Batman: Početak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Batman: Početak

Batman: Početak

Batman Begins (2005.)

Warner Bros. / ISSA film i video

140' akcija, krimi, fantastika

Režija:           Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Ken Watanabe, Katie Holmes, Cillian Murphy

Scenario:        Bob Kane, David S. Goyer

Producent/i:   Larry J. Franco, Benjamin Melniker

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Batman: Početak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.27
138
0.00

Batman je još uvijek onaj stari šišmiš; stvarno mu je ime Bruce Wayne, a osim opsesije pravdom i dalje brije na batlera, svoju špilju, pokoju tetu i osvetu.

Kao što i sam naslov kaže, film bi trebao biti radikalno drugačije postavljen od svih mogućih proizvoda koje imaju istu šišmišoliku riječ u imenu – kreće od samih uzroka Wayneovog noćnog alter-ega. U prvoj sceni redatelj predstavlja našeg budućeg heroja (Christian Bale) kako čami u kineskom zatvoru, da bi ga uskoro vidjeli u nindža odijelu.

Kroz seriju flasheva postaje jasno da se Bruce pokušava izboriti s traumama koje svoje korijene vuku od hladnokrvnog ubojstva njegovih roditelja kojem je svjedočio, ali i događaja koji se zbio prije njihove smrti – pada u zdenac gdje su ga terorizirali šišmiši koje će kasnije mudro iskoristiti, što za za maskiranje, što za styling. Iako je Burton u svojoj inačici iz 1989. navijestio da je ubojica Wayneovih roditelja Joker, Nolan se vraća priči koja je lanisrana u stripovima 'Batman: Year One', te kao ubojicu uvodi do sad nepoznatog Joea Chilla.

Nakon povratka iz Azije, Wayne spoznaje da je Gotham postao još izopačeniji nego prije, pa mu, nakon što otkrije pećinu ispod svog imanja, ne preostaje ništa do naganjanja zločestih likova. U ovom nastavku su bad guysi mafiozo don Falcone, opičeni doktor Jonathan 'The Scarecrow' Crane koji ustvari dila drogu i još jedan krimos čiji ćete identitet otkriti sami ;) Što se saveznika tiče, Bruce najviše vjeruje mladom i poštenom policajcu Gordonu (Gary Oldman) dok prema svojoj asistentici Rachel (Katie Holmes) ima i nešto nježnije osjećaje. How nice!

Ako je suditi prema kritikama, čeka nas vrlo uspjela noirovska adaptacija, što i ne mora čuditi kada znate da je redatelj Christopher Nolan stručnjak za mračnjačke teme – nakon filmova 'Memento' i 'Insomnia', poznata mu je priča o fobiji (ili možda opsesiji?) došla kao na pladnju. Nakon prvih projekcija, filmski su mediji objavili da je Marvel koji stoji iza naslova tipa X-Mena i Spidermana dobio dostojna protivnika. Nolan se od ostalih Bat-filmova odmaknuo je vizualima koji su mnogo mračniji i sofisticiraniji (po uzoru na filmsku tradiciju kasnih tridesetih u koje je radnja smještena), a hvaljene su i akcijske scene borbe i divljanja s automobilima.

Ukoliko vas draškaju podaci zvani trivia, primite na znanje da se batmobile ne temelji ni na jednom već postojećem automobilu, već je konstruiran za potrebe filma. Isto tako, cijeli je set bio jedan od najvećih u filmskoj povijesti – podna površina jednaka je površini čak 16 olimpijskih bazena!