Sin City - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sin City

Sin City

Sin City (2005.)

Dimension Films / UCD

124' akcija, krimi, noir

Režija:           Robert Rodriguez, Frank Miller

Uloge: Jessica Alba, Benicio Del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, Elijah Wood, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan

Scenario:        Robert Rodriguez, Frank Miller

Producent/i:   Robert Rodriguez, Frank Miller, Elizabeth Avellan

Zemlja:          SAD

Linkovi: trailer
službeni site
prijašnji tekstovi
imdb

Sin City

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.49
177
0.00

'There is no justice without sin', lijepo nam rekoše u taglineu i s tom nas krilaticom na pameti neće razočarati do samoga kraja. Booze, broads and bullets!

Sincityevska je radnja vjerna i direktna adaptacija serija 'Sin City' ('The Hard Goodbye'), 'The Customer is Always Right', 'The Big Fat Kill', 'That Yellow Bastard', ono vrijeme revolucionarnih, a danas kultnih stripova Franka Millera koji je svoje rekao i po pitanju režije, a to koredateljsko udruženje je Rodrigueza stajalo članstva u Uniji redatelja (DGA) koja ne dopušta da se profesionalci udružuju s neprofesionalcima. No čini nam se da je Rodriguez dobro postupio jer se o 'Sin City'-ju priča kao o njegovom najboljem filmu do sad. Ujedno je i tata Tarantino naveden kao jedan od redatelja jer je režirao - jednu scenu u filmu i to za plaću od jednog dolara.

Seting je mastan&mračan, a jedini je pravi heroj tradicionalno noirovski – policajac, vuk samotnjak, na kraju svoje karijere, tik pred mirovinu. Rijetki flashevi boje koriste se da bi se naglasila pokoje našminkane ženske usne ili po šabloni crveno označava nasilje, žuto strah... Velika je većina filma, s izuzetkom jednog jedinog interijera, snimljena HD kamerama s glumcima koji su i(z)igravali ispred velikoga zelenoga platna, a slika je kasnije višestruko nadograđivana. No, ajmo redom.

Priča je ustvari podijeljena na tri dijela: prva i centralna slijedi opakog fajtera, gotovo neuništivoga Marva (Mickey Rourke) koji traži ubojicu prelijepe Glorie (Jamie King) koja je ubijena u njegovom krevetu; druga linija nam predstavlja Dwighta (Clive Owen), privatnog istražitelja koji bezuspješno pokušava izbjeći nevolje, ali je ipak upletenu u ubojstvo pokvarenog detektiva (Del Toro) dok je treća storija vezana uz već spomenutog junaka, Johna Hartigana, (Bruce Willis) zadnjeg poštenog policajca u Basin City-u (koji je s razlogom dobio prišitak Sin) koji posljednji dan prije umirovljenja iz ruku psihopata pokušava spasiti 11-godišnju Nancy.

Iako su priče ispričane jedna iza druge, između svake postoji svojevrsno preklapanje i poveznice. Pravi zaplet počinje nakon osam godina kada prljave stvari iz prošlosti dolaze na vidjelo u najgorem izdanju – oteta Nancy se bavi striptizom, Dwight je umiješan u ubojstvo pokvarenog policijota koji je Hartiganov partner, a primirje između policije i prostitutki je na izmaku…

Osim cijele plejade poznatih glumaca i zaista višeslojne radnje, zabavu nude hiperstilizirani mračnjački vizuali, za koje Hollywood Reporter daje ruku u vatru, kunući se da stilski apsolutno prati Millerove crteže. Od zanimljivijih podataka naprosto vam moramo otkriti da je Miller do prošle godine naprosto odbijao ikome dopustiti adaptaciju njegovih stripova.

Poduzetni je Rodriguez, koji je osim toga dugogodišnji fan kultnog strip crtača, samo za njega snimio short pod naslovom 'The Customer is Always Right' (a Joshom Hartnettom i Marleyem Sheltonom u glavnim ulogama odrađenima for free), te mu ga predao s riječima – ako vam se svidi, ovo će biti prva scena našem filma, a ako ne – imate vlastiti kratki metar koji možete pokazivati prijateljima. Da je ovaj pao na foru vidi se iz priloženog.

Cijela stvar ne bi bila toliko grandiozna da nije bilo kompjuterske tehnologije, a ukoliko ste cameo freak za nekim od šankova tražite podbočenog Quentina Tarantina, možete i samog Rodrigueza s već neizostavnim bijelim kaubojanerom vidjeti u sceni gdje traži , a Miller se pojavljuje u ulozi svećenika. Mačevi kojima se model wannabe glumica Devon Aoki služi u filmu isti su oni kojima je Uma Thurman vitlala u Kill Bill-u