Christopher Nolan

30.06.1970 London, Engleska, Velika Britanija Christopher Johnathan James Nolan

Počeo se baviti filmom već u dobi od sedam godina koristeći očevu kameru, a snimao je svoje najdraže igračke, četu malih vojnika.

Christopher_Nolan

Za vrijeme studija počeo se intenzivnije zanimati za filmsku umjetnost pa snima nekoliko filmova za studentsko filmsko društvo, među njima i 'Tarantellu' (1989) koja je naknadno prikazana na engleskoj televiziji. Prvo zapaženije ostvarenje bio je crno-bijeli noir film pod naslovom 'Following' (1998) koji govori o piscu koji inspiriran stvaralačkom krizom uhodi neznance u nadi da će mu njihove životne priče potaknuti maštu. Nolan je tijekom godina izgradio svoj prepoznatljivi stil, njegove priče kronološkim slijedom događaja postupno ocrtavaju karakter svakog lika.

Veliki korak naprijed bio je njegov slijedeći film, 'Memento' (2000) koji se bazira na kratkoj priči njegova brata Jonathana. Film prati život Leonarda Shelbyja, bivšeg savjetnika za osiguranje koji pati od anterogradne amnezije koja mu onemogućava da stvori bilo kakva sjećanja. U njegovoj potrazi za čovjekom koji mu je silovao ženu pomažu mu samo tetovaže na tijelu koje mu služe kao podsjetnici na prijašnje događaje i nekoliko ljudi iz najbliže okoline. 'Memento' je zaradio odlične kritike kada je po prvi put prikazan na venecijanskom filmskom festivalu, osvojio je niz nagrada te je čak bio i nominiran za Oscara.

Nakon toga režira remake norveškog kriminalističkog trilera pod nazivom 'Nesanica' (2002) koji govori o legendarnom losangeleskom detektivu (Al Pacino) koji odlazi u mali gradić na Aljasci kako bi istražio umorstvo sedamnaestogodišnje djevojčice. Osim Pacina tu su još i izvrsni Robin Williams i Hilary Swank. Iako ne toliko hvaljen kao njegov prethodni, Nolanov treći film zaradio je dobre kritike i pristojanu zaradu na kino blagajnama.

Iako zadovoljan svojim dosadašnjim radom, ipak je želio režirati neki veliki hollywoodski blockbuster. Želja mu se ostvarila 2005. godine kada potpisuje ugovor s produkcijskom kućom Warner Bros. za režiju još jedne serije filmova o Batmanu. Prvi je naravno 'Batman: Početak' koji prikazuje kako je Bruce Wayne postao gothamski zaštitnik broj jedan. Film je bio uspješan i kod kritike i kod publike, a njegov slijedeći projekt, triler 'Prestiž' (2006) s Christianom Baleom i Hughom Jackmanom u glavnim ulogama, zacementirao je Nolanov staus iznimnog talenta.

Upravo zato povjeren mu je tako velik projekt kao što je 'Vitez tame' (2008), drugi dio sage o Batmanu. Tu ponovno surađuje s Christianom Baleom i pokojnim Heathom Ledgerom u ulozi Jokera. U Nolanovoj režiji gledat ćemo i film 'Inception' koji bi trebao izaci u toku 2010. godine. Svoju sposobnost i izniman talenat dokazao nam je više puta te se nadamo se da će i dalje nastaviti s dobrim radom. Od 1997. godine u sretnom je braku s Emmom Thomas, a o njegovom privatnom životu vrlo se malo zna. Izgleda da je ipak kod njega najzanimljiviji njegov kvalitetan rad, a ne skandali.