Apollo 13 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Apollo 13

Apollo 13

Apollo 13 (1995.)

Universal Pictures / Blitz film i video

140' avantura, drama, povijesni

Režija:           Ron Howard

Uloge: Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Ed Harris

Scenario:        Al Reinert, William Broyles Jr.

Producent/i:   Brian Grazer, Aldric La'Auli Porter, Michael Bostick

Linkovi: imdb

Apollo 13

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.39
18
0.00

citadel 04.01.2009 Ocjena recenzije : 1.0

bilo jednom u svemiru

Ovaj film uvijek sam propustio na Tv-u ili zaobišao u videoteci. Ponaprije, jer nisam naklonjen kino hitovima kojima sam se često, usprkos očekivanju, razočarao.
No red je došao da pogledam ovaj film, koji više nije tako aktualan, ali ima svoje mjesto u povijesti filmske produkcije. I, moram priznati, film mi je nekako savršeno sjeo. Na početku me posjetio na De Palmin 'Mission To Mars', ali ovo je neusporedivo bolji film u mnogim segmentima.
Glumačka ekipa je odlična: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin BaconGary Sinise i Ed Harris koji je po meni najjači u ovome filmu. Baš i nisam ljubitelj Toma Hanksa - ali ova uloga mu savršeno stoji i nitko drugi nebi mogao zasjesti u raketu kao kapetan posade. Ed Harris je kao i uvijek, uvjerljiv i autoritativan u svojoj ulozi, i Kevin Bacon i Bill Paxton su okej.
Ovo je film prema istinitom i poznatom događaju, tako da otpočetka filma znamo kakva nas radnja očekuje. Film je kvalitetan zbog režije, atmosfere i napetosti. Ron Howard se već tada pokazao kao dobar redatelj i zbilja zna predočiti atmosferu na ekran, koja je zavidna, kao i sama tehnika snimanja koja je sigurno bila zahtjevna. I sam se zapitam, kako su uspjeli snimiti neke dijelove filma.
I glazba je standarna i dočarava emocije, koja je već korištena u mnogim filmovima. Mislim da bi svatko trebao pogledati film, i da nakratko otplovi u svemir. uz pomoć ovoga filma, ja sam bio tamo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

luky11 26.07.2005 Ocjena recenzije : 3.0

"This is Houston,what's the problem?"

Eto,htio sam napisati naslov kao DragonRage ali on je ipak bio brži.Nema veze.Nedavno sam bio u Algoritmu i vidio ovaj film na policama sa ostalim DVD-evima.Meni je film bio odličan,prvenstveno zbog glume.Mislim...glume Tom Hanks koji stvarno zna sve i svašta odglumiti i koji jednostavno nema ni jednog lošeg filma,a tu su naravno i sporedni glumci kao Bill Paxton,Gary Sinise,Ed Harris i Kevin Bacon koji je poslije ovog filma uglavnom glumio pedofila.Evo sad je snimio film Woodsman:Dodir bez opravdanja,a mislim da je isto imao takvu ulogu u filmu U zamci,ali pošto nisam gledao taj film nego samo reklamu,to ne mogu komentirati.Prvi put sam ovaj film gledao prije pet godina i onda mi se ovakva tema stvarno svidjela,ali sa godinama,ova se tema provlačila u dosta filmova i postala dosta izlizana.Nedavno sam ga gledao na HTV-u i uživao sam u filmu kao da sam ga prvi put gledao.Mnogi će ga pamtiti po odličnim citatima kao što su "Houston,we have a problem" i još mnogih drugih.Režije se primio već iskusni redatelj Ron Howard koji je režirao dosta dobrih filmova i prije Apolla 13.A poslije je režiaro odličan film Genijalni um i još dosta njih.Cijela priča je došla iz knjige Apollo 13 koju je napisao Jim Lovell.Ja ju osobno nisam pročitao,ali sudeći po filmu,sigurno je jako zanimljiva.Film traje dva sata i nekih dvadesetak minuta što i nije previše pošto je film stvarno zanimljiv i napet.Nominiran je za 9 Oscara od kojih je potvrdio dva(za najbolji zvuk,...)a nominiran je bio Ed Harris za najbolju sporednu ulogu,žensku sporednu glumicu(Kathleen Quinlan),za efekte,muziku,sliku i scenarij.A dobio je još dosta nagrada i nominacija.Ovaj film već neki smatraju i kalasikom poput Rockya i Hrabrog srca.Nedavno su izjavili da će na DVD-u biti dosta dobrih dodataka.Nadajmo se da nas neće razočarati.Dakle,odlična režija,priča i gluma,napetost je velika i jako uzbidljivo.Ovo je jedna odlična povijesna avanturistička drama koju nikako ne smijete propustiti!!!Uživajte!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 19.07.2005 Ocjena recenzije : 3.6

"Houston, we have a problem"

Oho,napokon je i taj film izašao na DVD-u kod nas,iako sam ga ja gledao ove Subote na Tv-u,no svakako ču si ga nabaviti za kućnu videoteku jer se radi o jednom iznimno dobrom i zanimljivom naslovu koji je bio relativno veliki hit tamo sad več davne 95-e godine.Upravo je sam Tom hanks potaknut uspjehom tog filma odlučio par godina kasnije,tj.98-e producirati mini seriju"From the Earth to the Moon"o nastanku Američkog svemirskog programa.Seriju smo imali prilike vidjeti na RTL Tv-u.Film prati kao što sad več vjerovatno svi znamo istinitu priču trojce astronauta koji su zbog kvara na raketi ostali 205000 milja od zemlje,sa jako malo kisika i hrane sa malim postocima za preživljavanje.Priča kao stvorena za film.Tko zna mogao je to ispasti i jako loš film, neki nabrijani sf u stilu Armaggedona(nije da je Armaggedon loš film,no spomenuo sam ga samo usporedbe radi)ili sl.,no sva sreča da se je ovak dobra ekipa okupila u realizaciji ovog projekta.Režije se je prihvatio odlični redatelj Ron Howard koji do sad u karijeri imao odličnih naslov(Otkupnina,Genijalni Um,Vatrene Kacige itd),on je svojim režijskim pristupom uspio zadržati napetost i ineres publike do samog kraja iako publika zna da če se astronauti na kraju izvuči.pohvalit treba također i scenariste William Broyles Jr.i Al Reinerta koji su uspjeli napisati realan i životan scenarij,bez upotrebe nekih klišeja i prevelike upotrebe patetike.Glumačka ekipa je i više nego imresivna,Tom Hanks(čovjek koji jednostavno nema loših filmova u karijeri),zatim uvijek sporedni ali pamtljivi kradljivac scena Bill Paxton,inače podcjenjeni Kevin Bacon,Gary Sinise i Ed Harris.Njihove izvedbe su odlične i pamtljive.To je definitivno jedan od filmova za koje nemam loših riječi,mogao bih slobodno reči klasik baš poput Hrabrog Srca ili pak Rockya 1.Drago mi je što su naši distributeri odlučili izdati još jedan dobar film na DVD-u samo se nadam da je i dostojno izdanje,a ne opet vanila disc bez,dodataka.Odlična povjesna avanturistička drama

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: