Stigmata - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Stigmata

Stigmata

Stigmata (1999.)

MGM / Continental film

103' horor, fantastika, misterija

Režija:           Rupert Wainwright

Uloge: Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce, Nia Long, Thomas Kopache

Scenario:        Tom Lazarus, Tom Lazarus, Rick Ramage

Producent/i:   Frank Mancuso Jr. i Vikki Williams

Linkovi: imdb

Stigmata

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.29
31
0.00

Katolička crkva skriva istinu pa Bog komunicira kroz Frizerku ateistkinju.

Pod pojomom 'stigmata' podrazumjevaju se rane koje krvare na stopalima, leđima, rukama i glavi. Rane simboliziraju pet Isosovih rana na križu. Stigmate su bile i ostale neobjašnjiv fenomen no karaktreristično je da su se kroz povijest često pojavljivale, ali isključivo na tijelima vjernika što nije slučaj u ovom filmu.

Patricia Arquette je Frankie Paiga, frizerka koja od majke dobiva staru brojanicu. Nekoliko sati kasnije na tijelu joj se pojavljuju prve tzv. stigmate, dvije duboke rane na zglobu šake. Prijatelji misle da je poludjela, baš kao i doktori koji vjeruju da si je sama naudila. Za večernjeg izlaska, pri povratku kući, dobiva nove napadaje stigmate. Nakon što joj doktori nisu uspjeli pomoći obraća se svećenicima. Jedan od njih isprva ne želi povjerovati onome što vidi, no ne može osporiti činjenicu da je inače nereligiozna Frenkie opsjednuta.

U prvom planu Stigmate svakako je vizualni dojam. Igra sa svjetlošću i bojama prisutna je u gotovo svakoj sceni dok kamera zaslužuje najvišu ocjenu. Brza promjena kadrova i montaže uvelike podsjećaju na 'Run, Lola Run'.