Što Bog stvori - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Što Bog stvori

Što Bog stvori

Something the Lord Made (2004.)

HBO / ISSA film i video

110' drama

Režija:           Joseph Sargent

Uloge: Charles S. Dutton, Alan Rickman, Gabrielle Union, Mary Stuart Masterson, Mos Def

Scenario:        Peter Silverman, Robert Caswell

Producent/i:   Robert W. Cort, Eric Hetzel, David Madden

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Što Bog stvori

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Istinita priča o dvojici doktora koji u teškim uvjetima surađuju na projektu koji će revolucionarizirati medicinu.

U centru pažnje drame snimljene prema istinitoj priči iz četrdesetih godina prošlog stoljeća je odnos i nevjerovatna predanost dvojice doktora, točnije bijelog doktora i tamnoputog stolara koji nije uspio ostvariti svoj san, upisati studij medicine. Rasne netrpeljivosti, sustav krivo posloženih vrijednosti i jednostavno teška vremena za sve ugnjetavane i ponižavane afroamerikance u Americi izlaze na vidjelo.

Vivian Thomas (Mos Def) je tamnoputi stolar bez posla koji usprkos velikom trudu i neospornom talentu nije uspio upisati medicinu ponajviše zbog pomanjkanja novca. Zapošljava ga lokalni kirurg Alfred Blalock (Alan Rickman) no umjesto na stolariji Vivian počinje raditi sa Alfredom asistirajući mu u svakodnevnim poslovima.

Zajedno rade na projektu koji bi trebao omogućiti prvi kirurški zahvat na srcu, operaciju koja bi trebala spasiti živote tzv. plavih beba. Iako velike zasluge za ovaj pothvat pripadaju mladom Thomasu on je na papiru obični crni stolar kojeg sustav i društvo ne priznaju.