i Roberta De Nira.
Manja uloga u Oliver Stoneovom 'Natural Born Killers' (1994) bila je izrezana za vrijeme editiranja filma, ali to ju nije obeshrabrilo. I dalje nastupajući u važnijim ostvarenjima i nižući uspjehe, pojavila se kao supruga MatthewaMcConaugheya u filmu 'A Time to Kill' (1996), zatim odigrala glavnu ulogu u kriminalističkoj drami 'A Normal Life' (1996) te u trileru 'Kiss the Girls' (1997) koji je dobio različite, većinom neuspješne kritike, ali je zato odlično prošao na blagajnama kina donoseći joj ne samo novac, već i najširu popularnost.

Uloga u 'Double Jeopardy' (1999) gdje portretira bivšu zatvorenicu koja planira osvetu, jer je zatvorena nevina, donosi joj samo potvrdu da je jedna od uspješnijih hollywoodskih zvijezda. Slijedeće godine angažirana je u ulozi prijateljice i mentorice trudnoj sedamnaestogodišnjakinji u filmu 'Where the Heart Is' (2000), a zatim nastavlja s romantičnom komedijom 'Someone Like You' (2001).

Film 'The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood' (2002) zaradio je jako puno novaca, što se za prethodni uradak 'High Crimes' (2002) nije moglo reći, a najviše slave i priznanja u tom razdoblju donosi joj sporedna uloga u filmu 'Frida' (2002). Njezina majka, Naomi Judd, često je javno negativno komentirala sve kćerine uradke zbog previše nasilja i sexa.

Judd je također tumačila glavnu žensku ulogu, Maggie, u kazališnoj predstavi dramaturga Tennesseeja Williamsa 'Mačka na vrućem limenom krovu' na Broadwayu. Ona je prva glumica koja je utjelovila Maggie na Broadwayu nakon Kathleen Turner 1990. godine. Kako bi što bolje odigrala ulogu Maggie, odbila je angažman u filmu 'Catwoman' (2004). Pametno.

Najnoviji projekti su kriminalistički triler Philipea Kaufmana ,'Twisted' (2004), u kojem glumi detektivku koja se nađe u središtu čudnih serijskih ubojstava te zanimljivi film autobiografskog karaktera o slavnom glazbeniku Cole Porteru, 'De-Lovely' (2004), u kojem glumi s Kevinom Klineom.
Udala se za Daria Franchittija 2001, a hodala je s najvećim facama poput Robert De Nira, Michaela Boltona i Matthew McConaugheya.