Hrabri Pero - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hrabri Pero

Hrabri Pero

Valiant (2005.)

Vanguard Animation, Buona Vista Pictures / Blitz film i video

109 min. avantura, animirani, komedija

Režija:           Gary Chapman

Scenario:        Jordan Katz, George Webster, George Melrod

Producent/i:   John H. Williams

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Hrabri Pero

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.95
20
0.00

'Valiant' je novi film producenta uspješnog 'Shreka'. Avanturistička je to komedija o golubu pismonoši koji za vrijeme drugog svjetskog rata radi za saveznike.

Pero (smiješna hrvatska verzija Valianta) mladi je šumski golub koji se zaputio u London jer se želi pridružiti Kraljevskoj avijatičarskoj jedinici goluba pismonoša. Početak je drugog svjetskog rata, a Pero ima veliku želju - postati heroj. Nakon tečaja, zajedno sa svojim kolegama kreće u prave ratne akcije.

U jeku rata Engleska mora komunicirati sa svojim saveznicima (u prvom redu s francuskim pokretom otpora) i za to koristi golubove. U Perinoj eskadrili nalaze se jedan ulični golub, gradska faca s Trafalgar Squarea i šminker iz Oxforda. Glavni neprijatelj hrabrih golubova je opaki orao Von Talon. Najvažnija akcija filma počinje pred iskrcavanje saveznika u Normandiju. Koliko je Pero doista hrabar i kako se nosi sa zadacima, doznat ćete kada pogledate film.

Redatelj filma je engleski dizajner Gary Chapman i ovo je njegov film prvijenac. Jednom je prilikom upoznao Johna H. Williamsa, producenta prvog i drugog dijela 'Shreka', koji mu je ponudio rad na filmu, a kako se Chapmanu svidjela priča o ratnom golubu pismonoši (a bio je i u financijskim poteškoćama) prihvatio je posao. U zezanciji je rekao da je njegov rad u londonskom ratnom muzeju bio razlog zbog kojeg ga je Williams zaposlio na projektu jer je već ponešto znao o zadanoj temi.

Producent filma je Vanguard Animation, studio za kompjutersku animaciju. Šuška se da je Disney zainteresiran za taj studio, koji bi u pozitivnom scenariju bio zamjena za sve veći i jači Pixar.
Inspiraciju za likove autori su potražili kod nekih pravih hollywoodskih glumaca tako je Valiant nalik komičarima Normanu Wisdomu i Charlieu Chaplinu. 'Obojica su slabunjavi i pomalo nespretni, ali na kraju se uvijek nekako izvuku' objašnjava sličnost s glavnim likom svog filma redatelj Chapman. Rat kao filmska tema i nije baš najprimjerenija djeci kojima je ovaj film namijenjen. Međutim izgleda da su je kreatori 'Hrabrog Pere' uspjeli obraditi tako da djeci to i ne padne suviše teško.

Inače, bilo je manjih problema s prodajom filma zemljama kao što su Njemačka, Italija i Japan koji su se dugo premišljali upravo zbog škakljive teme Drugog svjetskog rata. Po njima, film je napravljen s izrazito engleskim pogledom na cijelu ratnu situaciju, ali su na kraju ipak otkupili prava. Nešto nam govori da je miris 'šuške' bio jači od moralnih dilema.

Hrvatsku publiku u kinima čeka sinkronizirana verzija filma u kojoj su glasove posudili Mario Mirković, Filip Juričić, Bojan Navojec i ostali. Iako nećemo imati priliku čuti njihove glasove informacije radi navodimo imena glumaca čiji se glasovi pojavljuju u originalnoj verziji 'Hrabrog Pere' a to su Ewan McGregor kao Valiant odnosno Pero, Hugh Laurie, John Hurt, John Cleese ...