Mračne vode - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mračne vode

Mračne vode

Dark Water (2005.)

Buena Vista Pictures / Blitz film i video

105' horor, triler

Režija:           Walter Salles

Uloge: Jennifer Connelly, Ariel Gade, John C. Reilly, Tim Roth, Dougray Scott, Pete Postlethwaite

Scenario:        Kôji Suzuki, Hideo Nakata, Rafael Yglesias

Producent/i:   Doug Davison, Ashley Kramer, Roy Lee

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Mračne vode

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.44
25
0.00

Nema hororca do japanca. Nema remakea do amerikanca.

Da ne postoji iole plodno tlo na koje se američka produkcija neće nasaditi, već je usvojeni rezon ostatka (a ponekad i lokalnog) svijeta/uživatelja suvremene pop kulture. Ipak, u slučaju hororaca, priča jest sljedeća.

Američki horor vs. japanski gubi psihološki bitku, željene bodove skuplja na specijalnim efektima i rekvizitima, a ostatak rješava omiljenom tehnikom copy/paste. Dakle, krv, krv, krv i duhovi, duhovi, duhovi. Copy/paste je toliko neophodan iz razloga što je svekolikoj publici napokon dosadio obrazac ubojitih čudovišta sa sjekirama i motornim pilama koja siju smrt izravno.

Sad je došlo vrijeme za malo zdrave misterije i psihološkog poigravanja (izluđivanja) s nagovještajima neizravnog i mogućeg pa eksplicitni hororac polako blijedi u odnosu na neke nove domene sofisticiranijeg straha.

2002. Hideo Nakata snimiše Tamne vode – trep trep – 2005. distribuira se Dark Water redatelja Waltera Sallesa

Jennifer Connelly, koja u potpunosti dominira filmom, te iz čije perspektive je priča i prikazana, jest upravo razvedena majka male djevojčice. Razvod je bio bolan, a borba za starateljstvo nad djetetom još bolnija i trajnija. Njih dvije useljavaju u novi stan.

Velik je to stan, i ružan, i prljav, i tužan/sumoran/oronuo/vjerojatno i smrdi – a razne, misteriozne situacije se počinju događati – čudni vlasnik, čudni lift, čudni stan iznad, čudna Hello Kitty torba (ma nema ništa čudno u reklamiranju)….

Problem za Jennifer Connelly je taj što nikako da razluči je li sve umislila ili ne. Gdje prestaje proizvodnja njene mašte, a počinje stvarnost, ma koliko neobična i neuobičajena bila. Je li stan doista i uistinu personifikacija nečeg, možda nekog? Ili je ona samo Sajko-mam?

Što je Dark Water u odnosu na Ringu? Fino, precizno i kirurško kidanje živaca. Razvoj napetosti do Freuda, Junga i Lacana, sasvim drugačije strukturne i atmosferične osnove od Ringu, Hitchcock na japanski, Hitchcock na japanski na američki remake. Kako god. Napeto svakako. Ako je bar suditi po inozemnim anketama zagriženih filmofila suvremene svjetske kinematografije. 

i.č.