Mickey Rourke

16.09.1952 Schenectady, New York, SAD Philip Andre Rourke Jr.

Iako mu je prva ljubav bila boks, Rourke je još u mladim danima otkrio glumu, a karijera mu je prepuna uspona i padova.

Mickey_Rourke

Svoj glumački debi ostvario je na kazališnim daskama, glumivši u nekoliko off-off-Broadwayskih predstava. Kasnije seli u Los Angeles gdje se pojavio u svojim prvim, prilično lošim, filmskim ostvarenjima. Bili su to '1941' (1979) i 'Heaven's Gate' (1980). Bio je zaposlen kao izbacivač u jednom transvestitskom klubu kada se okušao na audiciji za erotski noir film 'Tjelesna strast' (1981) i dobio ulogu palikuće koju je izvrsno odradio s obzirom na to da je još uvijek bio početnik.

Slijedećih nekoliko izvedbi, posebno u filmovima 'Diner' (1981) i 'Rumble Fish', bile su pokazatelj njegovog iznimnog talenta pa su mnogi nagađali o stvaranju 'još jednog Jamesa Deana ili čak Roberta De Nira'. Prvu glavnu ulogu opakog policajca koji se sam obračunava s kartelom droge, dodjeljuje mu redatelj Michael Cimino u svom 'The Year of the Dragon' (1985). Izrazit interes javnosti privukao je erotski '9 i pol tjedana' (1986) u kojem ima sadomazohističku vezu s prelijepom Kim Basinger, a u povijest je ušla njihova erotska scena u kojoj se međusobno hrane sjedeći na kuhinjskom podu ispred hladnjaka.

Nakon pojavljivanja u 'Anđeoskom srcu' (1987) sa svojim glumačkim idolom Robertom De Nirom, Rourkeova karijera krenula je dalje u prilično nejasnom smjeru, a za to nije mogao kriviti nikog drugog osim samog sebe. Ponekad ne shvaćajući ozbiljno svoj posao, završio bi u katastrofalnim ulogama, kao što su one u 'Harley Davidson and the Marlboro Man' (1991) i 'Dream Teamu' (1997). Zanimljivo je da je u to vrijeme odbijao uloge u filmovima kao što su 'Pakleni šund' (1994), 'Neslomljivi' (1987) i 'Kišni čovjek' (1988), koje su mu mogle vrlo lako donijeti uspjeh i slavu.

Definitivno je mogao preskočiti apsolutno nepotreban nastavak hita iz 1986. pod naslovom 'Ljubav u Parizu' (1997). Uslijedili su marginalni projekti poput akcijskih 'Thursday' (1998) i 'Point Blank' (1998). Trebao se pojaviti i u Malickovoj 'Tankoj crvenoj liniji', no redatelj je odlučio izrezati sve scene koje je Rourke snimio. Nezaboravan cameo ostvario je u 'Zakonu zatvora' (2000) kao transvestit. Redatelj Robert Rodriguez prekinuo je njegov loš niz ponudivši mu ulogu Billyja u svom 'Bilo jednom u Meksiku' (2003).

Njegova karijera je oživjela u punom smislu tek dvije godine kasnije. Napokon je uspio vratiti svoj prethodni glumački ugled i ostvariti nekoliko hvale vrijednih izvedbi. Bilo je to u izvrsnoj ekranizaciji stripa 'Sin City' (2005), a zatim surađuje s Keirom Knightley u filmu 'Domino' (2005). Ipak, potpuni povratak doživio je sa svojim posljednjim ostvarenjem, dirljivom sportskom dramom 'Hrvač'. Kritičarima i publici se posebno svidjela njegova interpretacija Randyja 'Ovna' Robinsona, ostarjelog hrvača koji je prisilno morao u mirovinu zbog infarkta u ringu.

Ta uloga dovela ga je i do njegove prve nominacije za Oscara te je osvojio mnoge nagrade, gdje izdvajamo Zlatni globus u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Izgleda da je to samo početak uspona ponovnog uspona njegove karijere jer projekti kao što su 'Sin City 2' i 'Iron Man 2', u kojima bi između ostalih trebao glumiti i Rourke, zvuče vrlo obećavajuće.

Dobri stari Mickey ženio se dva puta. Prva supruga bila mu je Carre Otis, a druga Debra Feuer. Oba puta se razveo i dan danas nema osnovanu obitelj. Razlog je možda njegova burna narav, sudeći po uhićenju zbog nasilja nad suprugom 1994. godine. Javnost se ipak tokom njegove karijere najviše zanimala za njegovo lice, koje je gotovo u raspadnom stanju.

I sam Mickey priznaje da je napravio nekoliko plastičnih operacija kako bi sakrio mnoge ozljede na licu koje je zaradio baveći se boksom, no kako on sam kaže: 'Otišao sam kod krivog tipa da mi popravi lice.' Nagađa se da dio njegova lošeg izgleda može zahvaliti dugogodišnjim uživanjem različitih opijata.

Još jedna zanimljivost vezana uz Mickeya je njegova 'opsjednutost' psima, pogotovo chihuahuama. On to ovako komentira: 'Loše stvari počele su mi se događati prije nekih četrnaest godina – žena me ostavila, karijera mi se raspala, nisam više imao love i bio sam prilično sjeban. Ostali su jedino psi. Oni su uvijek bili uz mene, bez obzira na sve.'

Posljednja od njegovih nerazdvojnih psećih prijatelja bila je također chihuahua po imenu Loki koja je uginula par dana prije dodjele Oscara. Rourke je bio jako blizak s Lokijem te je čak 1999. godine napustio set filma 'Luck of the Draw' jer producenti nisu htjeli uključiti njegovog psića u scenarij. Iako je izjavio : 'Njegova smrt jako me pogodila.' to ga ipak nije nije spriječilo u postoskarovskom partijanju.