Kraljevstvo nebesko - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljevstvo nebesko

Kraljevstvo nebesko

Kingdom of Heaven (2005.)

20th Century Fox/Continental film

145' drama, ratni, povijesni

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green, Martin Hancock, Michael Sheen, Edward Norton

Scenario:        William Monahan

Producent/i:   Mark Albela, Bruce Devan, Branko Lustig, Lizza Ellzey

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Kraljevstvo nebesko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
105
0.00

dbrkic82 27.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

5

Pogledao sam ovaj film desetak puta i uvijek mi prođe u trenu. Za mene je ovo čista petica.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

laufer 18.11.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Kraljevstvo nebesko

Film je odličan i vredi ga pogledati sa dosta tačnih istorijskih činjenica !!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

milenko 22.12.2009 Ocjena recenzije : 1.67

Izuzetan film...vrijedi pogledati!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

anamiek 24.09.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Kraljevstvo

Križarski ratovi tema su mnogobrojnih filmova. I ovaj, kao i ostali, pokušava dati vizualni dojam o tome što se dešavalo u Biblijskoj zemlji u prošlosti. Izvrsna priča, izvrsni redatelj, izvrsni glumci. Kao rezultat svega toga: povijesni spektakl.
Jeremy Ironsa sa svojom glumom ne moramo ni spominjati, on se već dovoljno dokazao kao izvrstan glumac. Iznenađenje je mladi Bloom, koji je slavu postigao ulogom mladoga vilenjaka, nastavio sa piratskim pustolovom, da bi u ovom filmu dokazao svoju glumačku snagu.
Film kojeg moraju odgledati svi ljubitelji povijesnog i dramskog žanra.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

TheGame 21.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Vrh film...

Ko voli istoriju ovo je nezaobilazan film...Sve pohvale...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Hrvatski ratnik 07.03.2008 Ocjena recenzije : 1.0

Kraljevstvo nebesko

Odličan povijesni pustolovni film.Odlikuje ga dobra gluma(Bloom me pogotovo iznenadio),sigurna režija Starog majstora Ridleyja Scotta,izvrstan scenarij i maestralno snimljena scena završne bitke za Jeruzalem.Film je između ostalog vrlo poučan i zanimljiv.Šteta što nema više ovakvih filmova koji ovako odlično odrade neku povijesnu temu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Christiana 16.06.2007 Ocjena recenzije : 4.0

Nezaslužene pokude

Nije se činilo vjerojatnim da će Ridley Scott nakon "Gladijatora" ponovno uspješno zakoračiti u povijest, osobito kad se sjetimo da mu ni s "1492: Conquest of Paradise" to nije pošlo za rukom. A onda nas je Scott stariji iznenadio i ponovno nam ponudio izvrstan (polu)povijesni film.
Ridleyu Scottu mora se priznati da zna kada je pravo vrijeme za slow motion. Među najupečatljivije scene "Kraljevstva nebeskog" svakako spadaju upravo te, slow motionom 'začinjene' scene, i daju mu epsku dimenziju bez koje je povijesni spektakl naprosto nezamisliv. No, i mimo svojih epskih, vizualno prekrasnih scena, "Kraljevstvo nebesko" je izvrsno odrađen film.
Većinu glumačkih izvedbi vjerojatno je suvišno spominjati, jer se tu mahom radi o etabliranim glumcima, čija se izvedba nikada ne spušta ispod dobre ili solidne. Treba radije spomenuti Evu Green, koja se, s tek dvije filmske uloge iza sebe, izvrsno snašla u produkciji ovako velikog formata. I svakako se ne smije zaboraviti na Orlanda Blooma, za kojeg smo mislili da je samo ljepuškasti privjesak za blockbustere, da bi se u "Kraljevstvu nebeskom" iskazao kao - glumac. Stoga mi nikada neće biti jasna nominacija za Razzie kojom su ga 'okitili' baš za ulogu u ovome filmu, jer se upravo u ovoj ulozi iskazao kao solidan, a usudila bih se reći i karizmatičan glumac, koji je sposoban igrati centralni lik i iznijeti film na svojim leđima.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

girl 20.03.2007 Ocjena recenzije : 2.33

Dosada

jako dosadan film...ali i vrlo poučan...tko voli,nek izvoli...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mary2611 17.03.2007 Ocjena recenzije : 1.0

boooring

film je neka čudna kombinacija gladijatora i gospodara prstenova,bar se meni tako čini. u svakom slučaju, nekakav povjesni spektakl, bla bla.
meni osobno vrlo dosadno.
al ko voli nek izvoli.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Serafin 28.02.2007 Ocjena recenzije : 4.0

redateljska verzija

Ridley Scott, čovjek koji je režirao tolike spektakle, neke bolje, neke lošije, ali "Kraljevstvo nebesko" stvarno možemo nazvati izvrsnim ostvarenjem.

Odgledao sam samo redateljsku verziju koja traje 45 minuta duže, te moram priznati da nisam pogledavao na sat. Film je zanimljiv, jako temeljen na povijesnim činjenicama (ima nekih stvari koje su morali dodati da bi radnja bila zanimljivija), ali sve u svemu ja se ne bi usudio reći da je ovo komercijalni spektakl. Ovdje je dokazano ozbiljno redateljsko umijeće Ridleyja Scotta. Scene borbe imaju toliko umjetničkih dijelova. Nije prikazan samo pokolj, kao u običnim spektakluma. Scott se igra s tim scenama (kamera, montaža), te im time daje značaj. To su jedne od boljih scena borbe koje sam ikad gledao.

Scenarij je vrlo, vrlo dobar. Prepun je rečenica nad kojima se čovjek može zamisliti, a ne ostati prazne glave. Govori nam o drugom križarskom ratu, te se može puno toga toga naučiti.

Glumci su vrlo dobro odradili svoj posao. Orlando Bloom odradio je svoju ulogu i više nego dobro. Treba istaknuti i izvrsnu Evu Green, Liama Neesona, Michaela Sheena i maestralnog Brendana Gleesona.

Kamera, glazba i montaža su također izvrsni. Scott nam pruža ne samo običan spektakl, nego bi se ja usudio reći umjetnički napravljenu povijesnu ratnu dramu, koja zaslužuje dosta pažnje. Barem tako izgleda redateljska verzija.

Film je izvrstan, te ga preporučam svakome, samo onaj tko ne želi gledati 186 minuta, može pogledati onih 145. Preporučam.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

pickey 23.11.2006 Ocjena recenzije : 0.0

U iščekivanju redateljske verzije

Kraljevstvo nebesko je bio jedan od filmova koje sam najviše očekivao, pa kad su me ostali svi redom razočarali (najviše Aleksandar Veliki), te kad je film propao u kinima, uz ne baš najpovoljnije kritike, stvarno nisam znao čemu se nadati. I s takvim stavom sam prišao gledanju filma. I rezultat? Iznenađujuće povoljan. Film uopće nije dosadan, dapače, političkim intrigama oko borbe za vlast u Jeruzalemu se moglo dati još prostora, pogotovo Emi Green , koja je nažalost ostala potpuno neiskorištena i služi samo kao
priležnica Balianu (iako je navodno dosta prostora u redateljskoj verziji, koju još nisam pogledao, posvećeno upravo njoj i njenom sinu koji se u ovoj verziji uopće ne pojavljuje). Čak je i Orlando Bloom dobar, iako se vidi da on nema karizmu da sam iznese teret 150 milijunskog filma. Ali tko bi uopće bio dobar izbor? Russell Crowe je prestar za ovu ulogu, a najzabavnija mi je pomisao na to kakav bi film bio sa Schwarzeneggerom s kim je Ridley Scott namjeravao snimiti film prije 10-ak godina. Ma zamislite samo scenu kad kršćani napuštaju Jeruzalem nakon poraza, a Arnie se okrene i izrekne onu svoju poznatu I'll be back!!! Za antologiju! Ostali glumci su jako dobri, pogotovo David Thewlis, koji je sa svojih 20 min u filmu naprosto pojeo ostatak ekipe. Sama rekonstrukcija razdoblja križarskih ratova je jako zanimljiva, iako su idiličan suživot svih vjera, krvnički prikaz apsolutno svih templara, i
mirno puštanje kršćana nakon poraza (bez barem pojedinačnih klanja), malo teški za povjerovati. Muslimani su u odnosu na kršćane prikazani kao pozitivci, što je pohvalno ali i nevjerojatno za današnje holivudske filmove, i tim više ne mogu shvatiti prosvjede muslimana za vrijeme snimanja filma(Scottu je čak i prijećeno smrću). Sve u svemu, film je jako dobar, možda ću moći reći čak i odličan nakon što odgledam i produženu verziju.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Topper Harley 13.07.2006 Ocjena recenzije : 3.0

dosta dobar

Ovaj film Ridleya Skota me nije razočarao. Bio je ugodan za gledati. Vizualno je vrlo upečatljiv i muzika je odlična. Bitka za Jeruzalem mi je također odlična, ti dijelovi filma spadaju u možda najbolje bitke koje sam ikada vidio, zaista fenomenalno. I efekti su vrhunski, pogotovo mi se svidjelo to što se uopće ne stekne dojam da se radi o efektima. Imam malu zamjerku na glumce, i to ne na sve već samo na Orlanda Blooma (koji i u ovome filmu glumi kovača koji kreće u avanture??!!) i na Evu Green u koju se zaljubljuje (čiji je lik standardno plitko prikazan, što većina ženskih likova u ovakvim filmovima i ispadne). Osim što mi oni nikako ne spadaju u ovaj film, lik koji Bloom glumi mi dođe malo blesav... u filmu ga prikazuju kao nekoga tko vjeruje u ideale, voli svoju pokojnu ženu do te mjere da ide u Jeruzalem da ju oslobodi od grijeha, on je kao utjelovljenje onih pravih viteških vrijednosti... i onda na kraju završi sa drugom ženskom. To mi i ne bi smetalo da ga kroz cijeli film nisu drugačijim prikazivali. No dobro, imam još dosta zamjerki ali neka, kad kad se sjetim kako je aleksandar ispao, ovo je fenomenalno. Moram napomenuti da mi se vrlo dopao lik Saladina. Kao cjelina mi se film vrlo svidio. Navodno je redateljska verzija još bolja.

Ocjena: 4+

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tarzus 01.03.2006 Ocjena recenzije : 2.0

Kraljevstvo nebesko

Sve u svemu u redu, smeta mi što se puše u istu political correct trubu, svi smo mi isti ...A krščanski Vitezovi a kako bi moglo biti večinom propalice, ubojice itd.
Na kraju filma sam bio doista otreznio jer sam istinski očekivao osvajanje Jeruzalema a ne pad istog ...
Na režiju i ostalo nemam što prigovoriti, tek sam ga jednom pogledao a na tom če vjerojatno i ostati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 19.12.2005 Ocjena recenzije : 3.33

Zagarantirani spektakl

Nakon ''Gladijatora'' Scott je napravio još jedan respektabilan povijesni spektakl koji je za klasu bolji od ''Troje'',''Kralja Arthura'' i ''Aleksandra'' koji su se pojavili u razdoblju između njegova dva filma.
''Troja'' je išla ciljano da zaradi i zabavi ne mareći za povijesne činjenice,''Arthur'' je probao prikazati legendu o kralju na malo drugačiji način- zanimljiva ideja, ali neiskorištena. Kod ''Aleksandra'' Stone je sve nepotrebno zakomplicirao i u svemu tome se izgubio. ''Kraljevstvo nebesko'' je povijesni spektakl koji ima sve-zanimljivu priču (rat za ''svetu zemlju''), spektakularnu scenu bitke (završna opsada Jeruzalema) i poruku filma (mir i jednakost između različitih vrsta vjera, a tzv. borba u ime Boga je zapravo borba za bogatsvo i moć).
Glumačka ekipa je odlična, a ugodno me iznenadio Bloom za kojeg, moram priznati, sam mislio da ne može iznijeti glavnog lika takvog velikog filma, ali uloga mladog kovača koji se slučajno nađe u velikom ratu mu je odlično sjela.
U posljednjih nekoliko godina pojavilo se dosta tzv. povijesnih spektakla, pa su se ljudi možda i malo zastili tog žanra, pa zato film nije ostvario efekt poput ''Gladijatora''.Film koji nikoga neće razočarati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

klaudio 05.12.2005 Ocjena recenzije : 3.0

kraljevstvo nebesko

Kad sam iznajmio DVD očekivao sam samo vizualno-zvučni spektakl na kinu ali na sreću nisam dobio samo to.
Film je nevjerojatno staložen i ne opterečuje previše osjetila tako da se možete u potpunosti posvetiti filmu.
Na početku filma stanje u Europi koje je u 12st. bilo mračno odlično je simbolizirano snijegom koji se ne lovi na zemlju i crnim oblacima dok dolaskom na Bliski Istok s očekivanjem iskupljenja dolazite u osunčano područje "ali ne kao na Floridi". Za to je zaslužna izvrsna fotografija,glazba je upečatljiva, a opet nenametljiva.
Kralj Saladin je fantastičan kao i većina glumaca.
Bloom je kao što se kaže u ostalim recenzijama malo anemičan
ali to nekako i odgovara njegovoj ulozi naime on je u prvom redu kovač tj.običan čovjek
koji se bori za čovjeka, a ne Boga (vitezovi su se borili za vjeru-bogatstvo).
Uostalom film ima sve elemente dobrog filma: tragediju,akciju,romansu,dramu...
Scott je opravdao svoju reputaciju, a o filmu dosta govori i ime producenta Branka Lustiga koji se ipak ne potpisuje na bilo što.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jbarun6 24.11.2005 Ocjena recenzije : 1.5

Kingdom of heaven

OVO JE ODLIČAN FILM!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Icy 23.11.2005 Ocjena recenzije : 2.0

vrlo dobro... vrlo dobro... neam kaj za rec.. zasluzuje cetvorku...ako vam se svidao film onda odigrajte "Stronghold: Crusared"

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

pinkyswear 13.11.2005 Ocjena recenzije : 2.0

Mrcina od trojke

To što je Ridley Scott režirao me ne dira previše- na filmove se treba gledati pojedinačno (a da i ne spominjem da baš i nisam impresioniran Gladijatorom).

Ono po čemu ovaj povjesni megamix odskače od ostalih je dublje dodirivanje meni uvijek zanimljivog pitanja vjere. Paralalela povučena između islama i kršćanstva do granice gdje se razlike teško mogu podvući (identičnost molitvi, različite interpretacije istih ideja, motivacija i sl.) je vrlo impresivna.

Tako da sam i dobio osjećaj da se u prvi plan stavila ta diskusija, dok se predvidljivo i pomalo već dosadno vizualno savršena dotjeranost bitki stavlja u drugi red.

Gluma je i više nego solidna, pogotovo obzirom na karaktere koje su trebali pratiti.
Bloom po meni jako dobar- ništa nije pogrješio, držao se neke šablone i ne odskače previše.
Eva Green vrlo neprimjetna (valjda zbog uloge i meni nepotrebne scene šišanja).
Ghassan Massoud (Saladin) je odličan (što ipak pripisujem jako dobroj ulozi).
A Edward Nortonu (gubavom kralju) sam našao jedinu zamjerku- i to jedinu koju je imao za odraditi. Gubava osoba nema želju mahati rukama i tresti glavu kako bi sugovornici dobili dojam da on uistinu priča ispod maske. Gubava osoba pokrivena maskom bi pričala kao i svaka ostala- tako da njemu (ili možda redatelju) dajem najveći minus.

Glazba se mogla puno bolje iskoristiti- tako da je vrlo mlohava i linearna.

Scenarij solidan, a rascjepkanost pripisujem rezanju 90 minuta materijala.

Za bitke nemam primjedbe, osim možda očite potrebe da se u te tipične scene ubaci nešto novo. Ipak je prošlo već dosta vremena.

Sve u svemu, bolje od ostalih povjesnih spektakla i da se malo više pazilo na glazbu, novitete i pretjeranu patetiku u scenariju, ovaj bi se polu-zanimljiv film mogao ozbiljno približiti nečemu vrijednom ponovnog gledanja.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 18.10.2005 Ocjena recenzije : 3.0

vrlo dobro

vrlo dobar film,iako sam ja očekival malo više cjepanja i klanja ,iako mi se sad još više dopal.Scene borbe su jako dobre iako ih ima oko 4.Mali Orlando Bloom je odglumil fantastično a drugi glumci su za svaku pohvalu kao npr.Liam Neeson,Eva Green te fenomenalan Jeremy Irons kojeg na žalost više nema u filmovima.Priča prati kovača(Bloom)koji nakon smrti žene i djeteta te nakon ubojstva svečenika odluči krenuti s svojim ocem(Neeson)u Jeruzalem po oprost za sebe i ženu.Putem mu otac biva ubijen a on nastavlja put s njegovom titulom.Kada dolazi u Jeruzalem on se stavlja na raspolaganje kralju koji je zaslužan za mir između muslimana i krščana(bad guys u filmu-posebno templari).Kad kralj umre nasljeđuje ga rata gladan Guy de Lusignana.U borbi krščanska vojska izgubi od muslimana a Bloom i nekolicina vojnika ostaje braniti Jeruzalem i njegove stanovnike.Zadnja opsada je fantastično napravljena.Film je jedan od jačih filmova prošle godine i sigurno bi više zaradil da su ga bolje reklamirali,ali glavonje iz Fox-a su se uplašile da se kampanja ne poveže s ratom u iraku(krščani protiv muslimana),tako da je film zaradil ''samo''negdje oko 100 mil.usd.ocjena 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

napast13 26.06.2005 Ocjena recenzije : 3.0

druga strana ulice - Kraljevstvo nebesko

Danas znamo Ridley Scott-a kao redatelja koji je uskrsnuo posrnuli povijesni žanr sa svojim, možemo reći legendarnim gladiatorom.Kad takav redatelj ponovno radi još jedan takav veliki spektakl, postoje tri mogućnosti; film neće moći dostići slavu prethodnika, bit će bolji od prethodnog filma, ili će jednostavno biti previše njemu sličan (gladiatoru). Moram priznat da sam se i ovoga najviše bojao.Ali ovdje ipak nije takav slučaj, osim što možda glavni junaci imaju sličnu tragičnu prošlost (gubitak obitelji, žene...).Dok sam čekao film, na TV su se non-stop vrtile "reklame" za film, koje su izgledale prilično dobro,ali ipak reklame nisu film.
Kraljevstvo nebesko funkcionira prvih pola sata uvoda, a onda se sve počinje rušiti kao kula od karata.Zašto se to dešava, pa po mom mišljenju vjerovatno zbog glavnog glumca (Orlando Bloom) koji nije mogao podnit teret glavne uloge koje mu je redatelj dodijelio. Orlando Bloom fenomenalno funkcionira kada su kraj njega veterani glume, kao npr Liam Neeson i Jeremy Irons, ali nakon šta ga oni "napuste", Orlando Bloom više nije uvjerljiv.Ovo je ista vrsta filma kao Gladijator, gdje glavni glumac nosi radnju, samo šta je u Gladijatoru to Russel Crowe odlično odradio, dok sa Orlandom to u Kraljevstvu nebeskom ne ide.Pogledavši film, mogu blago reći da je nedorađen.Glavni lik se zaljubi u ženu koju ne može imati, odnosno koja je udata za njegovog najvećeg neprijatelja; i sad vi tu očekujete neku zabranjenu ljubav,neke sukobe oko te ljubavi,ali to se uopće ne desi,imate dojam kada ste u osnovnoj školi a učiteljica vas pita što je pisac htio reći a vi nemate pojma je li riječ o pjesmici ili romanu.U filmu ima ovakvih situacija na bacanje, tako da će vas to blaže rečeno razočarati.Filmu dajem ocjenu dva jer je to ipak Ridley Scott koji može puno puno više.
Inače,čuo sam glasinu da su film u montaži skratili za punih uru i petnaest minuti, pa bi to moglo dosta objasniti.
Licemjerje fanatičnih kršćana i muslimana je odlično

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: