Tom Hanks

09.07.1956 Concord, Kalifornija, SAD Thomas J. Hanks

Bio je mučenik. I budala. Prepotentni bogataš i romantični ljubavnik. Bio je vojnik i bio je sam. Bio je smiješan i ozbiljan, a još uvijek je veliki američki miljenik.

Tom_Hanks

Tom Hanks je velik dio svoga djetinjstva proveo putujući uz oca kuhara. Priča je poznata – puno su se selili, mali Thomas nije imao prijatelja, mijenjao je škole i pomajke. Kad su se smirili u Oaklandu upisao se u dramsku skupinu u školi. Posve ga je privukla ljubav prema glumi pa se odlučio okušati u New Yorku. Umjesto slave, pronašao je svoju prvu suprugu, glumicu i producenticu Samanthu Lewes koja mu je rodila dvoje djece, Colina (1977) i Elizabeth (1982) prije nego što su se razveli 1987.

Na filmu je debitirao 1979. u jeftinom horror trileru 'He Knows You're Alone'. Ubrzo nakon toga preselio se u Los Angeles gdje je odradio nekoliko uloga u televizijskim serijama 'Bosom Buddies', 'Taxi', 'Family Ties' kao i tv-filmu 'Mazes and Monsters'. Za njega se napokon čulo 1984. kada se uz Daryl Hannah pojavio u Disneyevoj komediji 'Splash!' koja je postala hit. Nakon toga nanizao je nekoliko, uglavnom, neuspješnih filmića, među kojima i komediju 'Bachelor Party'.

A onda je 1988. došao 'Big' u kojem je dirljivo odglumio dječaka zatočenog u tijelu odraslog čovjeka. Uslijedili su filmovi koji su se posebno dopali HRT-u pa smo ih mogli pogledati nekoliko puta – komedija o policajcu i psu 'Turner & Hooch', 'Joe protiv vulkana' s Meg Ryan i naposlijetku 1990. 'Sajam taštine' s Melanie Griffith. 1992. Hanks je odglumio je trenera u 'A League of Their Own' što mu je osiguralo ulogu u velikoj hit-komediji 'Sleepless in Seattle' u kojoj je ponovo glumio uz Meg.

Tada mu je krenulo. Dobio je ulogu u prvom velikom filmu koji je govorio o AIDS-u, u 'Philadelphiji'. Odglumio je Andrewa Becketta, homoseksualnog pravnika koji tuži svoju tvrtku nakon što dobije otkaz zbog bolesti. Ta ga je uloga afirmirala kao 'ozbiljnog' glumca, a donijela mu je i prvog Oscara za najboljeg glumca 1994. Na Oscaru je trijumfirao i slijedeće godine s ulogom prostodušnog, ali dobronamjernog Forresta Gumpa u istoimenoj drami. Niz velikih uloga nastavio se s epskom pričom o 'Apollu 13'.

1996. Hanks se htio okušati u pisanju, režiranju i glavnoj ulozi filma 'That Thing You Do!', bajkovitoj priči o bendu s jednim hitom i ambicioznim menadžerom. Film nije osobito uspio, ali je zato već slijedeći projekt bio pravi pogodak. Hanks je režirao televizijsku miniseriju o osvajanju mjeseca 'From Earth to the Moon' koja je postala veliki hit i na kraju zaradila nekoliko Emmya.

Steven Spielberg ga je vratio na velike ekrane 1998. s filmom 'Spašavanje vojnika Ryana'. Iste te godine ponovo je snimao s Meg Ryan i to romantičnu komediju 'Imaš poštu'. Nakon toga je posudio glas u crtiću 'Toy Story' i glumio u odličnom trileru 'Zelena milja', ekranizaciji romana Stephena Kinga. 2000. je trijumfirao na Zlatnom globusu odnijevši nagradu za najboljeg glumca. Zaslužio je to ulogom u osamljeničkoj drami Roberta Zemeckisa 'Brodolom života' za koju se morao udebljati pa smršaviti 20 kilograma. Sa Spielbergom je ponovo surađivao na HBO-voj mini seriji 'Band of Brothers' u kojoj su vjerno opisani događaji iz drugog svjetskog rata.

Sam Mendes, redatelj 'Vrtloga života' angažirao ga je za 'Put do uništenja' koji je snimio prema japanskoj mangi 'Lone Wolf and Cub'. Tu je odigrao jednu od rijetkih uloga anti-heroja u svojoj karijeri. Iste godine, 2002. ponovo se udružio sa Spielbergom i uz Leonarda Dicapria glumio u hitu 'Uhvati me ako možeš' iz kojeg izdvajamo apsolutno fenomenalnu uvodnu animaciju koju nije uspjelo zasjeniti ništa iz samog filma. Iste godine upustio se i u produciranje iznenađujuće popularne komedije 'Moje grčko vjenčanje'.

To je označilo njegov povratak komedijama pa je tako 2004. prihvatio ulogu u 'Gangsterskoj petorci' braće Coen. Nakon toga, u 'Terminalu', utjelovio je lik Viktora Navorskog, snalažljivog istočnoeuropskog imigranta koji je zbog birokratske pogreške prisiljen živjeti na aerodromu u New Yorku. Film nije polučio neki značajniji uspjeh no to nije spriječili Hanksa da prihvati ulogu u svom sljedećem filmu – animiranom 'Polar Expressu'.

2006. godine Hanks se ostavlja komedija i prihvaća ulogu u 'Da Vincijevom kodu', a poznato je da je ovaj film podigao podosta prašine. Inače, snimljen je po apsolutnom bestselleru Dana browna te je, kao i roman, ostvario ogroman uspjeh usprkos osrednjim ocjenama kritičara. Za svoj angažman glavni je glumac nagrađen s više od 20 milijuna dolara pa nije ni čudo da se nakon toga odlučio malo odmoriti – naredne dvije godine moglo ga se samo čuti, i to u 'Autima' i u 'Simpsonima'. Njegov posljednji projekt je 'Rat Charliea Wilsona' gdje uz Juliu Roberts i Philipa Seymoura Hoffmana glumi patriotski nastrojeng kongresmena, a u pripremi ima nekoliko projekata – 'Angels & Demons', 'Toy Story 3' i 'Fahrenheit 451'.

Oženjen je za glumicu Ritu Wilson koju je upoznao još 1985. S njom ima dvoje djece, Chestera Marlona i Trumana Theodorea. Inače, što se tiče obiteljskog stabla, zanimljivo je da je Hanks daleki rođak američkog predsjednika Abrahama Lincolna.