Arsene Lupin - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Arsene Lupin

Arsene Lupin

Arsene Lupin (2004.)

Blitz film i video

125' avantura, romansa, povijesni

Režija:           Jean Paul-Salome

Uloge: Romain Duris, Kristin Scott Thomas, Eva Green

Scenario:        Jean-Paul Salomé, Laurent Vachaud

Producent/i:   Stéphane Marsil

Zemlja:          Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britan

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Arsene Lupin

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.29
14
0.00

Lopov i zavodnik, vješt, lijep i pametan. Prerušavanju vičan, uvijeku lijepome društvu, akcije i pustolovine nikada mu ne manjka.

Velika, potpuno starinska, malo intrige/prstohvat drame/puno raskoši, kostimirana filmska priča o jednom od najpopularnijih zavodnika i lopuža – Arsenu Lupinu - je pred vama. Francuski blockbuster u pravom smislu te riječi ne vrijeđa intelekt, ali je ipak za one manje zahtjevne gledatelje. Ako ste se zaželjeli malo odmoriti oči i popeglati mozak u ravnu liniju - samo izvolite, nemojte oklijevati, ima mnoštvo toga za uživati.

Pratimo mladoga Arsena Lupina od njegovih prvih koraka, dok je još živio u Normandiji s majkom i ocem, poznatim lopovom, kojeg su zato jednoga dana došli i odveli nepoznati vladini opunomoćenici. Prošle su godine, stasito se momče, Arsene, dalo putovima oca svoga, lopov i gentleman u jednome; ukradi, ne ubij baš nikada, pa niti pod kojim okolnostima.

Prijelaz je iz osamnaestog u devetnaesto stoljeće. Grupica se rojalista želi domoći vlasti, uspostaviti monarhiju. Njihov će im cilj biti uvelike lakši ako se dokopaju neprocjenjivoga blaga Bourbonskoga. Neke smo bitne stavke poput heroja, grabežljivih bogataša i blaga skrivenoga nabrojili. Fali nam ljupka dama koja se u ovoj ekranizaciji romana iz 1924. 'Countess of Cagliostro’ pojavljuje u liku grofice iz naslova.

Hrabru, beskrupuloznu i stotinama godina staru tajnovitu ljepoticu utjelovila je Kristin Scott Thomas, a ona želi… sve što i njeni protivnici. I niti grama manje. Stranu joj drži, a tko drugi do naš obmanama sklon i zavođenju vješt Arsene, kojeg niti ne smeta što ga tamo negdje, iza nekoliko gora i pokojeg mora čeka još jedna ljepotica, malo manje zla, doduše, a i rođakinja, trudna čak…. I više voljna pomoći mu u narednom nizu izvanrednih i fantastičnih obrata, napetih i do samoga kraja neizvjesnih.

Ne bi li se sretno došlo do spomenutoga skrivenoga blaga trebaju se pronaći četiri križa koja pri spajanju insinuiraju gdje se nalazi sljedeći, u kojoj katedrali, manastiru, crkvici…, a svi zajedno vode ravno do bogatstva. Tko li je pogodniji za pronaći i ukrasti ih od spretnog i lukavog Arsena.

No priča nije toliko linearna kako bi se to moglo iz prethodnoga teksta iščitati – veliki je uteg cijeloj situaciji, a posebno glavnome junaku, pitanje njegovoga oca, navodno ubijenoga kada je ovaj bio mali. A i ta Grofica koja živi već stotine godina, a čarobni joj eliksir samo produljiva život i čuva ljepotu, sva je vražja i neuračunljiva.

Ako vam kažemo da je u produkciju, genijalne interijere, eksterijere, kostime, prekrasan nakit, scene potjere, prevare, balova raskošnih..., utrošeno oko 23 milijuna eura, dobit ćete malo jasniju ili možda bolje kazati - bogatiju sliku.